You are here: Home » Gezond » Een gezonde lifestyle: hoe pak je dit aan?

Een gezonde lifestyle: hoe pak je dit aan?

door Jaro

Gezond leven, dat willen we natuurlijk allemaal. Een gezonde lifestyle komt echter niet vanzelf. Ongezonde voeding zoals junkfood, chips en snoep zijn natuurlijk ook wel erg lekker. En de meeste mensen hebben niet altijd even veel zin om te sporten. Maar goed, sporten en gezond eten zijn erg belangrijk als je gezond en gelukkig door het leven wilt gaan. Maar wat is een gezonde levensstijl? Hoe leef je gezond? Hieronder een aantal tips voor een gezonde levensstijl!

Gezonde lifestyle

Instagram staat er anno 2019 vol mee: gezonde influencers. De groente smoothies, sportende modellen en vegan maaltijden vliegen je op het platform om de oren. Erg inspirerend natuurlijk, maar hoe begin je zelf met een gezonde lifestyle? Hieronder een aantal gezond leven tips!

1 Beweeg voldoende!

Een gezonde lifestyle begint natuurlijk bij voldoende beweging. Daarmee bedoelen we niet per se sporten. Huh, maar wat bedoelen we dan? Dan hebben we het voornamelijk over dagelijkse beweging. Denk bijvoorbeeld aan een stuk fietsen, lopend boodschappen doen, tuinieren, stofzuigen, etc. Deze matige fysieke beweging is erg gezond én bovendien super eenvoudig toe te voegen aan je dagelijkse routine. Met deze manier verbrandt je niet veel calorieën (zo’n 300 per uur), maar je wordt er wel gezonder van. Maar hoeveel moet je dan bewegen? Als je bovenstaande activiteiten doet, dan raden we je aan om deze minstens een uur per dag te doen. Hieronder een aantal manieren om aan je dagelijkse beweging te komen:

– Wandelen

– Fietsen

– Zwemmen

– Traplopen

– Steppen

– Skeeleren

gezonde-levensstijl-sporten

2 Gezond eten

Naast voldoende bewegen, is het natuurlijk belangrijk om gezond te eten. Geen junkfood, chips en snoep, maar fruit en groente. Het is belangrijk om voldoende vitaminen, mineralen en bouwstoffen binnen te krijgen. Deze zitten nu eenmaal een stuk minder in bewerkte (ongezonde) voedingsmiddelen. Essentiële stoffen die je voldoende binnen dient te krijgen:

– Eiwitten

– Complexe koolhydraten

– Onverzadigde vetten

– Vitaminen

– Mineralen

– Vezels

Vermijd suikers

Een van de meest belangrijke tips voor een gezonde levensstijl: vermijd suikers. Suiker maakt je dik en van overmatig suikergebruik kun je zelfs ziek worden. Vaak krijg je suikers onopgemerkt binnen, aangezien suiker in veel bewerkte voedingsmiddelen zit. Denk bijvoorbeeld aan ketchup, tomatensaus, brood en andere bewerkte voedingsmiddelen.

Eet voldoende fruit en groente

De regel is twee stuks fruit en 200 gram groente per dag, maar dit is echt het minimale. Je kunt beter 3 stuks fruit per dag eten en 300 gram groente. Ook is het belangrijk om te variëren. Eet bijvoorbeeld niet elke dag 3 appels, maar wissel af.

3 Mentale gezondheid

Naast gezond eten én voldoende bewegen is er nog een belangrijk onderdeel van een gezonde lifestyle: je mentale gezondheid. Wanneer je gestrest of overspannen bent, dan kun je hier lichamelijk onder gaan lijden. Het klinkt raar, maar van teveel stress kun je echt ziek worden. Dit zorgt namelijk voor een lage weerstand.

Neem voldoende rust

In de huidige maatschappij wordt er hard gewerkt. Ook buiten werk om is het af  en toe lastig om rust te creëren. We hebben bijna allemaal een smartphone en worden continu gestoord. Probeer om minstens een half uurtje per dag even een rustmomentje te pakken. Lees een boek, ga even liggen of luister even naar de radio. Zo voorkom je dat je straks overspannen raakt en daar lichamelijke klachten van krijgt.

Yoga of mediteren

Vind je het lastig om te ontspannen? Dan kun je er ook voor kiezen om yoga te doen of te gaan mediteren. Er zijn verschillende simpele ademhalingsoefeningen waarmee je helemaal tot rust komt.

Zo, dit waren onze tips voor een gezonde lifestyle. Hoe gezond leef jij? En ben jij daar veel mee bezig? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Related Articles