You are here: Home » Baby & Kids » De voordelen van een luisterboek

De voordelen van een luisterboek

door Marieke
De voordelen van een luisterboek

Je kunt lezen in een leesboek, maar ook naar een luisterboek luisteren. Een luisterboek heeft een aantal voordelen ten opzicht van een leesboek. In dit artikel vertellen wij je op welke momenten het handiger is om een luisterboek te luisteren in plaats van een leesboek te lezen.

Meer tijd om te genieten van prachtige verhalen

Tijdens het strijken, de was opvouwen, het schoonmaken van de badkamer of tijdens het koken kun jij een luisterboek luisteren. Vervelende klusjes zijn op deze manier ineens een stuk minder vervelend. Voor je het weet heb je de was alweer helemaal weggestreken en opgevouwen en wel in de kast liggen. En omdat je op deze manier kunt multitasken heb je ook veel meer tijd om te genieten van prachtige boeken.  

Je hoeft minder mee te sjouwen

Een boek voor jou, een boek voor je partner en voor elk van je kinderen een boeken. Als je op pad gaat en je wilt onderweg ook wat te lezen hebben, dan wordt het een flink stapel boeken om mee te nemen. Boeken zijn best wel zwaar. Door een luisterboek op je telefoon te zetten heb je altijd een boek bij. Het enige wat je dan nog mee hoeft te nemen zijn oordopjes.

Een ander voordeel is dat boeken ook niet meer stuk gaan in je tas. Als je een boek in je tas stopt, krijg je al gauw ezelsoren. En laten we het dan nog maar niet hebben over bijvoorbeeld lekkende flesjes water of klevende snoepjes.

Om de tijd de doden

Ook voor kinderen is een luisterboek ideaal. Als je op reis gaat – en al helemaal tijdens de lange reis naar je vakantieadres – kunnen kinderen zich prima vermaken met een luisterboek. Wellicht heb je de mogelijkheid om een luisterboek via de autoradio af te laten spelen (via Bluetooth of een luister-cd bijvoorbeeld. Anders kun je elk kind een telefoon of tablet en een koptelefoon geven, waarop hij/zij een luisterboek kan luisteren. Kinderen kunnen gratis lid worden van de bibliotheek waardoor je via de online bibliotheek app gratis luisterboeken kunt downloaden (luisterboeken downloaden kun je het beste thuis even doen omdat je een internetverbinding nodig hebt).

Samen van genieten

Het is leuk om met je hele gezin een film te kijken en daar samen van te genieten. Iets samen doen schept een band. Dat kan dus ook met het luisteren van een luisterboek. Hoe leuk is het om met elkaar een boek te luisteren en samen te genieten van het verhalen. Om samen te fantaseren hoe het verhaal zal aflopen en om samen na te praten over het boek dat je met elkaar geluisterd hebt. Met elkaar een luisterboek luisteren kan bijvoorbeeld heel goed tijdens een lange autoreis.

Een luisterboek brengt het verhaal tot leven

Een voorlezer kan het verhaal echt tot leven brengen. Nog meer dan je zelf had kunnen bedenken als je het boek zelf zou lezen. Je kunt allerlei voorstellingen maken de hoofdpersonen of van de gebeurtenissen die beschreven worden. Wanneer je het verhaal luistert dan komt het ook veel dichter bij je hart en raakt het je meer.

Je kunt je ogen open houden

Als je op het strand zit, bij een zwemplas of het zwembad, dan wil je je ogen open houden om je kinderen goed in de gaten te kunnen houden. Een boek lezen wordt dan heel lastig. Als je een luisterboek luistert dan kun je én genieten van een boeken én je kinderen in de gaten houden.

Of als je je kinderen niet in de gaten hoeft te houden kunt je je ogen ook sluiten terwijl je naar een verhaal luistert. Iets wat je tijdens het lezen van een boek niet kunt doen.

Lees ook: Voorlezen aan je kind; 9 tips

Related Articles