You are here: Home » Baby & Kids » De overstap van ledikant naar bed; zo pak je dat aan

De overstap van ledikant naar bed; zo pak je dat aan

door Marieke
De overstap van ledikant naar groot bed

Het gaat sneller dan je denkt. Aan de ene kant wil je dat je kleintje nog langer klein blijft. Aan de andere kant kun je niet wachten totdat je kindje groot wordt om te zien hoe je kind gaat ontwikkelen. Een van de mijlpalen in de ontwikkeling is dat je kindje van een ledikant in een groot bed mag slapen. Die overstap kan best even spannend zijn, maar het is ook een stoer en leuk moment. In dit artikel vertellen wij je hoe je die overstap zo soepel mogelijk kan laten verlopen.

Wanneer?

Als eerste rijst natuurlijk de vraag wanneer precies hét moment is om je peutertje van een ledikant te laten overstappen naar een groot bed. Op die vraag kunnen wij niet een precies antwoord geven, omdat het voor elk kind waar anders is. De gemiddelde leeftijd ligt zo rond de 2,5 jaar (tussen de 2 en de 3 jaar). Soms bepaalt de situatie het moment van overstap. Het kan zijn dat er een broertje of zusje op komst is en dat de ledikant gebruikt gaat worden voor het nieuwe kindje. Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld dat je gaat verhuizen en dat je van het slaapkamertje een echte peuterkamer gaat maken.

Andere kinderen worden gewoon simpelweg te groot voor het ledikantje. Of is je kindje een echte klimgeit en wordt een ledikant gevaarlijk omdat hij eruit klimt? Ook dat zijn momenten voor een overstap. Ook zijn er peuters die aangeven dat ze er zelf aan toe zijn. Ze voelen zich opgesloten in een ledikant en willen liever de vrijheid van een laag bed.

Peuterbed of eenpersoonsbed

Bij de overstap naar een ander bed, heb je de keuze of je eerst een tussenstap maakt naar een peuterbedje, of dat je gelijk naar een groot eenpersoonsbed gaat. Wat je ook kiest, het heeft allebei zijn voor- en nadelen, maar ook aspecten waar je rekening mee moet houden.

Kies je voor een peuterbed, dan zul je over een paar jaar nog eens een groot bed moeten aanschaffen. Maar niet alleen een bed, ook een matras, dekbed, overtrekken en hoeslakens. Dit brengt een hoop extra kosten met zich mee.

Een voordeel van een peuterbed is dat het minder ruimte in beslag neemt als een groot bed. Hierdoor heb je meer speelruimte over. Vooral in kleine slaapkamertjes kan een peuterbed dus heel handig zijn.

Een ander aspect is veiligheid. Een peuterbed is standaard voorzien van valhekje aan de zijkant van het bed. Bij een groot bed is dat niet zo. Vaak kun je wel een los vakhekje erbij kopen en deze bevestigen op een groot bed. Een ander aspect is dat je kindje zich wat veiliger en wat meer geborgen kan voelen in een peuterbedje omdat deze wat kleiner is. Niet bij elk kind is dat zo, daarom is het belangrijk om goed naar je kind te kijken om te zien waar de behoefte ligt. En als je dat doet, dan is er geen goed of fout in maken van de keuze voor een eenpersoonsbed of een peuterbedje.

Een soepele overgang

Waar het ene kind gewoon in een groot bed zal gaan slapen, zal het andere kind er veel meer moeite mee hebben. Als ouders kun je helpen om deze overgang wat soepeler te laten verlopen. Wij geven je wat tips.

  • In de eerste plaats kun je je kind meenemen bij het uitzoeken van een groot bed, maar ook bij het uitzoeken van een dekbedovertrek. Zo komt het groot bed niet als een verrassing en is je kindje al wat meer voorbereidt op de overstap. En als hij mag slapen onder een dekbed met bijvoorbeeld zijn favoriete tv-figuur, dan is het feest natuurlijk helemaal compleet.
  • Vervolgens kan je kindje heel goed meehelpen bij het in elkaar zetten van het grote bed en ook helpen bij het opmaken van het bed. Laat het ook bijvoorbeeld een favoriete knuffel in bed leggen.
  • Het ledikantje kun je nog even laten staan. Als het toch een zware nacht dreigt te worden, dan kun je je peuter altijd nog in het ledikant laten slapen. Je ook ook bijvoorbeeld beginnen met alleen de middagslaapjes (als dat nog gebeurt) in het grote bed te laten slapen.
  • Wat wel belangrijk is, is om het vertrouwde avondritueel vast te houden. Laat je kind niet voor het eerst in een groot bed slapen als je net thuiskomt van een verjaardag en het toch al later is. Houd het zo rustig en vertrouwd mogelijk.
  • Spannend? Ja, je kindje mag het zeker spannend vinden. Ja, jij mag het ook heel spannend vinden, maar laat dat niet aan je kindje merken. Blijf vooral rustig, ga niet mee in die spanning, maar doe alsof in een groot bed slapen heel gewoon en normaal is. Wel is het natuurlijk belangrijk dat je in het ‘normaal doen’ wel liefde en geborgenheid blijft geven.

Houd vol

De overstap kan misschien best een beetje lastig zijn voor je kindje. Je kindje zal misschien niet direct in slaap kunnen komen. Het fijne van een groot bed is dat jij er nu even bij in kan kruipen en dat jij hem kan geruststellen. En voor de papa en mama is het nu ook belangrijk om vol te houden.

Lees ook: Alles over het doorslapen van je baby

Related Articles