You are here: Home » Baby & Kids » De 4-cadeautjesregel

De 4-cadeautjesregel

door Marieke
4-cadeautjesregel

Het is alweer bijna december en de feestdagen staan weer voor de deur. De tijd van cadeautjes geven en krijgen is weer aangebroken. En als een kind ook nog eens in deze periode jarig is, dan is het feest helemaal compleet. Veel ouders en grootouders vinden het fijn om hun (klein)kind flink te verwennen. Wanneer de feestdagen weer voorbij zijn, dan merk je dat er heel wat speelgoed is bijgekomen, waar je ook weer een plekje voor moet zoeken. Bovendien zul je merken dat je kindje lang niet met alles zal gaan spelen. Met de 4-cadeautjesregel kun je de hoeveelheid speelgoed een beetje binnen de perken houden. In dit artikel vertellen wij je meer over de 4-cadeutjesregel en noemen we bij elke regel ook een aantal cadeautips.

Wat is de 4-cadeautjesregel precies?

De 4-cadeautjesregel is over komen waaien uit Amerika. Daar wordt het ook wel the four gift rule genoemd.

 • 1 thing they want
 • 1 thing they need
 • 1 thing they wear
 • 1 thing they read

Cadeautjes zijn onder te verdelen in 4 categorieën:

 • Iets wat ze graag willen
 • Iets wat hij echt nodig heeft
 • Een ding om te dragen (kledingstuk of schoeisel)
 • Iets om te lezen

Op het verlanglijstje zullen meerdere artikelen verschijnen. Stel het verlanglijstje in deze verhouding samen. Wanneer je zelf 4 cadeautjes geeft, geef dan uit elke categorie één cadeautje. Eventueel kun je hierover ook afspraken met je familie maken.

Lees ook: Cadeautips wat geen speelgoed is; 6 ideeën

Cadeautips bij de 4-cadeautjesregel

1 | Iets wat hij graag wil hebben

Wanneer een kind een speelgoedboek doorbladert en alles wat hij wil hebben mag aankruisen, uitknippen of op zijn verlanglijstje mag zetten, dan kom je er al snel achter dat het verlanglijstje eindeloos wordt. Als je speelgoed kiest, dan kun je het beste iets geven wat je kind echt al langere tijd heel graag wil hebben, het liefst iets duurzaams, waar hij langere tijd mee kan doen, of waar hij echt veel plezier aan gaat beleven. ‘Iets wat hij graag wil hebben’ hoeft trouwens niet per se speelgoed te zijn. Dat kan ook prima een dagje naar een attractiepark of ander uitje zijn waar hij al lange tijd naartoe wilt.

2 | Iets wat hij nodig heeft

Iets wat hij nodig heeft kan echt van alles zijn. Denk bijvoorbeeld aan een nieuw dekbedovertrek, een lunchbox of schoolbeker, iets wat hij nodig heeft om zijn sport of hobby uit te kunnen oefenen, een zwembroek of badpak, een boekenplank voor op zijn slaapkamer, of wellicht misschien wel een nieuwe fiets.

3 | Een kledingstuk

Je kunt natuurlijk denken aan een nieuwe jas, trui of broek, maar je kunt ook veel breder denken. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe pyjama, pantoffels, regenlaarsjes of setje met een muts, sjaal en wanten.

4 | Iets om te lezen

Een boek is bijna altijd goed. Kies een boek dat aansluit bij de belevingswereld en het niveau van het kind. Een prentenboeken, een AVI-boek, een zoekboek, een leesboek, een volgende deel in een serie, het kan allemaal. Maar denk ook eens aan een puzzelboek, een tijdschrift of een stripboek. Ook dat heeft met lezen te maken. Het kan ook een idee zijn om een abonnementje te geven op een favoriete tijdschrift, stripboek of puzzelboek.  

Nog een paar extra tips

 • Het hoeft niet altijd nieuw te zijn. Kijk eens op Marktplaats of een Facebookverkoopgroep of in de kringloopwinkel of je van iemand tweedehands speelgoed over kan nemen.
 • Ga eens op zoek naar passend speelgoed dat een of meerdere prijzen heeft gewonnen, of dat het ergens voor genomineerd is. Heb je iets op het oog, lees dan ook eens de ervaringen van andere ouders. Ervaringen kun je vaak op internet vinden.
 • Stop ook eens een gezelschapsspel voor gezamenlijk plezier in de zak. Een gezelschapsspel is vaak echt een familiecadeau.

Lees ook: Sieraden cadeau doen: zo kies je het perfecte sieraad
Lees ook: De zoektocht naar een kerstcadeau, wat dacht je van iets refurbished?

 

 

Related Articles