You are here: Home » Baby & Kids » Luieruitslag; dit kun je doen!

Luieruitslag; dit kun je doen!

door Marieke
Luieruitslag; zo kun je het verhelpen

Het is een van de meest voorkomende babykwaaltjes, elke baby krijgt er wel een keer mee te maken; luieruitslag. Enorm vervelend, maar gelukkig is het onschuldig en snel te verhelpen. Omdat het voor je baby niet prettig is, je baby kan er namelijk flink last van hebben, is het fijn om te weten wat je er precies aan kunt doen om het snel te verhelpen. Je leest het in dit artikel.

Wat is luieruitslag?

Zodra je de luier opendoet zie je het al; vurige rode billetjes, schraal en soms zie je zelfs kapotte plekjes. Ook kan de uitslag zichtbaar zijn aan de binnenkant van de bovenbenen. De zone waar de luier zit. Je baby kan veel last hebben van de uitslag die pijn en jeuk veroorzaakt. Het is daarom fijn voor je baby om er snel wat aan te doen.

Wat is de oorzaak van luieruitslag?

In urine zitten stoffen die de huid flink kunnen irriteren. Bovendien maken urine en ontlasting de huid wat weker, omdat het in de luier warm en vochtig is. Door het schuren van de billetjes langs de urine in de luier kan er irritatie en uitslag ontstaan. Vooral als de baby té lang een vieze luier aanheeft is de kans op luieruitslag groter en verergert het de schrale plekken. Als een baby diarree heeft is de kans groot dat het luieruitslag krijgt.

Een behandeling met een antibioticakuur kan ook luieruitslag veroorzaken. Daarnaast zie je dat bij het doorkomen van tandjes baby’s ook meer last hebben van luieruitslag. En als je baby last heeft van eczeem, dan is de kans groter dat het meer last heeft van uitslag op de billetjes.

Kan het kwaad?

Luieruitslag kan geen kwaad, je hoeft er ook niet mee naar de huisarts. Luieruitslag is echter wel heel vervelend en het doet pijn. Met onderstaande tips is de uitslag snel te verhelpen. Wordt het alleen maar erger en volg je de onderstaande tips op? Of krijgt je baby last van andere klachten zoals koorts? Maak dan wel even een afspraak met de huisarts. Een andere zalf kan flink wat wonderen doen.

Lees ook: De overstap van ledikant naar bed; zo pak je dat aan

 

 

Hoe kun je luieruitslag verhelpen of voorkomen?

  • Verschoon je kindje regelmatig. Minimaal 8x per dag. Zodra het een poepluier heeft, verschoon je kindje dan direct.
  • Maak de billetjes bij elke luierverschoning schoon met een washandje met lauw water.
  • Gebruik geen zeep of geparfumeerde billendoekjes. Het kan extra irritatie opleveren.
  • Smeer bij elke verschoning de billen in met zinkzalf, bijvoorbeeld Sudocrèm. Dit kun je bij elke drogist of apotheek kopen.
  • Krijg je de ontlasting niet makkelijk van de billetjes af? Smeer dan wat baby-olie op het billendoekje, dan krijg je de ontlasting er makkelijk af en irriteert het minder.
  • Wanneer je een nieuwe luier aan doet, doe deze dan niet te strak, zodat er nog voldoende lucht kan circuleren.
  • Wat ook kan helpen is om je baby dagelijks een poosje zonder luier te laten liggen. Dit geeft de billetjes kans om goed te drogen. Leg je baby wel op bijvoorbeeld een handdoek, mocht er een ongelukje gebeuren.
  • Laat het luiergebied goed drogen na een wasbeurt. Doe pas een luier om als de billetjes (let ook op de huidplooitjes bij de bovenbenen) goed droog zijn.
  • Wasbare luiers kunnen ook prettig zijn voor de huid van je baby.

Lees ook: Een kruik voor je baby; zo gebruik je die veilig
Lees ook: Je kinderwagen afdekken tegen de zon; zo doe je dat (niet)

Related Articles