You are here: Home » Uncategorized » Tips voor onderhoud van houten jaloezieën

Tips voor onderhoud van houten jaloezieën

door danny
Tips voor onderhoud van houten jaloezieën

Je bent bezig met het herinrichten of verbouwen van je woning. Daarbij heb je een aantal aandachtspunten. Om lichtinval te reguleren zoek je een vorm van raamdecoratie die je woning mooier maakt, makkelijk te onderhouden is en duurzaam is. Jaloezieën, gemaakt van houten lamellen, hebben je aandacht getrokken. Wil je weten hoe je houten jaloezieën het beste schoonmaakt en onderhoudt? We presenteren je een aantal simpele en handige tips.

Wat zijn de voordelen van houten jaloezieën?

Jaloezieën hebben het grote voordeel dat je de lichtinval in je woning heel nauwkeurig kunt reguleren. Soms heb je behoefte aan meer of minder lichtinval. Door de handige en traploze bediening van jaloezieën kun je dit heel subtiel doen. Dit is een groot voordeel, zeker in vergelijking met klassieke vitrages en gordijnen. Jaloezieën van hout zijn duurzaam en hebben vanwege de warme houtkleuren en visueel interessante nerfpatronen een warme en luxueuze uitstraling. Het onderhoud van houten jaloezieën is eenvoudiger dan je misschien denkt.

Hoe maak ik houten jaloezieën het beste schoon?

Jaloezieën zullen stof verzamelen en aanslag vertonen na verloop van tijd. Dat is ook te verwachten, omdat de lamellen tezamen een groot oppervlak hebben waar stof en vuil op kan landen. Het schoonmaken van de lamellen lijkt op het eerste gezicht een vervelende en tijdrovende klus, maar valt in de praktijk reuze mee. Je kunt de lamellen het beste reinigen door ze dicht te klappen, zodat je één groot oppervlak hebt. Een stofzuiger met opzetborstel doet in veel gevallen al wonderen. Je kunt ook een speciale jaloezieënborstel aanschaffen, of met een wollen doek of rubberen spons aan de slag gaan. Hoe vaak moet je het doen? Stofvrij maken, dat mag je zelf weten, of je het nu één of meerdere keren per week doet. Maandelijks een intensievere reinigingsbeurt is zeker aan te raden. Zo geef je vuil minder kans om te hechten, waardoor verwijderen nog lastiger wordt. Als je houten jaloezieën reinigt, let er dan wel op dat je de redelijk kwetsbare ladderkoorden voorzichtig behandelt.

Wat zijn belangrijke aandachtspunten bij houten jaloezieën?

Veel mensen zweren erbij om jaloezieën te reinigen met een nat doekje, gedrenkt in niet-agressieve zeep. Dit werkt uitstekend, zolang je doekje niet te nat is en je de jaloezieën de gelegenheid geeft om aan de lucht te drogen. Bij houten jaloezieën moet je extra oppassen. Goede jaloezieën van hout zijn gemaakt van kwaliteitshout dat zorgvuldig behandeld is. Daardoor zal het een minimale werking hebben en goed bestand zijn tegen invloeden van vocht en reinigingsmiddelen. Echter, hout blijft altijd nawerken, zeker als het vochtig wordt. Probeer je jaloezieën met zo min mogelijk vocht te reinigen en spuit bijvoorbeeld allesreiniger niet op de lamellen zelf, maar op je reinigingsdoekje. Met deze simpele tips blijven je houten jaloezieën nog vele jaren hun mooie uitstraling behouden.

Houten jaloezieën op maat bestellen

Houten jaloezieën op maat bestellen

Houten jaloezieën kunnen een ornament voor je woning zijn. Je profiteert echter alleen van hun meerwaarde als je ze exact op maat kunt laten maken. Je wilt immers geen licht langs de zijkanten, boven- of onderkant naar binnen zien stromen. Bestel je houten jaloezieën dan ook precies op maat.

Related Articles