You are here: Home » Tech » Hoe werkt 3D-printen?

Hoe werkt 3D-printen?

door danny
Hoe werkt 3D-printen

Zelf objecten maken, dat spreekt toch enorm tot de verbeelding? De 3D-printer heeft de deur geopend naar een hele nieuwe wereld aan mogelijkheden die voor bedrijven erg interessant zijn, maar ook sommige particulieren erg kunnen aanspreken. Maar hoe werkt zo’n 3D-printer eigenlijk?

Het ontwerp

Uiteraard begint alles bij het ontwerp van het object dat je wilt printen. De printer heeft een ‘voorbeeld’ nodig om iets te kunnen maken. Hiervoor heb je een 3D-tekenprogramma nodig. Een voorbeeld hiervan is SketchUp, dat ook nog eens gratis te downloaden is. Maar het is ook mogelijk om eerst een tekening te maken in een 2D-tekenprogramma en vervolgens over te (laten) zetten naar een 3D-tekening.

Printbaar bestand

Met een 3D-tekening ben je echter nog niet klaar. De printer moet immers concrete instructies krijgen voor hij het ontwerp in laagjes kan gaan produceren. Hiervoor is veelal een zogenaamd STL-bestaand nodig, wat staat voor Surface Tessellation Language. Met een bestand als dit weet de 3D-printer precies waar het materiaal aan elkaar gelijmd of gesmolten dient te worden. Om van jouw 3D-tekening zo’n printbaar bestand te maken, kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van de Google SketchUp Plug-in die 3D-tekeningen omzet naar STL-bestanden.

3d printen werking

Software om de printer aan te sturen

Dan moet de 3D-printer natuurlijk ook nog aangestuurd worden met software die de printer het printcommando geeft. Deze software is doorgaans gebonden aan de 3D-printer in kwestie, hoewel er ook software bestaat die met een breder spectrum aan printers kan werken. Je hebt bijvoorbeeld de Ultimaker 2, een 3D-printer die in staat is met verschillende materialen te printen. Die kan worden aangestuurd met de software Ultimaker Cura, maar die software is breder inzetbaar dan enkel bij dit model 3D-printer.

Methodes voor 3D-printing

Over het algemeen gaan 3D-printers uit van dezelfde techniek. Het ontwerp wordt door de printer laagje voor laagje opgebouwd met het ingevoerde materiaal. De manier waarop de laagjes aan elkaar worden verbonden kan wel per printer verschillen. De meest gebruikte en tevens goedkoopste manier van 3D printen is Fused Deposition Modeling (FDM). Hierbij wordt er gebruik gemaakt van gesmolten plastic. Dit wordt door de spuitmond van de 3D-printer laagje voor laagje op elkaar gestapeld. Dit kan ook met verschillende kleuren plastic. Daarnaast wordt er steeds vaker ook geprint met granulaat. Bij die methode wordt een speciaal poeder met warmte aan elkaar gesmolten. Met het zogenaamde ‘hoofdpoeder’ wordt de basis van het object gecreëerd, waarna lege ruimtes worden opgevuld met vulpoeder. Als het basismodel helemaal aan elkaar is gesmolten, wordt door verhitting het vulpoeder weggesmolten. Zo kun je een object met open stukken (zoals een huisje met ramen) printen.

Dat is in het kort hoe een 3D-geprint object tot stand komt. Het formaat dat je kunt printen is afhankelijk van de printer zelf. Vaak kunnen 3D-printers voor consumenten minder grote formaten dat grotere exemplaren die door bedrijven gebruikt worden.

 

Related Articles