You are here: Home » Baby & Kids » Alles wat je moet weten over buidelen

Alles wat je moet weten over buidelen

door Marieke
Buidelen

Een pasgeboren baby heeft huidhonger, behoefte aan lichaamscontact. Uit onderzoek is gebleken dat baby’s die veel huid-op-huid-contact hebben gehad beter groeien. Het geeft ook een diepere binding. Ziekenhuizen zetten kangoeroeën in bij vroeggeboorte vanwege de voordelen voor de hechting, de gezondheid en de ontwikkeling. Maar eigenlijk is het voor alle ouders en baby’s goed. In dit artikel lees je alles over buidelen.

Ontstaan in Colombia

Buidelen is in de jaren ’70 in Colombia ontstaan vanwege een gebrek aan couveuses. Daardoor gingen de artsen op zoek naar andere manieren om kleine baby’s warm te houden en te beschermen tegen infecties en afkoeling. De moeder was de ideale persoon om deze bescherming en warmte te bieden. Deze methode bleek erg succesvol te zijn. De westerse ziekenhuizen hebben deze methode overgenomen.

Wat is buidelen?

Buidelen, ook wel kangoeroeën genoemd, is niets anders dan huid-op-huid-contact met je baby. Je baby ligt bij jou of bij je partner op de blote borst, je baby draagt alleen een luier. Je legt je baby in foetushouding op de borst, met opgetrokken beentjes en de handjes bij zijn gezichtje. Jouw handen leg je onder zijn billetjes of op zijn ruggetje. Vervolgens doe je over jullie beiden een warme deken of warm vest om afkoelen tegen te gaan. De lichaamstemperatuur van jou is vervolgens genoeg om een baby op temperatuur te houden.

Wanneer is buidelen mogelijk?

Buidelen is ontzettend van belang bij te vroeg geboren baby’s en baby’s die te licht zijn. Men ontdekte dat baby’s die lange tijd in de couveuse lagen nauwelijks werden aangeraakt en daardoor een groeiachterstand krijgen. Op neonatalogieafdelingen krijgen ouders hulp bij het buidelen van hun baby’tje van het verplegend personeel. Buidelen is vrijwel altijd mogelijk, ook als je baby is aangesloten aan de monitor.

Buidelen is niet alleen fijn voor te vroeg geboren baby’s. Ook gezonde baby’s varen wel bij buidelen. Bewust contact maken met je kindje is alleen maar goed. Dit kan gewoon op de bank of op bed bij jouw thuis. De kraamverzorgster kan je er alles over vertellen.

Lees ook: Eerste hulp bij doorkomende tandjes

Waarom is buidelen zo belangrijk?

Kangoeroeën geeft een veilig gevoel voor je kindje. In de baarmoeder zit je baby heerlijk warm en hoort jouw hartslag en je stem. Vertrouwde geluiden. In de baarmoeder krijgt je baby alles wat hij nodig heeft. Met de geboorte belandt je baby in een andere omgeving, het vertrouwde van de baarmoeder en het gevoel van geborgenheid is weg. Deze warmte, veiligheid en geborgenheid kun jij, als ouder, bieden. Tijdens het buidelen hoort je baby je hartslag, je stem, hij ruikt je geur en voelt je huid. Dit geeft je baby dat gevoel van veiligheid en geborgenheid zoals het was in de baarmoeder.

Buidelen geeft niet alleen een gevoel van veiligheid en geborgenheid voor je baby. Het stimuleert ook de borstvoeding en het zorgt ervoor dat je kindje de borst beter kan vinden. Daarnaast verlaagt buidelen het stressniveau doordat de aanmaak van het stresshormoon cortisol daalt. Dit geeft jou meer rust. Ook zorgt buidelen ervoor dat de band tussen jou en je kindje sneller groeit. Daar zorgt het knuffelhormoon oxytocine voor dat wordt aangemaakt tijdens het knuffelen. Ook leer je de signalen van je baby sneller kennen.  

Huid-op-huid-contact kan ook met de vader

Buidelen is niet alleen iets voor de moeder, ook de vader kan buidelen met het kindje. Dat is juist alleen maar fijn. Hiermee kan de band tussen de vader en het kindje alleen maar versterkt worden.

Lees ook: Tastbare herinneringen aan je zwangerschap
Lees ook: 5 tips om je relatie babyproof te houden

Related Articles