You are here: Home » Hobby » Een hobby zoeken in 4 stappen

Een hobby zoeken in 4 stappen

door Marieke
Hobby zoeken in 4 stappen

Iedereen heeft wel een hobby zou je denken. De een vindt handwerken leuk terwijl de ander graag in de keuken staat. Weer een ander houdt van intensief sporten en de volgende vindt het leuk om prachtige natuurfoto’s te maken. Toch is het hebben van een hobby niet zo vanzelfsprekend. Misschien heb je nooit behoefte gehad aan een hobby. Of wellicht nam je werk en gezinslevens zoveel tijd in beslag dat je helemaal niet toekwam aan een hobby. Maar als je dan ineens wel tijd hebt, dan kan het zomaar zijn dat je in een diep gat valt en je geen idee hebt wat je moet doen. Tijd om een nieuwe hobby te zoeken. In dit artikel helpen wij je graag een handje bij het zoeken naar een nieuwe hobby.

Zo ga je op zoek naar een hobby

Soms is het lastig om op zoek te gaan naar een hobby die bij je past. Hieronder delen wij 4 stappen die jou kunnen helpen om een passende hobby te zoeken. Een hobby waar jij van kunt genieten, waar je energie uit haalt en waar je helemaal gelukkig van wordt.

Hoeveel geld en tijd heb je te besteden?

In de eerste plaats is het belangrijk om na te denken hoeveel geld en tijd je te besteden hebt aan een nieuwe hobby. Kies je voor een muziekinstrument, dan zul je moeten investeren in het instrument zelf, maar ook in de wekelijkse lessen die je moet volgen. Daarnaast zul je ook moeten investeren in tijd, want wil je een muziekinstrument goed leren spelen, dan zul je dagelijks moeten oefenen. Andere hobby’s kosten wat minder geld. Houd je van fotografie, dan zul je moeten investeren in een goed fototoestel, maar je mag zelf weten wanneer je op pad gaat om foto’s te maken. Wil je leren breien, dan heb je simpelweg een bol wol en breinaalden nodig, een kleine investering waar je amper over hoeft na te denken.

Zet dus eerst op een rijtje hoeveel geld je wilt besteden aan je hobby en ook hoeveel tijd je vrij wilt en kunt maken om de hobby uit te voeren.

Waar hecht je waarde aan?

Als je op zoek gaat naar een nieuwe hobby, dan is het van belang om jezelf een aantal vragen te stellen en daar een antwoord op te formuleren. Op basis van deze vragen en antwoorden kun je gerichter op zoek gaan naar een nieuwe hobby en sluit je heel veel andere dingen al uit. We zetten een aantal van deze vragen op een rijtje:

 • Wil je de hobby alleen uitvoeren of samen met anderen?
 • Houd je van creatief bezig zijn?
 • Wil je graag beweging?
 • Ben je muzikaal?
 • Of ben je graag met je hoofd bezig? (bijvoorbeeld een nieuwe taal leren?)

Wat deed je als kind graag?

Als kind doe je vaak waar je zin in hebt. Ga in gedachten eens terug naar je kindertijd en vraag je jezelf af wat je in je kinderjaren veel deed of waar je gelukkig van werd. Was je altijd aan het knutselen? Speelde je altijd buiten? Was je altijd aan het sporten of speelde je liever een spelletje? Speelde je het liefst alleen of had je altijd wel een vriendje of vriendinnetje? Als jij je nog kunt herinneren dat je als kind bijvoorbeeld heel veel van tekenen hield, dan kun je bijvoorbeeld eens kijken of je een tekencursus of schildercursus kunt volgen.

Proeflessen

Als je kiest voor een ‘dure’ hobby dan zul je zeker moeten weten dat het ook echt wat voor jou is. Andere hobby’s zijn vrijblijvender waardoor het makkelijker is om op te geven. Sommige dingen zul een aantal keer moeten proberen om te zien of het wat voor je is. Kijk eens of er in jouw buurt proeflessen of -cursussen te volgen zijn zodat je kunt proeven of de hobby wat voor jou is? Of zoek eens iemand in jouw omgeving die een bepaalde hobby heeft en vraag eens of je keer mag komen kijken of het mag uitproberen. Proeflessen zijn perfect om erachter te komen of een hobby ook echt wat voor jou is of niet.

Lees ook: 8x waarom muziek maken goed is voor je kind

Inspiratie voor hobby’s

Of alvast wat inspiratie te bieden geven wij je een lijstje met mogelijke hobby’s. Wie weet helpen wij jou daarmee al een eindje op weg.

 • Creatief: tekenen, schilderen, kleuren, handwerken, schrijven
 • Tuinieren: moestuin, je eigen achtertuin inrichten
 • Koken en bakken
 • Een nieuwe taal leren
 • Klussen: bijvoorbeeld diy-projecten van hout
 • Muziek: een muziekinstrument leren, zingen bijvoorbeeld in een koor
 • Bewegen: sporten, golven, wandelen, fietsen

Lees ook: Een legpuzzel maken; een populaire hobby voor jong en oud
Lees ook: Maak van je hobby je werk!

Related Articles