You are here: Home » Gezond » Binnenklimaat in de winter: 5 tips voor gezonde lucht in huis!

Binnenklimaat in de winter: 5 tips voor gezonde lucht in huis!

door Jaro
gezond-binnenklimaat-winter

Een gezond binnenklimaat in huis is erg belangrijk. In de zomer is dit vaak geen probleem, omdat de ramen en deuren vaak open staan. Op deze manier komt er genoeg frisse lucht binnen en kan de vuile lucht naar buiten. Een gezond binnenklimaat in de winter is vaak een stuk lastiger. Veel huizen worden vochtig, of juist erg droog. Dit is niet gezond en kan zelfs voor klachten zorgen. Wat is een ideaal binnenklimaat? En hoe creëer je dit?

Binnenklimaat

In de winter kampen veel mensen met een ongezond binnenklimaat. Door de verwarming hoog te zetten en zelden tot niet te luchten, kan de lucht in huis erg droog worden. Ook kunnen er vochtproblemen ontstaan. Dit heeft niet alleen negatieve gevolgen voor je huis, maar ook voor je gezondheid. Deze problemen dien je dus niet te licht te nemen. Maar hoe zorg je nu voor een gezond binnenklimaat in de winter? Wij hebben X tips op een rijtje gezet!

1 Zorg voor voldoende ventilatie

De meeste mensen hebben hun ramen zelden open in de winter. De temperaturen buiten zijn laag en je wilt de warme lucht het liefst binnenhouden. Toch is het belangrijk om altijd een raampje of luchtrooster op een kier te hebben staan. Ook is het belangrijk om elke dag even het huis te ‘luchten’. Dit betekent ramen tegen elkaar openzetten. Vaak is een minuutje of 20 al genoeg om de vervuilde lucht uit huis te krijgen.

2 Stook niet te warm!

Wanneer je de verwarming hoog zet (21 graden of meer), dan zal dit al snel een negatief gevolg hebben voor het binnenklimaat. De lucht zal (te) droog zijn en dit is niet gezond. Droge lucht kan zorgen voor keelklachten, verkoudheid en andere klachten. Zorg dat je de verwarming dus niet te hoog zet. Dit is ook nog eens goed voor je portemonnee, want je zult er aanzienlijk mee besparen. Gewoon een warme deken pakken en je bent net zo warm. Een andere tip voor als je last hebt van droge lucht is het neerzetten van een paar bakjes water in huis (dichtbij de verwarming).

3 Stof regelmatig

Een gevolg van veel vervuilde lucht in huis is stof. In de zomer, wanneer de deuren en ramen regelmatig openstaan, dan zal stof zich niet zo snel ophopen in huis. In de winter zit dit wel anders… Zorg dus dat je ’s winters geregeld stoft met een vochtige doek. Stof in huis is namelijk niet gezond.

4 Meten is weten

Weet je niet of de lucht bij jou in huis te droog of te vochtig is? Hier kun je achterkomen met een binnenklimaat meter, ook wel een hygrometer genoemd. De meest ideale luchtvochtigheidsgraad ligt tussen de 40 en 60 procent. De meest gezonde temperatuur ligt tussen de 18 en 20 graden Celsius.

5 Tips tegen vocht in huis

De meeste huishoudens met een ongezond binnenklimaat hebben last van droge lucht. Het kan echter ook voorkomen dat je last hebt van vochtige lucht. Hieronder een aantal tips tegen vocht:

– Zorg dat je voldoende ventileert na het douchen

– Zet een raam open tijdens het koken

– Droog de vloer af na het dweilen

– Laat eventuele lekkages en andere vochtproblemen snel repareren

Binnenklimaat op werk

Naast een gezond binnenklimaat thuis, is dit op werk natuurlijk net zo belangrijk. Bovendien heb je een speciale wetgeving omtrent binnenklimaat met regels waar je je als bedrijf aan moet houden. Heb je het gevoel dat de lucht op werk te droog of juist te vochtig is? Vraag dan aan je baas of hij hier iets aan kan doen.

Related Articles