You are here: Home » Wonen » De voordelen van bomen in de tuin

De voordelen van bomen in de tuin

door danny
De voordelen van bomen in de tuin

Veel tuinbezitters vinden een boom voor hun tuin echt een no-go. Een boom wordt immers snel te groot en voor je het weet geeft hij allerlei overlast in de vorm van vallend blad, vallend fruit of overhangende takken waar de buren weer niet zo blij mee zijn. Gelukkig begint dat tij aardig te keren en ontdekken steeds meer mensen de meerwaarde van een of meerdere bomen in de tuin. Behalve dat je in een klap sfeer hebt gecreëerd, zijn bomen ook nog eens enorme insecten- en vogellokkers, dus goed voor de biodiversiteit. We geven je daarom 7 voordelen van bomen in de tuin.

Bomen zorgen voor tuingeluk

Een boom maakt je tuin in de eerste plaats completer. Hij zorgt voor hoogte, waardoor de tuin veel dieper, spannender en dynamischer wordt. Je tuin lijkt zelfs groter. En dat klopt, want je hebt op hetzelfde oppervlak meer groen gecreëerd.

Het mooist is als je vanuit je huis zicht hebt op de boom. Dan heb je jaarrond, dus ook als je binnen zit, iets fraais om op uit te kijken. Niet alleen op de takken en bladeren die eerst uitlopen, vrucht dragen en richting de winter weer verkleuren, ook de vogels die de boom bezoeken, blijven een genoegen om naar te kijken.

Je hoeft niet meteen een enthousiaste groeier in de tuin te zetten. Met een bescheiden formaat van een meter of 5, 6 heb je al tal van fraaie prachtbomen. Bijvoorbeeld die Rhus Typhina (Fluweelboom), de Amelanchier lamarckii (Krentenboompkje), de Magnolia of de Prunus serrulata ‘Amanogawa’ (Japanse sierkers). Of kies een geënte boom, die blijven sowieso klein.

Een boom zorgt voor schaduw

Elke zomer lijkt het in onze tuinen heter en droger. Zeker als de tuin veel bestrating heeft, voelt het al snel als een oven aan. Een tuin met groen zorgt dan al voor meer verkoeling en een boom is daar helemaal een krachtpatser in. Allereerst zorgt hij met zijn bladerdak voor een heerlijke schaduw, die bovendien veel prettiger aanvoelt dan die van een parasol. Ook de zonweerkaatsing op je terras en muren wordt tegengehouden, dus daardoor wordt het ook minder heet. Door die schaduw droogt de grond in je borders ook veel minder uit, dus je tuinplanten zullen het beter gaan doen.

Een boom zorgt voor verkoeling

Bomen verlagen ook actief de temperatuur om ons heen. De bladeren verdampen namelijk water uit de lucht en daarmee koelt de lucht rond de boom wat af. Dat heeft ongeveer hetzelfde effect als een airco, maar werkt zelfs nog effectiever. Loofbomen zijn daar net wat beter in dan naaldbomen door hun grotere kroon en grotere blad. Heerlijke schaduwbomen zijn bijvoorbeeld de Platanus hispanica (Gewone Plataan), die bovendien een prachtige stam heeft, de Liquidambar styraciflua (Amberboom) en de Morus alba (Moerbei).

Een boom verbetert de luchtkwaliteit

Ook op een andere manier maken bomen het prettig toeven; ze halen via hun bladgroen CO2 uit de lucht en produceren daarvoor in de plaats zuurstof. Ook weten ze fijnstofdeeltjes af te vangen. Een boom maakt de lucht dus schoner. Je raadt het al; hoe groter de boom, hoe groter de kroon, hoe meer blad en hoe beter de boom dat dus doet. Als we allemaal een boom in onze tuin planten, heeft dat dus een enorm effect op de luchtkwaliteit om ons heen.

Een boom vermindert wateroverlast

Een boom vermindert wateroverlast

De regenbuien worden steeds heftiger waardoor onze tuinen en straten steeds vaker blank kunnen komen te staan. Bomen zijn in staat die wateroverlast te verminderen. Hun bladeren vangen de regendruppels op en ook hun wortelgestel kan aardig wat water opnemen. Ook verbeteren de wortels de structuur van de omringende grond; er worden allerlei kanaaltjes gegraven waardoor het water beter weg kan zakken. Ook het bodemleven wordt erdoor geactiveerd en die dragen ook weer bij aan die grondverbetering.

Een boom lokt vogels

Met een boom creëer je een mooie landingsplek voor diverse vogels en wordt het echt gezellig in je tuin. Behalve dat ze in de takken even rusten en een mooi uitkijkpunt hebben, vinden ze er allerlei insecten, vruchten of bessen om van te snoepen. Ook kunnen ze tussen de bladeren fijne schuilplekjes ontdekken en nesten bouwen. In de winter is een boom natuurlijk ook ideaal om vetbolletjes of pinda’s in te hangen. Fijne vogellokkers zijn Malussen (appelbomen en sierappels), Prunussen (kersen, pruimen), de Sorbus aria en Sorbus aucuparia (lijsterbes).

Een boom lokt insecten

Ga je met je neus dicht op een boom staan, dan ontdek je al gauw allerlei insecten. Fijn voor de vogeltjes die ze graag eten, maar insecten zijn ook erg nuttig. Zo eten mieren en lieveheersbeestjes luizen op, vangen spinnetjes muggen in hun web en zoeken bijen en vlinders graag het stuifmeel en de nectar op van bloeiende bomen. En ook bijen, die belangrijk zijn voor de bestuiving van onze voedselgewassen, zijn gebaat bij meer bomen. Hun aantal loopt namelijk drastisch terug door de verstedelijking, verstening en allerlei pesticiden. Plant dan vooral een inheemse boom, die zijn namelijk helemaal op onze bijen aangepast, bijvoorbeeld een Betula pubescens (zachte Berk), Salix (Wilg), Crataegus (meidoorn) of de Acer campestre (Spaanse aak).

Tenslotte, een boom is ook nog eens heel praktisch. Behalve dat je er het ideale ophangpunt voor een hangmat van kunt maken (even wachten tot de stam breed genoeg is), kun je hem ook zo plaatsen dat lelijke zaken aan het oog wordt ontrokken. Denk aan een grote loods of schuur op het terrein achter je tuin of simpelweg een straatlantaarn die hinderlijk naar binnenschijnt. Let wel op dat in de meeste gemeenten de boom minimaal 2 meter vanaf de erfgrens moet worden geplant. Dat scheelt weer de bekende boomtwisten met de buren.

Related Articles