You are here: Home » Baby & Kids » Een autovakantie met kinderen; 7 tips

Een autovakantie met kinderen; 7 tips

door Marieke
Autovakantie met kinderen; 7 tips

Lang in de auto zitten is voor kinderen een ongedefinieerd begrip. Ze hebben immers geen idee hoe lang nu precies lang is. Je bent je dorp of stad nog niet uit en je kinderen vragen: “zijn we er al?” Een autovakantie naar Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk of Italië kan dus best een hele uitdaging zijn met kinderen. Maar hoe voorkom je dat kinderen steeds vragen of ze er al zijn? En hoe kun jij je kinderen vermaken in de auto? In dit artikel geven wij je een aantal tips, zodat ook de reis naar de vakantiebestemming al leuk en gezellig wordt.

Tip 1: Boek een hotelovernachting

Heb je een lange autoreis voor de boeg, overweeg dat je reis in twee etappes te doen en halverwege de reis een nachtje te verblijven in een hotel. Er zijn genoeg hotel die beschikken over een familiekamer, maar het is ook een mogelijkheid om meerdere kamers te reserveren en op te splitsen. Voor kinderen is een hotelovernachting op zich al een hele belevenis en ook het ontbijtbuffet in de ochtend zal goed in de smaak vallen. Het nadeel van een familiekamer is dat je allemaal tegelijk op stok moet, maar dat is helemaal niet erg. Ouders kunnen kunnen vroeg slapen en weer veilig de autovakantie voortzetten. En als kinderen laat slapen, zullen ze de volgende dag in de auto nog wel een tukkie doen. Win-win dus.

Tip 2: Ga ’s nachts op pad

Zet je wekker vroeg, heel vroeg en ga dan al op reis. Zorg ervoor dat jullie vertrekklaar staan en haal dan je kinderen uit bed. Laat ze nog een keertje naar het toilet gaan en zet ze dan met pyjama en al in de auto. Je kinderen kunnen zo nog een flinke poos verder slapen. Een ander voordeel is dat het ’s nachts heel rustig is op de weg en je al flink wat kilometers kunt maken voordat je in de file komt. Zorg er trouwens wel voor dat je een tasje met schone kleren, een washandje, een flesje water en een tandenborsteltje voor je kinderen bij de hand hebt. Voor hem wel zo fijn als ze zich als het eenmaal ochtend is eventjes kunnen opfrissen.

Tip 3: Geheim

Natuurlijk neem je voor onderweg allerlei proviand en leuk speelgoed mee bij een autovakantie. Maar houd zo veel mogelijk geheim. Laat je kinderen dat zakje snoep niet zien totdat je hen daadwerkelijk een snoepje geeft. Zorg er ook voor dat je wat nieuw speelgoed voor onderweg in je tas stopt en op het moment dat je kinderen zich gaan vervelen of gaan zeuren kun jij dat het de tas halen en het hen geven. Dan zijn ze daarna weer een flinke poos zoet. Maar laat het van tevoren vooral niet ziet, zodat er telkens weer een verrassing tevoorschijn komt.

Tip 4: Spelletjes

Houd voor jezelf een aantal spelletjes in je achterhoofd paraat die je kunt spelen als je op autovakantie gaat. Je kunt thuis alvast op internet diverse spelletjes zoeken en opschrijven. “Wie als eerste een molen ziet heeft gewonnen” is een spelletje dat je snel en makkelijk even kunt spelen zonder dat je er materialen voor nodig hebt. Ook kun je kinderen autobingo laten spelen. Print een aantal a4-tjes uit met voorwerpen die je onderweg kunt tegenkomen. Als kinderen dat voorwerp tegenkomen kunnen ze het doorstrepen. Voordat een blaadje vol is, zijn ze wel eventjes zoet.

De ANWB heeft leuke bingokaarten die je hier kunt vinden en zelf kunt printen.

Lees ook: Vakantie met kinderen voorbereiden: 6 tips

Tip 5: Een tasje speelgoed

Geef je kinderen een tasje en laat hen deze thuis vullen met speelgoed of boekjes waarmee ze zich onderweg kunnen vermaken. Van belang is dat ze ook zelf meedenken met welke spullen er in dat tasje gaan. Als ze zelf hebben gekozen is het favoriet speelgoed en zullen ze zich er langer mee kunnen vermaken. Wel zo prettig. Help als ouders wel mee, want niet al het speelgoed is natuurlijk geschikt om op de achterbank van de auto te spelen.

Tip 6: Stop regelmatig

Stilzitten; daar zijn kinderen over het algemeen niet zo goed in. Stop daarom ook regelmatig, zeker elke 2 uur wel een keer. Laat kinderen lekker rennen op de parkeerplaats, neem even wat de eten en te drinken, en laat je kinderen ook even naar het toilet gaan, of ze nu moeten of niet. Als ze weer even hun energie kwijt zijn dus kunnen ze er weer even vol tegen aan en jullie ook. Ook voor de bestuurder is het trouwens goed als er elke 2 uur wel eventjes gestopt wordt. Veiligheid boven alles.

Tip 7: Luisterboeken

Je kunt losse cd’s met luisterboeken aanschaffen die je in de auto kunt luisteren. Wat je ook kunt doen is de app van de luisterbieb downloaden en van tevoren al een aantal luisterboeken uitzoeken (Luisterboeken downloaden moet via een WiFi-verbinding.) Via Bluetooth kun jij het luisterboek af laten spelen op de autoradio. Met een leuk en interessant voorleesverhaal, zijn je kinderen weer urenlang zoet.

Heb jij nog tips voor een rustige en onbezorgde autovakantie?

Lees ook: Een autorondreis door Italië
Lees ook: Je kind veilig in de auto | 5 tips

Related Articles