You are here: Home » Gezond » Sterk immuunsysteem: 5 tips om je afweersysteem te versterken!

Sterk immuunsysteem: 5 tips om je afweersysteem te versterken!

door Jaro
sterk-immuunsysteem-blogo

De verspreiding van het coronavirus in Nederland lijkt af te remmen. De besmettingen nemen af, minder mensen overlijden aan de gevolgen van het virus en de bezetting op de intensive care ligt bijna weer op het oude niveau. Toch verwachten de experts dat er wellicht nog een tweede golf aankomt en totdat er een vaccinatie is, blijft het spannend. Het is dus belangrijk om gezond te leven en een sterk immuunsysteem te bouwen. Maar hoe pak je dit aan? Hoe kun je je immuunsysteem verhogen?

Wat is het immuunsysteem?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat het immuunsysteem is. Dit is als het ware het verdedigingssysteem van je lichaam. Dit verdedigingssysteem bestrijdt indringers van buiten. Denk bijvoorbeeld aan infecties als gevolg van een bacterie of als gevolg van een virus, zoals het coronavirus. Wanneer je een sterk immuunsysteem hebt, is het voor een virus lastiger om binnen te dringen.

Verzwakt immuunsysteem

Een zwak immuunsysteem wil je dus juist niet hebben. Maar hoe weet je nu of je een verzwakt immuunsysteem hebt? Symptomen van een verzwakt immuunsysteem zijn onder andere koude handen, diarree en droge ogen. Verder zijn een zwak gevoel en moeheid ook bijkomende symptomen. Maar hoe kun je een verzwakt immuunsysteem verhogen?

Een sterk immuunsysteem

Een sterk inmuunsysteem is dus het doel. Maar hoe werkt dat? Je imuunsysteem verhogen? Hier heb je helaas geen simpel pilletje voor, maar het is vaak mogelijk door kleine dingen in je leven te veranderen. Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet om je afweersysteem te verhogen!

1 Gezond eten

Een gezond eetpatroon is essentieel wanneer je je immuunsysteem wilt versterken. Kies voor een dieet met voldoende fruit en groente. Probeer zo min mogelijk vlees te eten en kies liever voor plantaardige vervangers. Indien je het lastig vindt om voldoende groente en fruit te eten, kun je er ook voor kiezen om (aanvullend) supplementen te slikken. Denk bijvoorbeeld aan vitamine D, vitamine C en bijvoorbeeld vitamine E.

immuunsysteem-versterken-blogo

2 Ontspan

Stress is een veelvoorkomende oorzaak van een verzwakt immuunsysteem. Wanneer je gestrest bent, zal je lichaam hierop reageren. Elk lichaam reageert anders op stress, dus daarom is het soms lastig te herkennen. Voor een boost van je immuunsysteem is het zonder meer aan te raden om het even iets rustiger aan te doen. Vermijd stress, zorg voor voldoende ontspannen en maak je vooral niet te veel zorgen!

3 Zorg voor voldoende nachtrust

Daarnaast is het erg belangrijk om voldoende te slapen. Dit is echt cruciaal voor een sterk immuunsysteem. Zorg dat je minstens 8 uur per nacht slaapt. Slaap zorgt er namelijk voor dat de ‘cytokines’ in je lichaam sterker worden. En deze cytokines zet je lichaam in om bedreigingen van buitenaf te bestrijden. 

4 Breng tijd door in de buitenlucht

Wij Nederlanders zitten veel (te veel) binnen. Het weer is nu eenmaal niet altijd lekker. Het regent veel en er zijn meer bewolkte dagen, dan zonnige dagen. Tijd door brengen in de buitenlucht is echter hartstikke gezond. Al helemaal wanneer je dit combineert met bewegen. Een rondje fietsen, een stuk hardlopen of een eind wandelen zou onderdeel van je dagelijkse routine moeten zijn. Niet alleen goed voor het versterken van je immuunsysteem, maar het maakt je ook nog eens gelukkiger!

5 Breng tijd door met vrienden (maar vermijd alcohol)

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat een gevoel van eenzaamheid kan zorgen voor een verzwakt immuunsysteem. Zorgt dus dat je geregeld je vrienden opzoekt. Dat is naast gezond ook nog eens hartstikke gezellig. Wel kun je alcohol beter laten staan, alcohol zorgt namelijk weer voor een verzwakt immuunsysteem.

Zo, dit waren onze tips voor een sterk immuunsysteem. Zijn we nog tips vergeten? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Related Articles