You are here: Home » Baby & Kids » Eerste hulp bij doorkomende tandjes

Eerste hulp bij doorkomende tandjes

door Marieke
Eerste hulp bij doorkomende tandjes

Het is een van de mijlpalen waarvan de datum genoteerd wordt; het doorkomen van het eerste tandje. Het melkgebit wordt al tijdens de zwangerschap gevormd onder het tandvlees. Toch zullen de eerste tandjes pas een aantal maanden na de geboorte doorkomen. En hoewel het een mijlpijl is en jij de datum vastlegt, voor je baby kan doorkomende tandjes best vervelend zijn.

Het eerste tandje

Op een dag zie je een wit puntje in het tandvlees verschijnen. Het eerste tandje dat zichtbaar wordt is meestal een van de middelste snijtanden aan de onderkaak. Deze komt door als je kindje tussen de 4 en 7 maanden is. Maar dat is een gemiddelde. Bij sommige baby’s zie je het eerste tandje al vóór de 4 maanden verschijnen, maar het kan ook zomaar gebeuren dat het eerste tandje pas na de eerste verjaardag doorkomt.

Na dat de twee middelste snijtandjes aan de onderkaak zijn verschenen, zullen al gauw de twee middelste snijtanden aan de bovenkaak doorkomen. Daarna volgende tandjes aan beide kanten van de middelste tandjes, zowel onder als boven. Maar ook dat is een gemiddelde, de volgorde kan bij jouw kind zomaar net even anders zijn. Als je kindje 1 jaar is heeft het doorgaans zo’n 8 tandjes. Vervolgens zullen ook de andere tandjes en kiesjes doorkomen en zo rond de derde verjaardag zal een peuter alle 20 de tanden en kiezen hebben.

De symptomen van doorkomende tandjes

Een doorkomend tandje kun je voelen door op het tandvlees van je baby te duwen. Zit er een harde bobbel, dan komt er waarschijnlijk een tandje aan. Doorkomende tandjes kunnen klachten bij je baby geven. Het zorgt ervoor dat je baby wat hangerig, huilerig en onrustig is. Er zijn nog meer symptomen waaraan je kunt merken dat er tandjes aankomen. We zetten ze voor je op een rijtje:

 • Je voelt een hard bobbeltje op het tandvlees
 • Je baby kauwt veel op een speeltje of op zijn of haar vingers
 • Veel kwijlen
 • Je baby wrijft veel over de wangetjes
 • Hangerig, huilerig, koortsig
 • Slecht slapen
 • Slecht drinken
 • Diarree

Lees ook: Voorkom nare ervaringen bij de tandarts

Wat kun je doen bij doorkomende tandjes

Doorkomende tandjes kunnen klachten bij je baby geven. Deze ongemakken kun je niet wegnemen, je kunt er echter wel wat aan doen om de klachten te verminderen. We geven een aantal tips:

 • Geef je kindje een bijtring. Deze kun je bijvoorbeeld aanschaffen bij de drogisterij. Een bijtring zorgt voor tegendruk en vermindert de pijn bij doorkomende tanden. Ook zijn er bijtringen verkrijgbaar die je in de koelkast of vriezer kunt koelen. De koelte is extra fijn bij doorkomende tanden.
 • Koelte is fijn en verlicht de pijn. Geef je kindje een flesje met wat koud water, wat yoghurt of geef het een stukje komkommer om op te kauwen.
 • Bij een drogist of apotheek kun je middeltjes kopen die helpen bij doorkomende tandjes. Deze gel breng je aan op het tandvlees en heeft een plaatselijke en pijnstillende werking. Lees voor gebruik de bijsluiter.
 • Je mag je kindje ook een kinderparacetamol geven, in de vorm van een zetpil. Als de klachten heel erg zijn kun je dat overwegen. Lees voor gebruik ook eerst de bijsluiter om te zien hoeveel je kindje mag hebben.

Begin met tandenpoetsen

Zodra het eerste tandje doorkomt kun je beginnen met tandenpoetsen. Een nieuwe tand is extra kwetsbaar, want het glazuur van de tand is nog niet uitgehard en moet extra beschermd worden. Gebruik voor een baby speciale tandpasta en een tandenborstel voor jonge kinderen, te koop bij bijvoorbeeld de drogist.

Lees ook: Een elektrische tandenborstel kopen: waar moet ik op letten?
Lees ook: Zo leert je kindje kruipen

Related Articles