You are here: Home » Wonen » Dit zijn de verschillen tussen een pvc vloer en een houten vloer

Dit zijn de verschillen tussen een pvc vloer en een houten vloer

door danny
Dit zijn de verschillen tussen een pvc vloer en een houten vloer

Zou jij graag een nieuwe vloer willen hebben in huis? Dit kan best een lastige keuze zijn, want je mogelijkheden zijn hierbij eindeloos. Je kunt vast een mooie vloer uitkiezen dat perfect past bij de rest van jouw interieur. Pvc vloeren en houten vloeren zijn soorten vloeren die enorm geliefd zijn en dat is niet zonder reden. Maar wat zijn nou echt de verschillen tussen een pvc vloer en een houten vloer? Wij leggen het hieronder voor je uit!

Materiaal

Het eerste verschil tussen een pvc vloer en houten vloer zit natuurlijk in het materiaal. Zo is pvc vaak dun en zacht, gemiddeld is een vloer die van pvc gemaakt is zo’n 2 tot 3 mm dik. Bij een houten vloer wordt er gebruik gemaakt van houten planken, die gemaakt kunnen zijn van verschillende soorten

hout.

Het onderhoud

Deze twee soorten verschillen ook in het onderhoud. Waar een pvc vloer maar weinig onderhoud nodig heeft, is dit bij een houten vloer anders. Een pvc vloer is goed schoon te houden met een bezem, dweil of stofzuiger. Een houten vloer heeft meer onderhoud nodig. Bij een houten vloer is het mogelijk dat er snel vocht of vlekken ontstaan als deze niet tijdig worden verwijderd. Het is dus goed om dit bij te houden. Bovendien is het bij een houten vloer aan te raden om eens in de zoveel jaar een grote onderhoudsbeurt te geven.

De prijs

De prijs

Ook de prijs is een verschil tussen deze twee soorten vloeren. De prijs van een houten vloer ligt namelijk vaak hoger dan een pvc vloer. Wel is het zo dat moderne pvc vloeren van tegenwoordig ook steeds duurder worden. Het is dus bij een pvc vloer afhankelijk van de kwaliteit hoeveel je zult betalen, maar over het algemeen betaal je voor een houten vloer sowieso meer.

Geluidsoverlast

Tussen deze twee soorten vloeren zit ook een verschil in de geluidsoverlast. Zo is een pvc vloer vrijwel helemaal stil. Bij een houten vloer is dit anders, want deze vloeren zijn vaak een stuk meer gehorig. Zeker als je bijvoorbeeld in een appartement woont, kan dit belangrijk zijn om te weten. Een pvc vloer is in dit geval dan de beste keuze.

Vochtbestendig

Waar een pvc vloer prima bestand is tegen vocht, is dit bij een houten vloer niet het geval. Omdat hout een natuurproduct is, is het gevoeliger voor vocht. Als water of vocht tussen de houtplanken komt, is de kans aanwezig dat deze krom trekken en dit moet je natuurlijk echt zien te voorkomen. Bij een houten vloer is het daarom van belang dat je het altijd droog probeert te houden. Aangezien een pvc vloer zeer vochtbestendig is, kan deze vloer ook goed gebruikt worden in bijvoorbeeld de keuken of badkamer.

Vloerverwarming

Steeds meer mensen kiezen voor vloerverwarming. Als je op zoek bent naar een nieuwe vloer en je twijfelt tussen een pvc of houten vloer, dan is het goed om te weten of de vloer er geschikt voor is. Een pvc vloer is zeker geschikt in combinatie met vloerverwarming. Dit heeft deze soort vloer te danken aan het feit dat het in staat is om de warmte goed te geleiden. Een houten vloer is minder geschikt in combinatie met vloerverwarming, al zijn hier tegenwoordig wel wat mogelijkheden voor.

De vloer leggen

Bij een pvc vloer en een houten vloer zit er ook een verschil in het leggen. Bij een pvc vloer is het mogelijk om zelf de vloer te leggen, bijvoorbeeld als je kiest voor klik pvc. Als je van plan bent om de pvc vloer te laten verlijmen, dan kan het geen kwaad om een pvc vloer te laten leggen door een specialist op dit gebied. Het gaat tenslotte om je vloer en dat speelt een belangrijke rol in huis. Ook bij een houten vloer wordt aangeraden om het te laten leggen door een professional.  

Hierboven heb je de grote verschillen kunnen lezen tussen een pvc vloer en een houten vloer. Misschien maakt dit het makkelijker voor je om een weloverwogen keuze te maken. Inspiratie opdoen voor een mooie pvc vloer of houten vloer? Neem dan zeker eens een kijkje bij Issa vloeren.

Related Articles