You are here: Home » Baby & Kids » Last van een muggenbeet die jeukt? 7 tips!

Last van een muggenbeet die jeukt? 7 tips!

door Marieke
Muggenbeet; tips tegen de jeuk

Mooi weer! De hele dag ben je buiten, tot ’s avonds laat toe. Maar hoe later het wordt op de avond, hoe meer muggen er rond je heen zoemen. En dat is echt het nadeel van buiten zijn, die jeukende muggenbeten. Niet alleen voor jou vervelend, ook voor je kinderen kan het heel vervelend zijn en een muggenbeet kan hen uit de slaap houden. Maar aangezien een goede nachtrust ontzettend belangrijk is, geven wij je wat tips wat je kunt doen om de jeuk te lijf te gaan, zowel bij jou als bij kinderen.

Een muggenbeet

Een muggenbeet is eigenlijk een heel klein wondje. Een mug spuit een beetje speeksel met antistollingsmiddel in je huid. Daar stolt het bloed niet zo snel om het wondje te dichten, muggen willen immers wat tijd hebben om je bloed op te slurpen.

Je lichaam maakt op dat moment histamine aan en histamine zorgt voor een kleine allergische reactie zoals een zwelling, jeuk en een rode kleur.  

Tip 1: Aloë Vera

Aloë Vera is echt wat je noemt een wondermiddel als het gaat om huidverzorging. Gebruik het als je bent verbrand (door de zon) en de pijn wordt meteen verzacht en de genezing in gang gezet. Het helpt ook enorm goed tegen muggenbeten. Wanneer de huid is opengekrabd, dan help Aloë Vera om de huid weer snel te herstellen.

Lees ook: Aloë vera: daarom is dit zo’n gezond middel!

Tip 2: IJs

Kou zorgt ervoor dat zwellingen verdwijnen. Het is niet voor niets dat er wordt geadviseerd om meteen een coldpack op een gekneusde voet of die komende buil op het hoofd te houden. Een coldpack kan dus ook helpen bij de zwelling van een muggenbeet. En doordat de zwelling verdwijnt door de kou, verdwijnt ook de jeuk.

Tip 3: Natuurlijk zuren

Natuurlijke zuren zorgt ervoor dat de jeuk van een muggenbult verdwijnt. Leg een schijfje citroen of limoen op de bult en wrijf het wat over de bult. Daarmee zal de jeuk verdwijnen. En goed nieuws. Kinderen staan ook vaak in de brandnetels. Ook hiervoor helpt citroen- of limoensap om de jeuk te verminderen.

Tip 4: Tandpasta

Verrassend? Ja, tandpasta klinkt verrassend. Smeer een klein beetje tandpasta op de bult om de jeuk tegen te gaan. Munt – in de tandpasta – heeft een kalmerende werking en zorgt ervoor dat je muggenbeet tot rust komt en minder jeukt.

Tip 5: Bananenschil

Aan de binnenkant van een bananenschil bevinden zich suikers en dat helpt om het vocht uit de muggenbult te halen. Hiervoor dien je zachtjes met de binnenkant van de schil over de beet te wrijven en de jeuk zal direct verminderd worden.

Tip 6: Sudocrèm

Sudocrèm is een middeltje wat de meeste ouders met jonge kinderen wel in huis hebben. Het is niet alleen geschikt voor babybilletjes, maar ook geschikt om op een jeukende muggenbult te smeren. Het zorgt ervoor dat de jeuk snel zal worden verminderd.

Tip 7: Lavendelolie

Lavendel is een geur waar muggen een hekel aan hebben. Om muggenbeten te voorkomen kan het al helpen om je lichaam in te smeren met lavendelolie. Mocht je onverhoopt toch een muggenbeet hebben, dan helpt lavendelolie ook om de beet te verzachten. Het voordeel is dan weer dat het meteen de laatste muggenbeet is die je krijgt die avond, omdat de muggen nu wel op afstand blijven.

Lees ook: De eikenprocessierups is in het land: wanneer naar de dokter?
Lees ook: Hooikoorts: 7 tips om de klachten te verminderen!

Related Articles