You are here: Home » Gezond » Veganistisch eten, hoe gezond is het eigenlijk?

Veganistisch eten, hoe gezond is het eigenlijk?

door Jaro
veganistisch eten

Nu steeds meer duidelijk wordt dat mensen ook prima kunnen overleven zonder vlees te eten neemt het aantal vegetariërs in rap tempo toe. Ook zijn er mensen die nog een stapje verder gaan en ervoor kiezen om veganistisch te eten. Veganistisch eten is een voedingspatroon waarin geen plaats is voor dierlijke voedingsmiddelen. Vlees en vis is uiteraard uit den boze, maar bijvoorbeeld ook zuivel, eieren, zeevruchten, honing en truffels worden niet gegeten. De meeste veganisten maken deze keuze omdat de vleesindustrie een gigantische negatieve impact op het milieu, omdat de dieren (koeien, varkens, kippen, etc) slecht behandeld worden, of omdat ze gezond willen eten. Ja, veganistisch eten is gezond, toch? Hoe zit dat precies? Zijn veganisten echt gezonder?

Veganistisch eten

Mensen die ervoor kiezen om vegan te eten kunnen hier dus verschillende redenen voor hebben. Eindresultaat blijft hetzelfde: dierlijke producten worden geschrapt uit het dieet. En dat is nog best een opgave in de huidige maatschappij. Dierlijke producten worden namelijk overal in verwerkt. Zo bevatten de meeste snoepjes gelatine, zitten er dierlijke producten verwerkt in de meeste soorten chips en worden Mc Donalds frietjes in dierlijke olie gebakken. Ook de meeste koekjes en gebakjes zijn ook niet vegan. Maar goed, de vraag is natuurlijk zijn veganisten gezonder?

Is veganistisch eten gezond?

Kortgezegd: ja! Mits je het goed aanpakt en er op let dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt is veganistisch eten zeker gezond. Volgens meerdere dokters en wetenschappers is het zelfs gezonder als een regulier dieet waar dierlijke producten in zitten. Zo zijn producten als kaas, varkensvlees, bewerkt vlees en rood vlees helemaal niet goed voor je lichaam. Fruit, groente, vezels en peulvruchten, die vaak in grote getalen aanwezig zijn in een veganistisch dieet zijn wel erg gezond.  Maar is vegan eten altijd gezond?

Voedingsstoffen waar je op moet letten als vegan

Vlees is dus niet per se gezond, maar bevat wel veel voedingsstoffen die het menselijk lichaam nodig heeft. Denk aan proteïne, ijzer en vitamines als Vitamine B. Welke voedingsstoffen zijn dat precies? We hebben ze hieronder op een rijtje gezet:

– IJzer

– Vitamine B(12)

– Calcium

-Vitamine D

– Omega 3

– Zink

Bovenstaande voedingsstoffen haal je voornamelijk uit dierlijke producten. Maar deze kun je ook prima uit plantaardige bronnen halen (met uitzondering van vitamine B12). Proteïne vind je in de meeste vleesvervangers en peulvruchten. Ook tofu zit vol met eiwitten. IJzer haal je uit groentes als spinazie en broccoli. Vitamine D haal je logischerwijs uit zonlicht (of kun je binnen krijgen door middel van supplementen). De meeste plantaardige melkvervangers bevatten calcium en meerdere vitamines.

Gezond of niet?

Kortom, veganistisch eten is zeker gezond, mits je goed bijhoudt of je alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Laat bijvoorbeeld geregeld je bloed prikken op tekorten en slik Vitamine B12 supplementen. Eet voldoende fruit en groente (2 stuks fruit per dag en minstens 300 gram groente) en zorg dat peulvruchten en vleesvervangers zoals tofu tot de dagelijkse orde behoren.

Wat vind jij van mensen die veganistisch eten? Zou je het zelf ooit overwegen, of toch niet? En waarom? We horen graag hoe jij erover denkt. Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Related Articles