You are here: Home » Baby & Kids » Kinderschoenen kopen? 5 tips!

Kinderschoenen kopen? 5 tips!

door Marieke
Kinderschoenen kopen; tips

Daar sta je alweer met je kind in de schoenwinkel. Nog voor de schoenen versleten zijn heeft een kind alweer nieuwe kinderschoenen nodig omdat voeten van kinderen nu eenmaal zo hard groeien, soms wel tot 3 à 4 maten per jaar. Kinderschoenen kopen kan best lastig zijn met een peuter die vol ongeduld is en niet mee wil werken. Daarom geven wij je in dit artikel 6 tips die jou kunnen helpen als je op zoek gaat naar een paar nieuwe kinderschoenen.

Meten = weten

Herken je het dat de voeten van je kindje ineens een paar maten zijn gegroeid zonder dat je het door had? De voeten van een kind groeien hard. Hieronder zie je een tabelletje hoe hard de voetjes van een kind ongeveer per jaar groeien. Nu is elk kind weer anders, dus deze tabel is slechts een richtlijn. Daarom is het belangrijk om in ieder geval één in de paar maanden de voetjes van je kindje op te meten. Je kunt in de winkel voor een paar euro een voetmeter/schoenmaatmeter kopen. Zo kun je snel en eenvoudig de schoenmaat van je kindje opmeten, en dat gewoon thuis.

  • 1-3 jaar: elke 4 maanden een schoenmaat
  • 4-5 jaar: elk half jaar een schoenmaat
  • 6-7 jaar: elke 8 maanden een schoenmaat
  • 8-9 jaar: elk jaar een schoenmaken
  • begin de puberteit kunnen de voeten nog een groeispurt maken

De eerste schoentjes; kies voor schoenen met flexibele zool

De meeste kinderen gaan lopen als ze tussen de 12 en 18 maanden oud zijn. Als je kindje nog niet kan lopen zijn slofjes of warme sokjes prima. Zodra je kindje de eerste stapjes gaat zetten is het vroeg genoeg om echte schoentjes aan te trekken. Het is van belang om dan voor kinderschoenen te kiezen die licht van gewicht zijn en die voorzien zijn van een buigzame en flexibele rubberen zool. Een flexibele zool zorgt ervoor dat je kindje zijn voet goed leert afwikkelen. Met schoenen met een harde zool kan een kind de grond onder zijn voeten niet meer goed voelen, wat op den duur voor lichamelijke problemen kan zorgen. Je kunt je kindjeschoenen aantrekken als je buiten gaat wandelen. Voor een goede ontwikkeling van de voetjes kun je je kindje in huis beter op blote voetjes laten lopen of op anti-slipsokken.

Neem goed passende schoenen

Een trui of broek kun je wel een beetje op de groei kopen. Een broekspijp of de mouwen van een trui kunnen wel een tijdje omgevouwen worden en zo kun je langer met een leuke trui, of prachtige broek doen. Bij het kopen van een paar kinderschoenen kun je dit beter niet doen. Het is van belang om goed passende schoenen te kopen. Als een kindje te lang op te kleine schoenen loopt dan kunnen de voetjes gaan vervormen. Is een schoen te groot, dan kan een kind sneller struikelen en zijn voet verzwikken. Let ook op de breedte van een schoen, het ene kind heeft nu eenmaal bredere voetjes dan het andere kind. Het is van belang dat de teentjes goed kunnen bewegen, ook in de breedte.  

Schoenen passen; zo doe je dat!

Er zijn twee manieren om te beoordelen of een schoen goed past of niet. In de eerste plaats kun je de voeten van je kindje zo ver mogelijk naar voren laten schuiven in de schoen. Als er dan aan de achterkant precies genoeg ruimte is voor je vinger, dan weet je dat de schoen goed past. Echter, je kunt niet zien of je kindje zijn teen helemaal dubbel heeft gevouwen in de schoen, deze methode is daarom wat minder betrouwbaar. Een andere methode is om de voet van je kindje juist zover mogelijk naar achteren te laten schuiven. Vervolgens kun jij met je duim op de punt van de neus drukken om te voelen waar de teen begint. Bij stevige schoenen is dat alleen wat laster te voelen.

Naar de schoenwinkel

Je kunt schoenen tegenwoordig natuurlijk prima online bestellen, maar soms wil je goed advies en ga je liever naar een fysieke winkel. Een aantal tips voor als je naar de schoenwinkel gaat.

  • Als het warm is dragen veel kinderen slippers of sandalen, met blote voeten. Dichte schoenen passen zonder sokken aan is niet zo prettig. Stop in dat geval even paar sokken in je tas.
  • In de middag zijn je voeten vaak ietsje dikker. Daarom is het verstandig om hier tijdens het passen rekening mee te houden, of in de middag naar de schoenwinkel te gaan. Ook als je online schoenen bestelt is het verstandig om de schoenen pas in de middag te passen.
  • Heb je nog te maken met een kindje die overdag een of meerdere slaapjes doet? Probeer dan een goed moment te kiezen om naar de schoenwinkel te gaan, waarop je kindje nog het minst moe is.

Lees ook: 5 redenen om te kiezen voor houten speelgoed
Lees ook: Babykamer inrichten: hier moet je op letten

Related Articles