You are here: Home » Baby & Kids » 5 tips om je relatie babyproof te houden

5 tips om je relatie babyproof te houden

door Marieke
Zou houd jij je relatie babyproof

6 tips om je relatie babyproof te houden. Heb je die tips nodig dan? Voordat je je eerste kindje kreeg hadden jullie alle tijd voor elkaar. Jullie deden samen leuke dingen. Je nam spontaan een week vakantie en trok er samen met een backpack op uit. Geen zin in koken? Dan brachten jullie spontaan een gezellige avond in een restaurant door. Je ging samen naar een verjaardag en op de klok letten was niet nodig, de volgende ochtend sliep je wel weer uit.

Dan ben je in verwachting, jullie zien verlangend uit naar jullie eerste kindjes, maar tegelijkertijd dien je wel voorlopig afscheid te nemen van alle spontane acties. Met de komst van een kleine wordt alles anders. Vooral in het begin heb je vaak alleen nog maar oog voor je kleintje en vergeet je dat je ook nog partner bent. Je leven staat op z’n kop en bent op zoek naar een nieuw ritme. In dit artikel delen wij een aantal tips waarmee jullie je relatie gezellig kunnen houden. En babyproof.

Tip 1: Maak afspraken over het huishouden

Het huishouden is een onderwerp voor menigeen ruzie of meningsverschil. De meeste stellen zullen dit wel herkennen als ze net gaan samenwonen. Na verloop van tijd valt alles op z’n plek en verloopt het huishouden gesmeerd. Jullie weten van elkaar wie wat doet en zijn op elkaar ingespeeld. Met de komst van een baby kan het allemaal weer even onder spanning komen te staan. De vrouw heeft na de bevalling nog niet zoveel fut voor het huishouden en een baby kost ook ongelooflijk veel tijd. En met de komst van een baby zijn er meer taken te doen in het huishouden. Je hebt immers nu ook een babykamer schoon te maken en meer was te doen. Nog los van de verzorging van je baby.

Als je hierover geen duidelijke afspraken maakt, dan zul je merken dat je beiden op elkaar zitten te wachten tot de ander iets oppakt. En als geen van beiden het doet, dan raak je geïrriteerd en komt er ruzie van. Als je van elkaar weet wat je van elkaar kunt verwachten, zal ook het huishouden veel makkelijker gaan zonder dat er een meningsverschil over ontstaat.

Tip 2: Plan bewust tijd voor elkaar

Waar je eerst alleen maar tijd voor elkaar had is dat na de komst van de baby voorbij. Een baby komt vaak op de eerste plaats. Tijd voor elkaar vrijmaken zul je bewust moeten plannen. Regel eens in de paar weken een oppas aan wie je de zorg voor je kleintje toevertrouwt en ga gezellig samen een avondje uit eten, naar een concert, het theater of maak een strandwandeling. Laat je rol als papa en mama even los en wees weer even partners voor elkaar. Op deze manier kun je ook weer samen energie opdoen.

Tip 3: Plan ook bewust tijd voor jezelf in

De hele dag door wordt je tijd opgeslokt door je baby en als het niet door je baby is, wel door je partner. Daarom is het belangrijk om ook regelmatig tijd voor jezelf te nemen. Echt tijd voor jezelf, voor jou alleen. Even geen mama of papa zijn, maar ook even geen partner zijn. Stap even uit deze rollen en wees jezelf. Als je dat doet, dan kun je er daarna weer helemaal voor elkaar zijn. Komt het er vaak niet van? Kies dan beiden een vaste avond in de week voor een me-time moment. Zo weten jullie ook van elkaar waar je aan toe bent en houd jij je relatie babyproof.

Tip 4: Communiceren

Communiceren is van belang om je babyproof relatie open en eerlijk te houden. Maar de opvoeding van een kind is een onderwerp waar jullie nog geen ervaring mee hebben als het je eerste kindje betreft. Beide ouders nemen ook hun eigen ervaringen mee van hun eigen ouders en hebben zo elk hun eigen visie als het gaat om de opvoeding. De opvoeding is niet iets wat vanzelfsprekend is of gaat. Daarom is het van belang om de verschillende ideeën en visies over de opvoeding met elkaar te blijven delen en ook elkaar uit te leggen waarom je iets zus of zo doet.

Voor je kind is het ook van belang om samen één lijn te vormen zodat je kindje weet waar hij of zij aan toe is. En op sommige punten kan het juist heel waardevol zijn om verschillende opvoedstijlen te hanteren. Dan heb je iets wat bij papa hoort en iets wat bij mama hoort. Houd deze verschillende stijlen op bepaalde punten wel gesplitst zodat je kind ook weet waar hij aan toe is. Voor je kindje kan het dan best waardevol zijn.

Tip 5: Zorg dat alles op orde is

Ook geld kan voor veel spanning in een relatie zorgen. Met de komst van een baby heb je flink wat extra uitgaven, maar als ouders minder gaan werken ook wat minder inkomsten. Het inkomsten- en uitgavenpatroon wordt na de komst van een baby echt anders. Daarom is het van belang om ook je uitgaven eens goed onder de loep te nemen en te kijken waar je nog kunt besparen. Kan je telefoonabonnement goedkoper? Kan de tv nog een jaartje langer mee dan gepland? Of zijn er nog abonnementen die opgezegd kunnen worden? Weet wat je te besteden hebt en zorg dat je administratie goed op orde is. Ook dat kan bijdragen aan een relatie dat babyproof is.

Tip 6: Blijf elkaar verrassen!

Elkaar verrassen kan ook thuis. Maak eens een diner voor twee klaar en ga gezellig thuis uit eten zodra je kleintje op bed ligt. Neem eens een prachtige bos bloemen of die lekkere reep chocolade voor je partner mee. Haal eens wat lekkere hapjes in huis, kruip samen op de bank en kijk gezellig een film. Om je relatie babyproof te houden is het belangrijk dat je af en toe de ander verrast met iets wat die ander echt leuk vindt.

Tot slot

Vind je het lastig om tijd te vinden voor elkaar? Ga dan samen op zoek naar manieren die bij jullie passen. Voor de een zal dat het regelen van een oppas zijn, de ander vindt het fijn om hun kind een nachtje bij opa en oma te laten logeren. Weer een ander neemt een huishoudster in dienst zodat ze zelf meer tijd over hebben en zich minder druk hoeven te maken om het huishouden. Er zijn talloze manieren om wat meer tijd voor jezelf en voor elkaar te creëren. We hopen dat wij je met dit artikel hebben kunnen inspireren.

Lees ook: Zo leert je kindje kruipen
Lees ook: Zwangerschapsmisselijkheid; dit kun je ertegen doen

Related Articles