You are here: Home » Fashion » Goedkoop reizen met de trein in Europa: 6 tips

Goedkoop reizen met de trein in Europa: 6 tips

door Jaro
vrouw wacht op de trein

Goedkoop reizen met de trein is makkelijker gezegd dan gedaan. Vliegen is vaak goedkoper en bovendien sneller. Toch heeft reizen met de trein zo zijn charmes. Het herkenbare geluid van de trein op de rails, het landschap dat langzaam aan je voorbijgaat en de ruime zitplaatsen zijn enkele voordelen. Bovendien is reizen met de trein een stuk beter voor het milieu. Maar goed, wel relatief duur. Gelukkig zijn er een paar trucjes die je kunt toepassen om goedkoop met de trein te reizen.

Goedkoop reizen met de trein in Europa

Het treinnetwerk in de meeste Europese landen is zo goed georganiseerd dat het bijna zonde is om hier geen gebruik van te maken. Zo ben je binnen no-time met de trein in Parijs, Berlijn, Londen, of zelfs Barcelona. Nadeel is dat zo’n stedentripje met de trein een behoorlijke duit kost. Zo ben je al gauw meer dan 100 euro kwijt voor de treinreis terwijl je met het vliegtuig voor een paar tientjes vliegt. Het kan gelukkig goedkoper. Hieronder 5 tips om goedkoop met de trein te reizen door Europa!

1 Koop je tickets ruim van tevoren

Eén van de meest gemaakte fouten op het gebied van treinkaartjes kopen: het te laat aanschaffen van de tickets.  Je ziet een ticket en besluit deze pas een paar weken later aan te schaffen. Zo betaal je al gauw tientallen euro’s meer. Met name in landen als Duitsland en Frankrijk is het erg belangrijk om ruim op tijd je treinkaartjes te kopen. Meestal ligt de prijs het goedkoopst wanneer je minimaal 3 maanden van te voren het kaartje koopt.

2 Reis tijdens de daluren

In veel landen – waaronder Nederland – kan reizen tijdens de spitsuren duurder uitvallen. Het is natuurlijk ook wel erg fijn om ’s ochtends vroeg te vertrekken. Hier betaal je alleen wel meer geld voor. Het beste kun je deze uren vermijden en in de daluren reizen. Over het algemeen lopen de daluren van 10:00 tot 16:00.

3 Boek je treinticket via de treinmaatschappij zelf

Het internet staat vol met handige website waar je treinkaartjes kunt kopen. Deze websites zijn ideaal om uit te vogelen welke treinen je allemaal moet nemen om van A naar B te gaan. Wel betaal je via deze websites over het algemeen meer voor je treinkaartje. Het aanschaffen van de treinkaartjes kun je dus het beste doen bij de treinmaatschappij zelf. Voor Duitsland is dat DB, in Nederland de NS en in België de NMBS.

snelle trein door bergachtig landschap

4 Wijk af van de route

Wanneer je van Utrecht naar bijvoorbeeld Berlijn wilt reizen met de trein, dan krijg je waarschijnlijk één route voorgeschoteld. Dit is de snelste route, maar niet de goedkoopste… Wanneer je op budget bent en liever minder uitgeeft aan je treinkaartje, dan kun je ervoor kiezen om van de route af te wijken. Door een langere route te nemen, kun je waarschijnlijk besparen op je treinkaartje. Je zit dan wel langer in de trein, maar je betaalt wel mooi minder!

5 Reis in een groep

Een andere manier om goedkoop met de trein te reizen is door te reizen met meerdere mensen. Wanneer je al met een groep bent is hier natuurlijk sprake van. Ook als je in je eentje reist kun je deze tip toepassen. Er zijn verschillende fora op het internet waar (trein)reizigers samenkomen. Hier kun je wellicht andere reizigers vinden die hetzelfde traject af willen leggen. Zo kunnen jullie als groep de treinkaartjes kopen en gebruik maken van de groepskorting.

Zijn we nog tips vergeten om goedkoop met de trein door Europa te reizen? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Related Articles