You are here: Home » Gezond » Voordelen van een hond hebben: hoe gezond zijn honden?

Voordelen van een hond hebben: hoe gezond zijn honden?

door Jaro
hond-gezond

Nederland is een echt hondenland. Veel mensen hebben een trouwe viervoeter in huis. Een labrador, een golden retriever, een andere rashond of een vuilnisbakkenras. Het maakt niet uit, een hond is een hond. En wat blijkt nu: een hond is niet alleen maar leuk en gezellig, maar een hond is goed voor je gezondheid. Ja, echt! En wij hebben deze voordelen van een hond op een rijtje gezet!

Voordelen van een hond

De voordelen van een hond zijn oneindig. Het is gezellig, vermakelijk, maar ook gezond. Zo houden hondenwandelingen je in beweging en zorgt een hond in huis voor minder stress. Wat zijn andere gezonde voordelen van een hond? Hieronder volgen er 5!

1 Wandelen met de hond

Wandelen met de hond is een vorm van beweging die mensen zonder hond niet hebben. Hondenwandelingen zijn vaak niet intensief, maar deze beweging draagt toch bij aan een gezond leefstijl. De meeste honden worden drie keer per dag uitgelaten. In totaal is dat toch een uur lichaamsbeweging per dag. Hartstikke gezond dus. Uit onderzoek blijkt zelfs dat 60% van alle hondenbezitters meer dan de aanbevolen dagelijkse beweging krijgt.

2 Het hebben van een hond zorgt voor sociale contacten

Fysiek is het dus hartstikke gezond om een hond te hebben, maar wist je dat dit ook bijdraagt aan je mentale gezondheid? Een hond zorgt er namelijk bij de meeste mensen voor dat zij mee sociale contacten hebben. Met een hond moet je er verplicht op uit en je zult gegarandeerd andere hondenbaasjes ontmoeten. Het contact is snel gemaakt, aangezien jullie natuurlijk een gemeenschappelijke interesse hebben: honden. Wanneer je hond kennismaakt met een andere hond, maar jij ook telkens kennis met het baasje. Met name voor oudere mensen en mensen die het moeilijk vinden om sociale contacten te maken is het hebben van een hond in huis erg bevorderlijk.

3 Beter humeur

Daarnaast hebben hondenbaasjes over het algemeen een beter humeur. Iedereen heeft weleens een slechte dag. Je voelt je niet lekker, je hebt net slecht nieuws te horen gekregen of je hebt een probleem. Dit zorgt ervoor dat je niet zo lekker in je vel zit. Honden leven in hun eigen wereld en jouw trouwe viervoeter zal altijd even goed gehumeurd zijn. Als het even tegenzit hoef je maar in de ogen van je hond te kijken en je zult gelijk opfleuren. Even lekker knuffelen of spelen met je hond en je humeur krijgt automatisch een boost.

voordelen-van-een-hond

4 Honden tegen stress

In de huidige maatschappij is het erg druk. We leggen onszelf veel druk op omdat we zo goed mogelijk willen presteren. Burn-outs zijn dus ook echt iets van deze tijd. Een hond in huis zorgt ervoor dat je minder snel gestrest raakt. Het aaien van een hond is erg ontspannend en hetzelfde geld voor spelen met je hond. Het zorgt voor een lagere bloeddruk en meerdere onderzoeken wijzen uit dat honden, maar ook andere dieren, een therapeutische werking hebben.

5 Zelfvertrouwen

Als laatste gezonde voordeel van een hond: een boost voor je zelfvertrouwen. Samenwerken met een dier zorgt bij veel mensen voor een zeker gevoel. Het is natuurlijk ook best een prestatie om een hond te leren luisteren. Dit geeft zoveel voldoening, dat hondenbaasjes vaak een hoger zelfvertrouwen hebben.

Zo, dit waren de gezonde voordelen van een hond in huis. Er zijn natuurlijk voor en nadelen van een hond, maar wat ons betreft zijn er zeker meer voordelen, ook voor je gezondheid. Heb jij een hond in huis? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Related Articles