You are here: Home » Baby & Kids » Zo kom je wel op tijd op school

Zo kom je wel op tijd op school

door Marieke
Tips om op tijd op school te zijn

Hoe vroeg kom jij in de ochtend uit bed om je kinderen op tijd op school te krijgen? Voor de meeste ouders is het vaak een race tegen de klok om op tijd op school te zijn. Kinderen treuzelen altijd op de momenten dat ze eigenlijk op moeten schieten. En ondertussen heb jij ook nog een aantal lunchtrommels klaar te zetten, en alle andere spullen te pakken die mee moeten naar school. Het lijkt soms wel of jij voor je kinderen moet nadenken. In dit artikel geven wij je een aantal tips zodat het in de vroege ochtend net allemaal wat relaxter verloopt en jij je kinderen zonder al te veel mopperen wel op tijd op school krijgt.

Zet je wekker nog eerder

Nog eerder? Alsof het nog niet vroeg genoeg is. Als jij net even wat eerder opstaat en altijd gaat douchen en aankleden, dan komt dat echt ten goede aan jouw humeur en dat van je kinderen. Jij bent al voor een deel helemaal klaar en zo heb je meer tijd en energie over om in je kinderen te steken.

De avond van tevoren

De avond van tevoren kun je al heel veel doen. Zo kun je alvast stapeltjes kleren voor je kinderen klaarleggen, maar ook een stapeltje voor jezelf. Dat scheelt weer nadenken. Willen je kinderen graag zelf hun kleren kiezen? Leg dan meerdere stapeltjes klaar en laat je kinderen een setje uitkiezen. Zo hebben ze toch nog zelf gekozen, maar zien ze er ook op en top uit.

Ook kun je alvast de ontbijttafel dekken zodat je direct kun aanvallen zodra je beneden komt.

Voor het maken van meerdere lunchpakketten kun je ook zo een kwartier uittrekken. Een trommeltje met een tussendoortje, een trommeltje voor de lunch, twee bekers drinken en dat voor meerdere kinderen. En ook nog voor jezelf als jij ook aan het werk moet. Veel kun je al heel goed de avond van tevoren klaarmaken. Dat scheelt je in de ochtend echt heel veel tijd.

Zorg voor een vast ritueel

Voor kinderen is het heel verwarrend als elke dag weer anders is. Ga je de ene dag eerst ontbijten en dan aankleden en de volgende dag andersom? Dan weten kinderen niet waar ze aan toe zijn. Zorg voor een vast ritme, een vast ritueel. Ook voor jezelf. Daar ga jij alleen maar profijt van hebben. Als kinderen weten waar ze aan toe zijn, kunnen ze jou ook veel beter helpen, of de dingen zelfstandig uitvoeren.

Zelfstandigheid

Maak je kinderen zelfstandig, al van jongs af aan. Leer ze om zelf hun brood te smeren. Om zelf hun jas dicht te ritsen, om zelf hun schoenen aan te trekken. Daar zul jij alleen maar profijt van hebben. Ook je kinderen trouwens. Leer je kinderen ook verantwoordelijkheid te nemen. Jij bent niet verantwoordelijk voor de gymtas die mee moet, of het huiswerk wat weer terug moet naar school. Je kind is daar verantwoordelijk voor. En dat kun je ze leren. Ook al die spullen kunnen prima de avond van tevoren klaargelegd worden.

Leestip: Voorkom spullen die kwijtraken met deze 6 tips

Leg alles op een vaste plek

Geef alles in huis een vaste plek. Een vaste plek voorkomt veel zoeken. Zo weet je kind altijd waar zijn jas is, zijn schoenen staan, maar ook waar de gymtas ligt. Een vaste plek voorkomt enorm veel zoekwerk, maar ook veel gezeur aan je hoofd.

En dan als laatste …

Blijf rustig! Als rustig bent, voelen je kinderen dat aan. Als jij gehaast bent voelen je kinderen dat ook aan en dan wordt het er echt niet gezelliger op in huis. Rust en regelmaat, dat zijn de toverwoorden om je kind op tijd op school te krijgen.

Related Articles