You are here: Home » Zakelijk » Sparringspartner voor ondernemers: daarom is dit zo belangijk!

Sparringspartner voor ondernemers: daarom is dit zo belangijk!

door Jaro
sparring partner

Eenzaamheid komt best veel voor bij zzp’ers. Collega’s heb je eigenlijk niet. Je kunt natuurlijk flink gaan netwerken en anno 2020 is het niet zo moeilijk om andere ondernemers te ontmoeten. Toch is het anders dan collega’s zijn… Zo ben je eigenlijk elkaars concurrent. In de meeste branches zijn vriendschappelijke banden met medeondernemers best mogelijk, maar toch wil of kun je bepaalde dingen niet delen. Als je bijvoorbeeld een goed idee hebt voor een nieuw project bijvoorbeeld. Dat wil je natuurlijk niet met medeondernemers in dezelfde branche delen. Daarom is een sparringspartner voor ondernemers zo belangrijk.

Sparringspartner voor ondernemers

Dagelijkse werkzaamheden kun je prima bespreken met andere ondernemers, maar met wie deel je je dromen? Je plannen voor de toekomst? Die kun je delen met een persoon die je vertrouwt, maar die ook verstand van zaken heeft. Zo krijg je tegengas en wordt je voorzien van nieuwe impulsen. Zo iemand heet een sparringspartner. En een sparringspartner is voor ondernemers essentieel. Zo kun je groeien én plannen maken voor de toekomst. Waarom is een sparringspartner voor ondernemers zo belangrijk? Wij hebben 4 redenen op een rijtje gezet!

1 Vertrouwenspersoon

Allereerst is het erg fijn om een vertrouwenspersoon te hebben. Iemand waarmee je toekomstplannen kunt delen zonder dat je bang hoeft te zijn dat diegene er met jouw ideeën vandoor gaat. Je wilt gewoon open kunnen communiceren en je kunt je sparringspartner alles in vertrouwen vertellen. Alleen al hierom is het aan te raden om een sparring partner te zoeken.

2 Tegengas

Ten tweede kan een sparringspartner jou als ondernemer voorzien van tegengas. Als jij aan het sparren bent met iemand, maar diegene geeft totaal geen tegengas en is het altijd met je eens, dan schiet het natuurlijk niet op. Dan kun je net zo goed met jezelf gaan ‘sparren’. Een sparringspartner voorziet je van tegengas en is het ook weleens oneens met je. Als jij een plan hebt dat totaal onrealistisch is, dan laat je sparringspartner dit weten. Zo heb je ook echt wat aan je sparringspartner, want op deze manier worden vaak foute beslissingen voorkomen.

sparringspartner voor ondernemers

3 Nieuwe inzichten

Maar, als je sparringspartner aangeeft dat je plan niet werkt, dan wil je natuurlijk ook weten wat dan een goed alternatief is. Een goede sparringspartner komt ook met oplossingen. Hij kijkt samen met jou hoe je plannen kunt omzetten in concrete stappen. Waar wil je heen? En hoe kun je dit bewerkstelligen. Een goede sparringspartner is toekomstgericht en ondersteunt je in je toekomstplannen.

4 Motivatie

Wanneer je met andere ondernemers in contact bent, dan kan dit soms demotiverend werken. Als zij wel progressie maken, maar jij niet bijvoorbeeld. Een sparring partner is er om jou te motiveren. Om je een boost aan zelfvertrouwen te geven én je te steunen wanneer je het even niet meer ziet zitten. 

Tip: spreek geregeld af!

Tenslotte willen we je nog een tip meegeven: spreek regelmatig af. Een sparringspartner voor één keertje, dat heeft niet zoveel zin. Wanneer je eenmaal een goede sparring partner hebt gevonden, dan raden we je aan om geregeld met elkaar af te spreken. Zo kun je vooruitgang ook samen analyseren én indien nodig je toekomstplannen wijzigen. Spreek bijvoorbeeld eens per maand, of eens per kwartaal af om even samen te gaan zitten. 

Kortom, een sparringspartner voor ondernemers is een echte aanrader. Hiermee kun je in vertrouwen dingen bespreken. Deze voorziet je van feedback, tegengas indien nodig en zorgt ervoor dat je zo productief mogelijk je plannen bewerkstelligd. Heb jij een sparring partner? Zo 

Related Articles