You are here: Home » Baby & Kids » Nesteldrang; alles moet schoon en opgeruimd!

Nesteldrang; alles moet schoon en opgeruimd!

door Marieke
Nesteldrang ; alles moet schoon en opgeruimd

Waar je anders een gruwelijke hekel hebt aan opruimen en schoonmaken, ben je nu niet meer te stoppen. Je zit in het derde trimester van de zwangerschap en opeens heb je het op je heupen gekregen, alles moet meer dan schoon en opgeruimd zijn voordat de baby komt. En die opruimwoede zal naarmate de zwangerschap vordert alleen maar erger worden. Nesteldrang noemen ze dat. In dit artikel vertellen wij je meer over het fenomeen nesteldrang.

Nesteldrang; wat is het?

Nesteldrang is een opruim- en schoonmaakwoede die niet meer te stoppen is. Ook koopdrang behoort hiertoe. Je gaat ook behoorlijk perfectionistisch en gedreven te werk, soms zelfs overdreven. Zo kun je alle boeken in de boekenkast ineens op alfabetische volgorde gaan zetten, of de babykleertjes voor de 3e keer gaan wassen. Of je bedenkt voor de zoveelste keer dat de lades van de commode net even wat handiger ingericht moet worden. Veel zwangeren ervaren dit vanaf de tweede helft van de zwangerschap en met name in het derde trimester. Niet elke vrouw heeft er last van en het kan ook per zwangerschap verschillen hoeveel last je er van kunt hebben.

Oerinstinct

Nesteldrang is een oerinstinct en heeft een functie dat al uit vroeger tijden stamt. Vroeger moest er gezocht worden naar een veilige, schone en warme omgeving voor de baby, maar ook moest men op zoek naar een veilig plek om te kunnen bevallen. Bij dieren zien we dit instinct trouwens ook terug. Het is een overlevingstechniek.

Nu zijn de tijden anders en hoeven we niet zozeer een veilige plek te zoeken. Maar je maakt wel je ‘nest’ klaar voor wat komen gaat. Als de baby er is, zul je voorlopig niet of nauwelijks meer toekomen aan alle schoonmaakklusjes. Je kunt het beter nu allemaal maar aan de kant hebben.

Waar je toch wel op moet letten!

Nesteldrang; je kunt er niet omheen. Erg is het ook niet, dus geef je er maar lekker aan toe. Er zijn echter wel grenzen en punten waar je op moet letten tijdens je schoonmaakwoede. Je bent immers zwanger en de zorg voor je baby en voor jezelf is het belangrijkste!

Houd deze tips in je achterhoofd als de nesteldrang zich aandient.

  • Sommige schoonmaakmiddelen zijn niet goed voor jou en de baby. Er zijn schoonmaakmiddelen die vol chemicaliën zitten. Kijk ook eens bij oma’s tips; met azijn, bakingsoda en groene zeep kun je al ontzettend veel schoonmaken.
  • Trek handschoentjes aan tijdens het schoonmaken.
  • Wil je de kinderkamer verven? Dat kun je beter aan je partner overlaten. Gebruik in ieder geval geen verf op terpentinebasis, maar kies er een op waterbasis.
  • De kattenbak mocht je natuurlijk allang niet meer verschonen, dus doe dat nog steeds niet. Je kunt toxoplasmose oplopen.
  • Houd je aan de babyuitzetlijst en koop alleen de dingen die je echt nodig hebt. Alles is immers zo leuk en schattig en voor je het weet ben je heel veel geld kwijt aan spullen die je eigenlijk niet nodig hebt.
  • Neem voldoende rust en laat zware klussen echt aan je partner over. Het belangrijkste is toch de zorg voor je baby, maar ook voor jezelf.
  • Boodschappen hoef je echt niet voor een aantal maanden in huis te hebben. Een week na de bevalling ga je echt graag zelf weer even naar de supermarkt. En zo niet, dan is er altijd nog te optie om het te bestellen.

Lees ook: De hydrofiele luier; dáár heb je ze voor nodig!

Partners

Ook de partner kan flink last hebben van nesteldrang. Nee, niet dat hij zelf nu gaat schoonmaken en opruimen, maar hij heeft zeker last van de grillen van zijn vrouw. Dat schilderijtje moet immers nú opgehangen worden en die kast moet vanavond nog in elkaar staan. Probeer hier samen uit te komen, erover te praten en voorkom irritaties over en weer. Zorg samen voor een goede balans tussen wat wel direct moet en dingen die nog eventjes kunnen wachten. Als je beiden geeft en neemt, dan komt het helemaal goed.

Related Articles