You are here: Home » Reizen » Op vakantie met de auto

Op vakantie met de auto

door danny
Auto vakantie

Bij reizen denken de meeste mensen vaak direct aan een vliegreis. Maar je hoeft niet altijd het vliegtuig te nemen. Soms is het handig om met de auto op vakantie te gaan, als je bv. een rondreis wil maken. Met de auto op vakantie gaan, heeft voor- en nadelen. We zetten even wat praktische zaken voor je op een rijtje.

Eigen vervoer

Niets zo heerlijk als met je eigen auto kunnen rondrijden. Je kent je auto door en door en je weet hoe deze reageert in bepaalde situaties. Dat is wel anders als je een auto op bestemming moet huren, dan heb je even tijd nodig om te wennen. En zo’n huurauto blijft altijd een beetje vreemd aanvoelen. Het is leuk om iets van thuis mee te kunnen nemen op vakantie. Laat wel op tijd je auto verzekeren, je wilt immers niet voor problemen komen te staan als je betrokken raakt bij een auto-ongeluk in het buitenland. Ook in het buitenland moet je in het bezit zijn van een geldig verzekeringspapier en een geldig keuringsbewijs. Neem zeker ook een Europees schadeformulier mee, je weet immers nooit wat er gebeurt.

Vignetten en tol

Op sommige buitenlandse snelwegen moet je ofwel tol betalen ofwel een vignet op je voorruit hebben. Zo betaal je gedeeltelijk mee aan het onderhoud van de tolwegen en kan je onbeperkt gebruik maken van onder andere de verzorgde parkeerterreinen met picknicktafels aan de kant van de snelwegen. Vaak verlies je veel tijd met het aanschuiven aan de kassa van de tol. Dit kan je vermijden door een elektronische tolbadge te kopen. Deze plak je achter je achteruitkijkspiegel in het midden van de ruit. Zodra je bij de tolovergang komt, wordt de tolbadge gescand en worden de poorten geopend. De afrekening gebeurt aan het einde van de lopende maand.

GPS

Auto vakantie GPS

Een GPS is handig, maar kan je soms ook in de problemen brengen als de laatste update alweer even geleden is. Vaak heeft de GPS van je auto ook geen weet van wegenwerken, wegomleggingen of wegverleggingen. Daarom is het geen slecht idee om een goede, up-to-date, GPS-app op je gsm te downloaden, zoals Mappy of Waze. Deze apps zijn vaak beter geïnformeerd over onvoorziene omstandigheden dan de GPS van je auto. Zo voorkom je extra stress tijdens het rijden.

Niet vergeten

In Frankrijk moet je verplicht een alcoholtester in je auto hebben. Maar ook een gevarendriehoek, veiligheidshesjes en een brandblusser zijn in alle Europese landen verplichte artikelen. Een krik, wielsleutel, zaklamp en wat startkabels kunnen dan weer goed van pas komen als je met pech langs de kant van de weg komt te staan.

Related Articles