You are here: Home » Gezond » Wat te doen tegen hoofdpijn? 6 tips!

Wat te doen tegen hoofdpijn? 6 tips!

door Jaro
hoofdpijn-blogo

Hoofdpijn: veel mensen kampen geregeld met pijn aan het hoofd. Wat kun je hieraan doen? Allereerst is het natuurlijk belangrijk om de oorzaak op te zoeken. Vaak komt het door een lage weerstand of door een (structureel) vochttekort. Er wordt aangeraden om minstens anderhalve liter vocht per dag te drinken. Veel mensen komen hier bij lange na niet aan, al helemaal niet in de winter. Maar goed, wat te doen tegen hoofdpijn? Wij hebben 6 tips tegen hoofdpijn op een rijtje gezet!

Wat te doen tegen hoofdpijn

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, maar in het geval van koppijn is dit niet eenvoudig. Omdat vaak de exacte oorzaak niet bekend is. Het is dus in ieder geval belangrijk om je weerstand op peil te houden en genoeg vocht binnen te krijgen. Ook is het belangrijk om voldoende te ontspannen. Wanneer het kwaad geschied is en je koppijn hebt, wat kun je dan het beste doen om hier zo snel mogelijk vanaf te komen? Wij hebben 6 effectieve tips tegen hoofdpijn op een rijtje gezet!

1 Water!

Er zijn talloze middeltjes tegen hoofdpijn, maar je kunt ook zonder medicijnen een heel eind komen. Wat te doen tegen hoofdpijn zonder medicijnen? De eerste actie die je onderneemt wanneer je last hebt van hoofdpijn is het drinken van water. Uitdroging is een van de meest voorkomende oorzaken van hoofdpijn. Hoe weet je nu of je genoeg water drinkt? Een goede richtlijn is de kleur van je plas. Is deze erg geel? Dan drink je waarschijnlijk te weinig water. Een gezond plasje is heldergeel van kleur!

2 Pepermuntolie

Een goede remedie tegen hoofdpijn is pepermuntolie. Hoe werkt het? Breng een beetje van deze olie aan op je haarlijn en laat het intrekken. Deze genezende olie zorgt voor verkoeling met als effect dat de spieren in je hoofd en in je nek ontspannen. Je kunt deze olie al voor een paar euro kopen bij gezondheidswinkels.

3 Gemberthee

Vocht binnenkrijgen is dus erg belangrijk wanneer je last hebt van koppijn. Naast water, werkt ook thee goed tegen pijn aan het hoofd. Gemberthee is bijvoorbeeld een goede keuze! Dit heeft dezelfde werking als een paracetamol tegen hoofdpijn. Gember werkt namelijk ontstekingsremmend! Hoe maak je dit? Koop verse gember, doe dit door de knoflookpers en voeg kokend water toe.

hoofdpijn-blogo-2

4 Frisse lucht

Een ander natuurlijk middel tegen hoofdpijn: frisse lucht! Wanneer je je huis niet goed doorlucht en bijvoorbeeld gebruik maakt van chemische middelen om je huis schoon te maken, dan kun je hier hoofdpijn van krijgen. Deze middelen stimuleren namelijk pijn aan het hoofd. Zorg dus dat je wanneer je last hebt van koppijn het huis goed doorlucht en wat meer tijd in de buitenlucht doorbrengt. Zo voorkom je ook dat je de pijn aan het hoofd overgaat in een griepje of een ander virus.

5 Eet pittig!

Dit klinkt misschien raar, maar het werkt echt! Sommige vormen van pijn aan het hoofd worden veroorzaakt door slijmophoping in het hoofd. Denk aan verstopte holtes, een verstopte neus, of een droge keel. Dit slijm gaat er vanzelf weer uit, maar je kunt het ook stimuleren door pittig te eten. Het stofje capsaïcine kan namelijk koppijn verlichten. Er is zalf te koop met die stofje erin, maar je kunt het ook gewoon in je eten verwerken! Denk bijvoorbeeld aan cayennepeper, of rode peper!

6 Pompoenpitten

Ook pompoenpitten werken erg goed tegen hoofdpijn. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat het stofje ‘magnesiumsulfaat’ – waar pompoenpitten vol mee zit – de koppijn verlicht. Het is niet zeker of dit ook bij jou werkt, maar je kunt het in ieder geval proberen!

Nu weet je wat te doen tegen hoofdpijn. Het verschilt natuurlijk per persoon wat goed werkt, maar over het algemeen zijn bovenstaande maatregelen erg effectief. Wat is jouw truc? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Related Articles