You are here: Home » Baby & Kids » De mijlpalen in het eerste levensjaar

De mijlpalen in het eerste levensjaar

door Marieke
Mijlpalen in de ontwikkeling van je baby

Waar blijft de tijd toch! Het eerste jaar van je baby gaat zo ontzettend snel. Binnen no-time is je baby helemaal geen baby meer. De ontwikkelingen volgen zich snel op. Razend snel zelfs. Omdat je het zelf soms niet eens bij kunt houden zetten we de meest bijzondere mijlpalen in het eerste levensjaar op een rij. Vergeet niet om van elke van de mijlpalen ook een foto te maken. Zo kun je die mijlpaal altijd weer terughalen in je herinnering. Om weer even terug te gaan naar de tijd dat je kleintje echt nog een baby was.

Mijlpaal 1: De geboorte

De allereerste mijlpaal die we absoluut niet mogen vergeten te noemen is natuurlijk de geboorte van je kleintje. 9 maanden lang heb je naar dit moment uitgekeken. Het moment dat je je baby voor het eerst in de armen houdt. Het moment dat je je baby voor het eerst in het echt kunt ontmoeten. Een bijzonder moment. Een moment om nooit te vergeten. En daarbij een moment om vast te leggen. Leg je fototoestel dan ook klaar, al ruim voor de uitgerekende datum. Stop deze is je vluchtkoffer, of leg het klaar bij de spullen voor een thuisbevalling.

Mijlpaal 2: Het eerste lachje

Als je baby ongeveer 6 weken oud is kun je gaan genieten van het allereerste lachje. Het moment waarbij je hart een sprongetje maakt van verliefdheid. De reden van het eerste lachje? In veel gevallen zal dat jouw gezicht of jouw stem zijn. Een schaterlach kun je vanaf zo’n 4 maanden verwachten. Ook weer een van de mijlpalen om even een filmpje van te maken.

Mijlpaal 3: Brabbelen

Als je kindje ongeveer 4 maanden oud is, begint het te brabbelen. Maak er eens een leuk filmpje van op je smartphone. Leuk om later nog eens terug te kijken en vooral te luisteren.

Mijlpaal 4: De eerste hapjes

Als je kindje 4 maanden oud is, mag je de eerste hapjes geven. Gepureerd groente of fruit. Voor veel baby’s is het flink wennen. De raarste gezichtsuitdrukkingen zul je voorbij zien komen. Tijd voor foto’s dus. Onbetaalbaar! Trouwens, als je kindje in een later stadium voor het eerst zelf wil eten is ook zo’n heerlijk fotomoment.

Mijlpaal 5: De eerste tandjes

Als je baby tussen de 4 en 7 maanden is zullen de eerste tandjes verschijnen. Wat is het toch altijd een schattig gezicht zo’n lachende baby met twee tandjes aan de onderkant! Dat moet natuurlijk absoluut vastgelegd worden. Niet vergeten dus.

Mijlpaal 6: Omrollen

Omrollen is echt een groot moment in de ontwikkeling van een baby. Zodra je baby zijn hoofdje goed kan optillen, zal het daarna vrij snel beginnen met omrollen. Erg leuk om te zien, vooral hoe ze kunnen stoeien om zichzelf over dat armpje, dat altijd in de weg zit, heen te draaien. Rond een maand of 6 kun je dit moment verwachten, maar let op, veel baby’s zijn er veel vlotter mee. Eerst zal je baby van de buik naar de rug rollen, pas later van de rug naar de buik. Dat laatste kost namelijk meer kracht.

Mijlpaal 7: Zitten

Hoofd optillen? Omrollen? Dan is je baby klaar voor de volgende stap, zitten. De meeste baby leren zitten als ze tussen de 6 maanden en 12 maanden oud zijn. Wanneer dat moment daar is verschilt echt per baby. Kan je kindje goed zitten? Dan kan het in de kinderstoel aan tafel tijdens het eten. Hoe leuk en gezellig is dat zeg! Ook weer zo’n mijlpaal.

Mijlpaal 8: Kruipen

Vanaf nu is niets meer veilig in huis. Zorg er dan ook voor je dat woonkamer helemaal babyproof is. Je kindje gaat kruipen. In de eerste fase zal het alleen op de buik schuiven, tijgeren. Maar als ze eenmaal doorhebben hoe je moet kruipen, dan gaan ze razendsnel door je woonkamer heen. Dat moet zeker op de foto gezet worden. Kruipen leren kinderen als ze zo’n 6 tot 10 maanden zijn.

Mijlpaal 9: Zwaaien

Eerst pak jij je handje van je kindje op en ga je met het handje zwaaien als opa en oma weer weggegaan. Doe je dit regelmatig, dan zal je kindje dit heel snel zelf oppakken. Dit gebaar is een enorme stap in de ontwikkeling. Je kindje laat namelijk zien dat hij dingen begrijpt en met zwaaien ook iets duidelijk wil maken. Je kunt je kindje ook leren klappen met bijvoorbeeld het liedje klap eens in je handjes.

Lees ook: Een kruik voor je baby; zo gebruik je die veilig

Mijlpaal 10: Gaan staan

Het moment waarop veel ouders zitten te wachten; het moment waarop kinderen zich aan tafel of aan de tralies van de box optrekken. Dat moet op de foto! Een bijzonder moment. Al snel komen de eerste heel voorzichtige stapjes langs de tafel. Je kunt ook oefenen met lopen door twee handen vast te houden. Let echter wel; na dit moment duurt het vaak nog wel een maand of 3 à 4 voordat kinderen echt los gaan lopen. En de allereerste losse stapjes; ook dat is weer een fotomoment waard!

Mijlpaal 11: Het eerste woordje

Wanneer het eerste woordje komt verschilt enorm per kind. Het ene kind is juist heel vlot in kruipen en lopen. Het andere kind vindt dat nog allemaal wel best en zal eerst gaan leren praten. Het is maar net waar je kindje als eerste zijn energie in steekt. Maar dat eerste woordje; papa, mama. Een moment om bij te smelten. Praten is nu niet een van de mijlpalen die je kunt vastleggen op de foto, maar tegenwoordig is een filmpje met je smartphone zo gemaakt.

Mijlpaal 12: De eerste verjaardag

En dan is het zover, het eerste levensjaar is voorbij. Je kindje is jarig. Je kindje is 1. Hieperdepiep … En je ziet de handjes van je kindje de lucht in gaan. Hoera! Gefeliciteerd trouwens! Een mooi moment om al die foto’s van het afgelopen jaar te bekijken om te zien hoe de ontwikkeling is gegaan.

Tip: nog een laatste tip. Ligt jouw fotocamera altijd diep weggestopt achterin de kast? Dan is dit het moment om deze tevoorschijn te halen en altijd bij de hand te hebben. Als je eerst alles overhoop moet halen om de camera te pakken, is het bijzondere moment alleen weer voorbij. Leg je camera dus altijd voor het grijpen om alle bijzondere mijlpalen te fotograferen.

Welke mijlpalen heb jij op de foto staan?

Lees ook: Luieruitslag; dit kun je doen!
Lees ook: Een veilige trap; hier let je op!

Related Articles