You are here: Home » Lifestyle » Draadloos je telefoon opladen, hoe werkt dat?

Draadloos je telefoon opladen, hoe werkt dat?

door Constance

In de meeste huizen, appartementen en kantoren struikel je over losse oplaadsnoeren en bijbehorende stekkers. Een oplossing hiervoor is de draadloze oplader en bij steeds meer smartphone merken is dit mogelijk.

Draadloos opladen is niet geheel nieuw, en in 2012 hebben we hiermee al kennis kunnen maken. En de wereldstandaard is Qi. Qi (spreek uit chi) werkt met een ‘inductie’ oplaadplaat, die met een kabel en stekker in het stopcontact stopt. Maw. je oplaadkabel gaat niet in je smartphone maar in je oplaadplaat.

Kan je elke smartphone draadloos opladen?

Dat is helaas niet het geval want niet elk merk of model  heeft de speciale Qi oplaadspoel ingebouwd en dat geldt met name voor de goedkopere modellen. De duurdere toestellen zijn vaak wel geschikt. Maar ook dan moet je rekening houden met de achterkant van je telefoon. Als deze gemaakt is van glas of keramiek dan kan je draadloos opladen, maar als je gehele toestel van metaal is gemaakt dan werkt het niet.

Gaat het opladen sneller?

Je zou het misschien wel denken maar dat is niet het geval. De snelheid van het opladen van je toestel hangt van veel meer zaken af, zoals de grootte van je accu en de snelheid van je lader. En hoe duurder het toestel des te sneller je accu vol is en dat geldt ook als je gebruik maakt van een draadloze oplader.

En om zoveel mogelijk profijt van je S10 draadloze oplader te hebben raden de fabrikanten aan dat je de officiële lader koopt. En je moet ook echt je toestel op de lader (vaak een platte schijf) leggen, maar in de toekomst verwacht men dat er ook laders komen die al beginnen met het vullen van je accu zodra het toestel zich binnen 1 meter van de lader bevindt.

Waar moet je opletten als je een draadloze lader koopt?

Zoals eerder gemeld moet je smartphone draadloos laden ondersteunen. Maar welke lader is nu de beste? Let bij aanschaf op het maximale vermogen van de lader (5, 7.5, 10 of 15 W) en of dit vermogen overeenkomt met je smartphone. Een oplader met 5W heeft weinig zin als je toestel met 10W kan opladen want dan duurt het 2x zo lang.

In het begin waren er alleen maar platte lader waar je je toestel op moest leggen, maar nu kan je je smartphone ook in een standaard, met schuine achterkant, zetten. Zo kan je toestel gewoon blijven gebruiken én bedienen, terwijl deze wordt opgeladen. En na een kantoor-dag is je smartphone klaar én vol, om weer op pad te gaan.

Ben je in het bezit van een Samsung smartwatch én een Samsung S10 smartphone dan zijn er ook speciale houders waarin je, zowel je horloge als je telefoon, tegelijk draadloos kan opladen. En wat dacht je van een dubbele smartphone lader waarbij de accu van 1 telefoon liggend en de 2e telefoon staand kan bijvullen.

Waren de opladers in het verleden voornamelijk zwart of wit, ook op het gebied van design en kleur gaat de draadloze oplader met zijn tijd mee. En hebben veel nieuwe automodellen een draadloos oplaadpunt waarbij alle bedrading geheel zijn weggewerkt.

Draadloze opladers gaan we steeds vaker zien, oa. bij, niet alleen McDonald’s en Starbucks, maar ook op luchthavens, in de trein en in hotels. En een Zweeds woonwarenhuis heeft al een aantal meubelstukken voorzien van oplaadplaten.

Related Articles