You are here: Home » Baby & Kids » Waarom je je baby nooit honing mag geven!

Waarom je je baby nooit honing mag geven!

door Marieke
Geef geen honing aan baby's

Honing; wat kan daar nu mis mee zijn? Honing is immers een gezond natuurproduct. Daar kan toch weinig fout mee zijn. Veel ouders dopen de fopspeen eventjes in de honing, of voegen twee eetlepels honing toe aan een fles. Een boterham met honing, wie lust dat nou niet. Heerlijk! Ja, velen onder ons vinden honing inderdaad heerlijk, maar kindjes tot 1 jaar kun je beter geen honing geven. Sterker nog, het kan levensgevaarlijk zijn. Waarom dat is? Dat lees je in dit artikel!

Botulisme

In honing zit een bacterie die botulisme kan veroorzaken; een levensgevaarlijke ziekte. Deze bacterie zit in de grond. Door de pootjes van de bijen kan deze bacterie in de honing terechtkomen. Als er sporen van deze bacterie in de darmen van een baby terechtkomt, kan deze ontkiemen en toxine produceren.

Voor mensen met een gezonde darmflora is er niets aan de hand. Deze bacterie kan gewoon geconsumeerd worden. De darmen van baby’s jonger dan 1 jaar zijn nog niet bestand tegen deze ziekte.

Symptomen

Wanneer de bacterie Clostridium botulinum eenmaal in de darmen van een baby is terechtgekomen, dan kan het razendsnel vermeerderen. De eerste verschijnselen treden 12 tot 36 uur na de vergiftiging op. Je merkt aan je baby dat hij slapper wordt, moeite heeft met slikken, traag reageert, moeilijk ademt en slecht eet. Wanneer je er vroeg bij bent, dan kan de ziekte nog goed behandeld worden. Maar omdat het lastig is de symptomen op tijd te herkennen, is de kans toch groot dat je kindje overlijdt.

Als baby’s deze verschijnselen vertonen, is het verstandig om direct de dokter te bellen. Een snelle behandeling kan namelijk complicaties voorkomen. Zonder tijdige behandeling kunnen er ernstige complicaties voordoen, zoals verlammingsverschijnselen, waardoor het hart of de longen kunnen stoppen met werken.

Andere voedingsmiddelen met sporen van Clostridium botulinum

Sporen van deze bacterie kunnen ook in andere levensmiddelen voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat vooral om thuis ingemaakte groente of vlees te zijn. Ook producten in olie is een risico. Handmatig wecken of inmaken gaat dus niet altijd goed. Vooral als je het ingemaakte voedsel langere tijd bewaart kan de clostridium botulinum zich ontwikkelen tot een schadelijke bacterie.

Zelf ingemaakt fruit is geen probleem. Fruit is te zuur voor de bacterie. Groente in pot of blik uit de supermarkt is ook geen probleem. Deze zijn gesteriliseerd of te zuur.

Better safe than sorry

Botulisme treedt in 98% van de gevallen op bij baby’s van 1 tot 6 maanden. Hebben kinderen de leeftijd van 1 jaar bereikt, dan ben je uit de gevarenzone en kun je veilig honing geven. De darmen zijn sterk genoeg om de bacterie te bestrijden. En hoewel de kans klein is dat je kindje ziek wordt door het eten van honing, kun je je toch beter houden aan de adviezen van de experts. Hoe klein de kans ook is, het risico wil je niet nemen.

Honing weetjes

  • Een lepeltje honing voor het slapengaan werkt effectief tegen nachtelijk hoesten bij kinderen.
  • Honing stabiliseert de hoeveelheid glucose in je lichaam en stimuleert het vrijgeven van melatonine. Voeg een lepeltje toe aan je kopje kruidenthee voor het slapengaan, en je zult heerlijk slapen.
  • Heeft je kind een wond opgelopen en heb je geen steriel middel in huis? Met honing kun je de wond ook steriliseren, het heeft namelijk een anti-bacteriële werking. Het geneest ook nog eens sneller de wonden.

Lees ook: De lekkerste pannenkoekenvariaties maak je zelf

Related Articles