You are here: Home » Baby & Kids » Waarom een loopfiets goed is voor de ontwikkeling

Waarom een loopfiets goed is voor de ontwikkeling

door Marieke
Loopfiets, goed voor de ontwikkeling

Een loopfiets; veel peutertjes zie je er heel hard door de straat mee fietsen. Hartstikke leuk als je die kleine peutertjes zo op een vrolijk fietsje zo snel vooruit ziet gaan. Een loopfietsje is ook nog eens goed voor de ontwikkeling van een peuter. Waarom? In dit artikel lees je maar liefst 6 redenen.

Wat is een loopfiets

Het woord zelf zegt het eigenlijk al; een loopfiets is een fiets, maar dan zonder trappers. Kinderen moeten zich afzetten met hun voetjes om vooruit te komen. Er zijn verschillende soorten loopfietsen. Er zijn fietsjes met 4 wielen, die stevig en stabiel op de grond staan. Deze zijn klein en al geschikt voor kinderen rond de 1 à 1,5 jaar oud. Kinderen rond de 2,5 jaar kunnen gebruik maken van een fietsje met 2 wielen. Daarmee leren kinderen ook om balans te houden, (Balance Bike in het Engels) en dat is weer heel goed voor de ontwikkeling van een peuter en een prima opstapje voor een gewone fiets.

En helemaal handig; er zijn ook loopfietsjes die je van een 4-wieler kunt ombouwen naar een 2-wieler. Zo ben je gelijk in één keer klaar met een aanschaf van een leuk loopfietsje.

6 redenen waarom een loopfiets goed is voor de ontwikkeling

Een loopfietsje is in de eerste plaats gewoon hartstikke leuk. Maar een loopfiets is ook goed voor de ontwikkeling van kinderen en dat is natuurlijk meteen mooi meegenomen. Waarom dat zo is, lees je in de 6 redenen die wij hieronder beschrijven.

Motorische vaardigheden

Tijdens het rijden op een loopfiets leert een dreumes of peuter balans te houden. En dat terwijl hij zich beweegt en de loopfiets probeert in bedwang te houden. En dat niet alleen, een peuters leert ook nog eens te sturen met de handen. Al met al, een loopfiets is goed voor de ontwikkeling van de grove motoriek.

Ruimtelijk inzicht

Afstanden inschatten; dat is van belang als een kind een ritje maakt op de loopfiets. Tijdens het fietsen leert een kind op tijd te stoppen bij de stoeprand. Daarbij leert het ook hoever hij van tevoren moet afremmen om op tijd stil te staan bij die stoeprand. Ook leert het om op tijd om obstakels die op de stoep staan heen te sturen. Fietsen op de loopfiets bevordert de ontwikkeling van het ruimtelijk inzicht.

Makkelijker dan een gewoon fietsje

Als kinderen nog maar amper kunnen lopen, kunnen ze al op een loopfietsje met 4 wielen. Vooruit komen op een loopfietsje kost immers minder spierkracht dan vooruit komen op een gewone fiets. De voetjes raken bij een loopfiets steeds de grond wat voor een veiliger gevoel zorgt.

Prima opstapje

Daarbij; kinderen die heel goed overweg kunnen met een loopfiets, leren ook sneller fietsen op een gewone fiets. Evenwicht, dat is het toverwoord. Omdat kinderen al op hun loopfietsje goed hun evenwicht kunnen bewaren, kunnen ze dat ook beter op een gewoon fietsje. En kinderen hebben al geleerd om goed te sturen en zullen dus minder snel overal tegenaan fietsen.

Bewegen of zitten?

Grote broer of zus op school brengen? Even naar de winkel? Voor een peuter is die afstand vaak nog te groot om te lopen. En dragen is ook geen optie. Je zet je peuter dan nog makkelijk in de buggy, en terecht. Of kies er eens voor om zelf te gaan lopen en je kindje op de loopfiets te laten gaan. Zo is je kindje ook nog eens flink in beweging!

Het leert verkeersregels

En dat heeft nog een voordeel. Kinderen leren op deze manier ook nog eens wat van de verkeersregels. Denk aan oversteken bij een zebrapad of wachten bij de stoep. Ze leren goed te kijken als je moeten oversteken. En als je een stoplicht tegenkomt, of een rotonde, dan leren kinderen daar ook nog eens wat van.

Lees ook: 8x waarom muziek maken goed is voor je kind
Lees ook: Een moederfiets aanschaffen? Hier let je op!

 

 

 

Related Articles