You are here: Home » Geld » Je wilt je motor verzekeren, maar waar let je op?

Je wilt je motor verzekeren, maar waar let je op?

door Constance

Eindelijk is het zover, je hebt je motorrijbewijs gehaald. En daarna wil je natuurlijk gelijk gaan toeren op je nieuwe motor. Maar na aanschaf is het wel belangrijk dat je je nieuwe aanwinst goed verzekerd, maar dan wel zonder dat je de hoofdprijs betaalt.

Hoe weet ik of ik de juiste verzekering heb?

Je bent op zoek naar een goedkope maar wel een goede motorverzekering. Maar hoe weet je welke verzekering voor jou de juiste is? Je kunt online een vergelijkende offerte aanvragen, waarbij je gelijk kunt zien hoeveel je gaat betalen, wat de dekking is en natuurlijk de polisvoorwaarden.

Als je een nieuwe motor koopt moet je, net als bij een auto, een kenteken aanvragen. Bij een 2e hands motor dient het kenteken op jouw naam gezet te worden.

Om een offerte op te vragen vul je het kenteken, je geboortedatum en het aantal schadevrije jaren in (als je deze hebt). En dan kan je kiezen uit 3 dekkingsvormen; WA, beperkt casco of allrisk. En weet je kenteken nog niet, geef dan het merk en het type van de motor op.

In de vergelijking kan je niet alleen de prijzen met elkaar vergelijken maar ook de verschillende polisvoorwaarden. En ook kan je je huidige verzekering vergelijken met die van andere verzekeraars. En elke verzekering kan je omzetten als je huidige verzekering minimaal 1 jaar geleden is afgesloten. Na 1 jaar wordt je verzekering verlengd maar het is niet zo dat weer voor 1 jaar aan je verzekering vast zit. Je mag elke dag je verzekering opzeggen, maar het kan wel zijn dat je verzekeraar een opzegtermijn van 1 maand heeft. Dus als je op 10 oktober opzegt, loopt je verzekering door tot 10 november.

Hoe wordt de premie bepaalt?

De verzekeraar bepaalt jouw premie dmv. diverse factoren. Wat zijn de specificaties van de motor, wat is het type, het aantal cc en het gewicht. Maar ook je leeftijd, je woonplaats en het aantal schadevrije jaren spelen mee.

En als je wil kan je ook je helm, motorkleding en accessoires mee verzekeren.

Ik heb een oldtimer

Het goedkoopste ben je uit met een oldtimer. Want als je motor 20 jaar of ouder is en je rijdt niet meer dan 7500 kilometer en je hebt nog een ander (motor)voertuig voor dagelijks gebruik? Dan is de oltimer motorverzekering de beste én de voordeligste keuze. En er is al een oldtimer motorverzekering vanaf 2 euro per maand.

Ik wil weten welke verzekeraar voor mij de beste is

Elke verzekeraar bepaalt zelf hoe hoog de motorverzekeringspremie wordt. En alleen door een vergelijking aan te vragen kan je precies bekijken welke verzekeraar jou de beste én de voordeligste premie kan aanbieden. En je kan heel gemakkelijk premies vergelijken bij Diks.

Het enige wat je moet doen is voor jezelf bepalen hoe je motor wilt verzekeren.

Wat is het verschil tussen WA, WA beperkt casco of allrisk

Als je kiest voor WA beperkt casco ben je, uiteraard duurder uit, dan bij een WA verzekering. Dit is logisch want de dekking is uitgebreider. Een WA verzekering keert alleen uit bij schade aan anderen terwijl bij WA beperkt casco ook schade aan je motor wordt uitgekeerd. Hoe wel rekening met een beperkt aantal schade oorzaken, deze kan je terugvinden in de polisvoorwaarden.

Maar als je een allrisk verzekering te duur vindt en WA te weinig dekt, is de WA beperkt casco de beste keuze. Maar als je een aanrijding krijgt, en jij bent de schuldige, dan wordt niet de schade aan je motor vergoed. Maar wordt je kostbare ‘bike’ gestolen of krijg je een aanrijding met los lopend dier dan worden de kosten wel vergoed.

Maar als je een dure motor hebt, met een hoge (vervang)waarde dan is er niets te kiezen, de enige mogelijkheid is dan allrisk, ofwel WA casco. Hierbij is je motor wel gedekt bij schade door  een ongeval. Dus dit is ideaal bij een gloednieuwe motor of bij speciale modellen met een hoge restwaarde. Want als je dan schade krijgt, loop je de kans dat de reparatiekosten hoger uitvallen dan de waarde van de motor. Ook is de kwaliteit van de dekking het beste bij een allrisk verzekering.

Maar je moet wel voor jezelf afwegen of de kosten voor dit type verzekering opwegen tegen de waarde van je motor. Want bij schade wordt alleen de dagwaarde terugbetaald en dat is zonde als je motor maar een paar honderd euro waard is.

Het loont dus altijd de moeite om een vergelijking te maken,  niet alleen bij de aanschaf van een nieuwe motor maar ook om te kijken of je bij je huidige verzekeraar niet teveel betaalt.

Related Articles