You are here: Home » Eten & Drinken » De voor- en nadelen van een airfryer

De voor- en nadelen van een airfryer

door Marieke
De voor- en nadelen van een airfryer

Steeds meer mensen kiezen ervoor om de traditionele frituurpan te vervangen voor een airfryer. Een airfryer is een friteuse op hetelucht waarin je bijvoorbeeld friet en snacks kunt bakken. In dit artikel vertellen wij meer over een airfryer, maar ook wat de voordelen en nadelen van een airfryer zijn ten opzichte van een frituurpan.

Wat is een airfryer eigenlijk?

Een airfryer of heteluchtfriteuse is een friteuse die werkt op basis van hete lucht in plaats van met olie. Eigenlijk is een frituur een mini-oventje die je op het aanrecht kunt zetten. Daar kun je naast friet en snacks ook een heleboel andere gerechten in klaarmaken. Eigenlijk alles wat je in een braadpan of een oven kunt bereiden kun je ook in de airfryer bereiden; van je aardappeltjes tot je kippenpootjes, van een lekkere cake of brownie tot knapperige broodjes. Het kan allemaal.  

Let echter wel op: wanneer je er friet of snacks in wilt bereiden, kies dan voor friet en snacks die speciaal geschikt zijn voor de airfryer.

De voordelen van een airfryer

We noemen een aantal voordelen van een airfryer in vergelijking met een frituurpan. Let er echter wel op dat een airfryer veel breder ingezet kan worden. Je kunt er zelfs een cake in bakken, dat kan in de friteuse natuurlijk niet.

Bakken zonder vet of olie

Frituren doe je in vet of olie en is doorgaans niet zo gezond. In de airfryer maak je gebruik van hetelucht in plaats van olie. Dat scheelt enorm veel calorieën. Als je vlees in je pan wilt bereiden dan dien je vaak eerst boter in de pan te doen. Dat is in de heteluchtoven niet nodig. Gepaneerd vlees wordt zelfs krokanter wanneer je het in de heteluchtoven bereidt.  

Geen stank in huis

Frituren doe je meestal in de schuur vanwege de stank van de friteuse. Een airfyer kun je gewoon op het aanrecht zetten en na bereiding van de frietjes of snacks heb je geen last van nare frituurluchten. Ja, je ruikt wel een baklucht, maar dat heb je ook als je aardappels in de koekenpan op het fornuis bakt. De geur is niet heel anders. Daarom is het wel verstandig om de afzuigkap aan te zetten als je gebruik maakt van de heteluchtoven, net als wanneer je gebruik maakt van je fornuis.

Timer

Als je patat of snacks bakt in je schuur, dan dien je erbij te blijven staan om de tijd in de gaten te houden. Dat is bij een airfryer niet nodig. In de eerste plaats zetten de meeste mensen het apparaat op het aanrecht zodat je sowieso al in de buurt bent. Ook kun je op de airfryer een timer instellen en gaat piepen zodra het tijd is. Zo hoef je je geen zorgen te maken dat je eten aanbrandt. Wel zo fijn.

Let op: wel dien je de frietjes met enige regelmaat even om te schudden.

Geen gedoe met frituurvet

Voor het bereiden van patat in de airfryer heb je geen frituurvet nodig. Dat scheelt niet alleen aanzienlijk in kosten, het scheelt ook nog eens veel gedoe en geknoei als je het vet moet vervangen. Een vies en lastig klusje, waar je met een airfryer dus geen last van hebt.

Natuurlijk; ook een airfryer moet je schoonmaken. Wanneer je dat niet regelmatig doet, dan zal het alsnog gaan stinken. Was daarom na gebruik de bak én het mandje af. Poets ook met regelmaat even de binnenkant van de airfryer. Een klusje dat in enkele minuten gepiept is.

De nadelen van een airfryer

Ook die zijn er; nadelen. We noemen er een aantal:

Weer een apparaat

Tsja, we zeggen het maar eerlijk. Het is weer een apparaat die je een plekje moet geven in je keuken.

Bereiding duurt langer

Als je patat bakt in de frituurpan, dan heb je na 4 à 5 minuten een flinke schaal vol met friet. De bereiding van een schaal patat in de airfryer duurt ongeveer 20 minuten. Wanneer er een flinke groep mensen komt eten en je een flinke hoeveelheid patat nodig hebt, dan moet je steeds lang wachten.

Friet en snacks speciaal voor de airfryer

Let er wel op dat je speciale ovenfriet en speciale ovensnacks koopt. Deze zijn beter geschikt voor de airfryer dan gewone friet en snacks. Het nadeel: het is wel ietsje duurder. Maar dat bespaar je dan ook weer uit aan frituurvet, dat heb je immers niet meer nodig.

Wat kies je?

Wat je kiest is natuurlijk aan jou. We hebben een aantal voordelen en nadelen op een rij gezet, maak voor jezelf een afweging wat jij het belangrijkst vindt. Enne … allebei kan natuurlijk ook!

Lees ook: 3 redenen om een sapkuur te proberen

Related Articles