You are here: Home » Gezond » Hooikoorts: 7 tips om de klachten te verminderen!

Hooikoorts: 7 tips om de klachten te verminderen!

door Jaro
hooikoorts klachten-verminderen

Veel Nederlanders krijgen in het voorjaar last van hooikoorts. Dit jaar hebben we een zachte winter gehad, wat betekent dat sommige mensen nu al last krijgen van jeukende ogen en andere klachten. Wat zijn de symptomen van hooikoorts en hoe kun je de klachten verminderen? Wij hebben een aantal tips voor een effectieve hooikoorts behandeling op een rijtje gezet!

Hooikoorts symptomen

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om de symptomen te herkennen. Want waar krijg je precies last van? De meest voor de hand liggende symptomen zijn traanogen, nies aanvallen en een algemeen prikkend gevoel. Deze symptomen zijn erg vervelend. Hoe kun je ervoor zorgen dat de klachten minder worden? Wij hebben 7 tips op een rijtje gezet!

hooikoorts

1 Vermijd bepaalde tijdstippen

De prikkels komen logischerwijs van buiten. Het is echter onmogelijk om elke dag de hele dag binnen te zitten. Dat hoeft ook zeker niet. Onderzoek wijst uit dat tussen 8 en 10 in de ochtend en tussen 5 en 7 in de avond, de pollen het meest aanwezig zijn. Probeer deze tijdstippen dus te vermijden en blijf, indien mogelijk, lekker binnen. Of vermijd in ieder geval dat je wandelt of fietst door gebieden waar je veel pollen tegenkomt.

2 Houd de ramen dicht

Ook is het verstandig om de ramen zoveel mogelijk dicht te houden, hoe verleidelijk het ook is om het huis door te laten waaien… Je wilt natuurlijk voorkomen dat de pollen ook in je huid belanden. ’s Nachts mag je de ramen wel gerust op een kiertje zetten, zodat je je huis van frisse lucht kunt voorzien. Doe de ramen vervolgens ’s ochtends als je opstaat weer dicht.

3 Laat het gras voor wat het is

Veel mensen maaien in het voorjaar het gras. Wanneer je last hebt van hooikoorts is het onverstandig om dit te doen. Het beste kun je of je gras gewoon laten groeien, of iemand anders vragen om het gras te maaien. Het gemaaide gras kan namelijk zorgen voor extra irritaties zoals ademhalingsproblemen en soms zelfs uitslag.

5 Houd je huis schoon

Een andere manier om ervoor te zorgen dat de pollen je huis niet binnendringen is schoonmaken. En dan met name stofzuigen. De vloerbedekking en in het speciaal tapijt is een plek waar pollen zich zullen verzamelen. Zuig dus geregeld stof en zorg er ook voor dat je wat vaker dan normaal met een doekje over de vensterbank gaat.

6 Zorg voor een goede persoonlijke hygiëne

Je lichaam en dan met name je haar is een plek waar pollen zich graag verzamelen. Zo kun je deze pollen weer overbrengen op de kussens van de bank en in je bed. Ook kunnen pollen blijven hangen op je kleding en op deze manier verspreidt dit zich door je hele huis. Kortom, was je haar nadat je buiten bent geweest en wissel vaker van kleding.

7 Begin op tijd met hooikoorts tabletten

Hooikoorts pillen of tabletten kunnen erg goed helpen bij de klachten. Veel mensen slikken deze medicijnen echter pas wanneer de klachten volop aanwezig zijn. Voor het beste effect begin je vóór dat de symptomen beginnen met slikken. Hetzelfde geldt voor het gebruik van een neusspray. Het duurt namelijk even voordat deze medicijnen werken. Zo weet je in ieder geval zeker dat deze werken op het moment dat je het echt nodig hebt.

Zo, dit waren onze tips om de hooikoorts klachten te verminderen. Heb jij last van hooikoorts? Zo ja, wat doe jij om de klachten te verminderen? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Related Articles