You are here: Home » Baby & Kids » Verslikken of verstikking; wees voorzichtig met deze ‘onschuldige’ dingen

Verslikken of verstikking; wees voorzichtig met deze ‘onschuldige’ dingen

door Marieke
Verslikken

Je wilt het niet meemaken; je kind, of een kind van een ander, zich zien verslikken of zelfs stikken in voedsel. Natuurlijk wil je dat zoveel mogelijk voorkomen, al zijn ongelukken nooit voor 100% te voorkomen. Verstikking en verslikken is één van de meest voorkomende ongelukken in en om het huis. In dit artikel noemen we een aantal dingen die gevaarlijk zijn als het gaat om verslikken en stikken en waar je misschien in eerste instantie niet eens aan zou denken dat het gevaarlijk is. En als je je hiervan op de hoogte brengt, dan help je daarmee de kans op verslikken en verstikking te verkleinen.

Waar moet ik op letten?

Voedsel of voorwerpen die rond of cilindervorming vormen een gevaar voor verslikken en verstikking. Als iets ronds of cilindervormigs in de luchtpijp vast komt te zitten, raakt de luchtpijp geblokkeerd en kun je geen zuurstof meer krijgen. De luchtpijp heeft ongeveer de breedte van de pink.

Het ene soort voedsel kun je makkelijk doorsnijden. Andere soorten voedsel kun je beter nog niet aan kleine kinderen geven. We zetten ze voor je op een rijtje.

Druiven

Ze zijn lekker en bovendien nog erg gezond ook. Druiven hebben een ronde vorm, zijn glad en de kans op verslikken is erg groot. Een druifje kan makkelijk in de luchtpijp vast komen te zitten met alle gevolgen van dien. Gezond en lekker, maar wel gevaarlijk om te eten dus. Wat kun je doen? Snijd de druiven in lengte doormidden en het gevaar is geweken. De druif kan nu niet meer vast komen te zitten in de luchtpijp.

Cherrytomaatjes/snoeptomaatjes

Ook deze zijn gezond en erg lekker! Ook worden tomaatjes veel mee naar school gegeven voor tijdens de drinkpauze. Maar ook tomaatjes zijn gevaarlijker dan je denkt. Glad en rond, en daardoor makkelijk in de luchtpijp te schieten. Hiervoor geldt hetzelfde; snijd tomaatjes ook (in lengte) doormidden, of nog beter, snijd een tomaatje in 4 delen.

Appel

Een appel is niet zozeer rond, maar is wel hard voor de allerkleinste kinderen. Daardoor kan een kind zich makkelijk verslikken. Pureer of rasp de appel, of maak de appel wat zachter in de magnetron.

Pindakaas

Een hapje pindakaas, gewoon omdat het lekker is. Alleen is pindakaas droog, plakkerig en taai. Als pindakaas blijft plakken en hangen in de kleine kinderkeeltjes, dan kunnen de gevolgen niet te overzien zijn.

Knakworstjes

Probeer eens met je vingers een knakworstje uit de pan te pakken; wedden dat je deze eerst 3 keer terug laat glibberen? Rond, glad, ter grootte van de luchtpijp. Juist; snijd voordat je lekkere knakworstjes gaat eten deze eerste even in de lengte door.

Marshmallows

Geef je kleine kindje liever geen marshmallow. Deze zijn erg plakkerig en kunnen vast blijven zitten in het keeltje.

Noten

Daar hoeven wij niemand meer voor te waarschuwen en is bij de meesten onder ons wel bekend. Noten zijn zeer gevaarlijk voor kinderen. Is je kindje oud genoeg om toch eens een nootje te eten? Blijf er altijd bij en leer je kindje aan dat een nootje direct doorgebeten moet worden zodra het nootje in de mond gestopt wordt.

Harde, kleine snoepjes

Mentos, zuurtjes en andere kleine, harde, ronde snoepjes; niet geschikt voor kleine kinderen!

De laatste tips

  • Leg je kinderen uit waarom iets gevaarlijk is.
  • Leer je kind aan dat het niet met volle mond praat
  • Eten doe je op een stoel, niet lopen/rennend. Lopend is de kans op verslikken groter.
  • Tijdens het eten rechtop zitten, en niet liggend of hangend. De kans op verslikken is dan groter.
  • Blijf in dezelfde ruimte als je kind als je kindje aan het eten is. Zo kun je snel en daadkrachtig handelen mocht het toch misgaan.

 

 

 

Related Articles