You are here: Home » Gezond » 4 handige tips om te voorkomen dat je verbrandt door de zon!

4 handige tips om te voorkomen dat je verbrandt door de zon!

door Jaro
verbrande-huid-blogo

Iedereen is weleens verbrand door de zon. Hoewel het weer momenteel niet erg warm en zonnig is, schijnt de zon in de zomer geregeld en kun je dus ook in Nederland goed verbranden. Een zonverbrande huid is niet alleen vervelend, maar ook nog eens erg slecht voor je huid. Hoe kun je zonverbranding voorkomen? En wat te doen bij een verbrande huid?

Verbrand door de zon

Een zonverbrande huid is zo gebeurd. Even een middagje aan het strand zonder je goed in te smeren en je bent verbrand. Het hoeft dan nog niet eens 30 graden te zijn, je kunt ook verbranden bij lagere temperaturen. Hoe voorkom je nu dat je verbrandt?

Zonverbranding voorkomen

Het verbranden van je huid is een serieuze zaak. Dit doet pijn, het ziet er niet fijn uit én het is slecht voor je huid op de lange termijn. Zo vergroot dit zelfs de kans op huidkanker. Wij hebben 4 tips op een rijtje gezet om zonverbranding te voorkomen!

1 Gebruik zonnecrème met een hoge factor

Veel mensen gebruiken het liefst zonnebrandcrème met een lage factor. ‘Dan word je toch sneller bruin?’: is vaak de gedachten hierachter. Dit is echter een fabeltje. Je kunt het beste zonnecrème gebruiken met een sterke factor. Voor zowel UV-A als UV-B.

2 Wees niet zuinig!

Ook is het belangrijk om voldoende crème aan te brengen. De vermelde beschermingsfactor geldt namelijk alleen wanneer je een dikke laag aanbrengt. Wees dus vooral niet te zuinig!

3 Vermijd het warmste moment van de dag

Aan het strand zitten is natuurlijk heerlijk. Lekker zonnen, een boekje lezen en wellicht een frisse duik nemen. Op het strand ben je echter volledig blootgesteld aan de zon. Neem altijd een parasol mee, zodat je toch in de schaduw kunt zitten. Met name tussen 11 uur en 3 uur. Want dan is de zon het sterkst!

4 Drink weinig tot geen alcohol

Drinken en zonnen is een slechte combinatie. Ten eerste voel je het effect van de alcohol veel sneller wanneer je in de zon zit. Ten tweede verbrand je ook sneller wanneer je een alcoholisch drankje nuttigt in de zon. Hoe zit dat? Door de alcohol verwijden je bloedvaten, waardoor je huid sneller verbrandt. Hier moet je mee oppassen dus!

Wat te doen bij een verbrande huid?

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, maar soms ben je te laat. Is het kwaad bij jou al geschied en ben je verbrand? Dan is het zaak om je verbrande huid goed te behandelen. Een verbrande huid behandelen is niet moeilijk. Hieronder X tips!

1 Hydrateren

Allereerst is het belangrijk om de huid te hydrateren. Denk bijvoorbeeld aan een (lauwe) douche, maar ook het smeren van hydraterende creme of aftersun kan helpen.

2 Afkoelen

Doen de verbrande plekken erg pijn? Dan kan het helpen om deze plekken te koelen. Druk bijvoorbeeld een verkoelende doek tegen de verbrande plekken aan of houd de verbrande plekken onder de koude kraan.

3 Thee

Een andere – alternatieve – geneeswijze voor een verbrande huid: thee! Hoe werkt dit? Laat een theezakje in kokend water staan. Vervolgens laat je het theezakje afkoelen en dep je met dit zakje op de verbrande plekken. Dit zal zorgen dat de pijn afneemt.

4 Yoghurt

Als laatste – wederom alternatieve – manier om je verbande huid te herstellen: yoghurt. Ja, echt! In yoghurt zitten namelijk probiotica en exymen. Deze zijn goed voor je huid. Smeer de yoghurt op de verbrande plekken, laat even een paar minuten intrekken en was het er weer vanaf.

Het beste kun je dus voorkomen dat je huid verbrand door de zon. Kies voor een zonnebrandcrème met een hoge factor en smeer deze dik op de huid. Vermijd verder de middaguren in de zon en drink genoeg water!

Related Articles