You are here: Home » Geld » Beleggen in olie

Beleggen in olie

door danny
Beleggen in olie

In 2020 zijn door de coronacrisis de spaarpotten van veel mensen behoorlijk gevuld. Onlangs maakte De Nederlandsche Bank bekend dat het spaarsaldo met ongeveer tien procent is toegenomen, het ging om 42 miljard euro. Vanwege onder andere de sluitingen van de horeca en de niet de mogelijkheid hebben het vakantiegeld daar daadwerkelijk aan te kunnen besteden nam het spaarsaldo tweemaal zoveel toe als het jaar ervoor. Het grootste gedeelte van het extra spaargeld is gestort op betaal- en spaarrekeningen. Maar spaargeld levert momenteel maar weinig rente op, en daarnaast is er door de ontwikkeling van vaccins goede hoop op economische groei. Dit maakt het een interessante tijd om te beleggen. In olie bijvoorbeeld?

Ondanks de energietransitie blijft olie lucratief

Een van de maatregelen die ingesteld is om het coronavirus eronder te krijgen, is het advies om zoveel mogelijk thuis te werken. Dit zal waarschijnlijk ook in de toekomst het ‘nieuwe’ normaal zijn. Hierdoor maken mensen minder gebruik van de auto, en is er sprake van een lagere olieconsumptie. Daarnaast was er toch al een tendens gaande dat de wereld steeds meer gericht is op duurzaamheid met een energietransitie naar groene energie. Olie gaat dus een steeds minder grote rol spelen op de (zeer) lange termijn.

Mede vanwege de lockdowns in 2020 en 2021 kende de oliekoers een sterke daling sinds maart 2019. Toch verwachten veel analisten dat de olievraag en uiteindelijk ook de olieprijs zich zal herstellen. Er wordt verwacht dat in 2021 de vraag naar olie zich zal herstellen, en de olieprijs waarschijnlijk in 2022 of 2023 gecorrigeerd zal zijn. Olie is namelijk al lange tijd een zeer lucratieve grondstof, die voorlopig ook nog nodig is. Zelfs voor de transitie naar duurzamere energie. Zo is bijvoorbeeld voor het transport en de productie van windmolens momenteel nog aardolie nodig.

Ondanks de energietransitie blijft olie lucratief

Op welke manieren kun je beleggen in olie?

Dit zorgt ervoor dat beleggen in olie ook nu nog steeds een interessante keuze kan zijn. Maar hoe doe je dat? In de basis zijn er drie manieren waarop je kunt beleggen in olie. Ten eerste kun je investeren door te beleggen in olie als grondstof, in een oliemaatschappij zoals Shell of via ETF’s (passief beheerde beleggingsfondsen die de index zo nauwkeurig mogelijk volgt). Daarnaast kun je ook beleggen in olie via CFD’s, waarbij je niet echt aandelen koopt maar alleen inzet op basis van de koersverwachting van de olieprijs. Tot slot kun je ook door middel van futures en opties beleggen. Hierbij speculeer je over de prijs van een handelsproduct in de toekomst tegen een bepaalde hefboom. Aangezien dit de meest ingewikkelde manier van investeren is, wordt deze voornamelijk door ervaren beleggers toegepast.

Zo start je met beleggen in olie

Ben je niet bekend met beleggen? Dan denk je misschien dat dit heel ingewikkeld is en dat je het alleen maar via tussenpersonen kunt doen. Dit is niet waar. Op welke manier je ook wil investeren in olie, het is heel gemakkelijk dit zelf via een online broker zoals eToro of Plus 500 te doen. Kies een platform dat past bij je beleggerstype en -strategie en maak een account aan. Stort vervolgens geld en je kunt gelijk beginnen met beleggen.

Of olie in 2021 een slimme investering zal blijken te zijn? Op de korte termijn is nog niet duidelijk welke economische effecten de coronacrisis wereldwijd zal hebben. Veel beleggers richten zich daarnaast met het oog op de toekomst liever  op duurzamere beleggingsopties. Toch is olie nog steeds nodig en daardoor een interessante beleggingsoptie. Bijvoorbeeld voor korte termijn beleggers die door middel van CFD’s of futures inleggen op verwachte koerswisselingen.

Related Articles