You are here: Home » Wonen » Wat je echt moet weten over zonneschermen

Wat je echt moet weten over zonneschermen

door danny
Wat je echt moet weten over zonneschermen

Als je optimaal wilt genieten van die mooie zomerdagen dan installeer je een zonnescherm. Maar let op, want er zijn een aantal zaken die je moet weten over zonneschermen. Op deze pagina lees je alles over de zaken die van belang zijn en hoe je van iedere dag een ‘zondag’ kunt maken!

Zonnescherm als overkapping

Een zonnescherm is vooral bedoeld om de gebruikers te beschermen tegen de zon. De schermen zijn niet gemaakt als permanente overkapping. Bij veel neerslag kan het doek inzakken en bij veel wind kan het gehele scherm van de gevel worden getrokken. Kies daarom voor een systeem dat eenvoudig te openen en sluiten is, het liefst op afstand. Op de website van Somfy kun je meer lezen over zonnescherm automatisering.

Zonnescherm als overkapping

Niet al het zonlicht is zichtbaar

Zonlicht bestaat uit een ontelbaar aantal kleuren. Dit kun je duidelijk zien als er een regenboog in de lucht is. Niet al het licht kun je zien zoals infrarood licht en UV-straling. De zon weren betekent niet automatisch dat al het licht gefilterd wordt. Als je de hele dag in de schaduw van een zonnescherm ligt dan zal je huis toch verkleuren. Daarom is het ook in de schaduw aan te bevelen om zonnebrandcrème te smeren. Informeer bij de leverancier van het scherm of er sprake is van bescherming tegen UV-stralen.

Let op met regen en wind

Dat je een zonnescherm niet nodig hebt als het bewolkt is zal geen grote onthulling zijn. Toch zijn er van die dagen dat de zon even schijnt en vervolgens weer achter de wolken verdwijnt. Laat je het scherm open staan of niet? Als het regent dan kan de kwaliteit van het doek sneller gaan degraderen. Als het hard waait dan kan het volledige scherm van de gevel af komen. Dit is te voorkomen door een elektrisch zonnescherm te kopen met een windmeter en/of lichtmeter. Die zorgt ervoor dat het scherm bij slecht weer automatisch inklapt. Je hoeft dit dus niet zelf in de gaten te houden.

Slimmer woning kan ook in de tuin

De term ‘smart home’ betekent niet dat de technologie ophoudt bij de drempel van de deur. Om de woning heen kun je ook allerlei slimme toepassingen inzetten om het buitenleven aangenamer te maken. Zo is het naast een automatisch zonnescherm eveneens mogelijk om een sprinkler te plaatsen die de vochtigheid van de bodem meet. Of een robot grasmaaier die ieder sprietje gras feilloos opspoort om daarna weer in zijn ‘hok’ te kruipen om op te laden. Toch zijn de slimste oplossingen vaak eenvoudiger dan je denkt.

Meer over de zonnescherm opties vind je op de website van Somfy. Daarnaast zijn er ook andere praktische smart home toepassingen voor in de tuin. Zo kun je LED lampen voor buiten koppelen aan de TaHoma app, dezelfde applicatie waarmee je het zonnescherm bedient. Je kunt slimme luidsprekers koppelen met Spotify of gebruik de ingebouwde microfoon om apparatuur te bedienen met je stem. Zo wordt het buitenleven een stuk aangenamer! Voor binnen kun je weer koppelingen maken met zonwering voor het venster of met slimme raamdecoratie. Slimmer wonen betekent ook wonen met meer luxe en comfort!

Related Articles