You are here: Home » Lifestyle » Wat zijn de voordelen van een elektrische fiets?

Wat zijn de voordelen van een elektrische fiets?

door Constance

Eindelijk, je bent zover! Je wilt een elektrische fiets kopen. Maar waar moet je opletten bij de aanschaf van een e-bike? En wat zijn eigenlijk de voordelen van een elektrische fiets?

Wat is een elektrische fiets nu precies?

Een elektrische fiets is een fiets die met behulp van een elektromotor wordt aangedreven, al dan niet in combinatie met spierkracht. En in volksmond wordt de elektrische fiets ook wel e-bike genoemd.

De geschiedenis van de e-bike

Je denkt misschien dat een e-bike iets is van de laatste jaren, maar al in 1895 werd een patent uitgegeven voor fiets met een batterij. Hierbij werd er een batterij geplaatst in het achterwiel. Dit model had geen versnellingen en de motor werkte op een 10 volt-accu.

En 2 jaar later werd er een e-bike bedacht met een dubbele elektrische motor en deze motor zat in de trapas en in feite de voorloper van de huidige e-bike met een midden motor. In 1898 werd een patent afgegeven op een fiets met motor in het achterwiel. 

In 1932 kwam Philips ook met een elektrische fiets. Maar omdat deze ontbrak tijdens de Rai tentoonstelling in dat zelfde jaar werd deze als een mislukking beschouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam, mede door de benzineschaarste, een opleving voor de elektrische fiets. Zo werd er vaak gebruik gemaakt van een elektrische fietstaxi.

In 1969 werden de oude patenten opgefrist en aanpast. Zo kwamen er fietsen met 4 kleine motoren. De eerste e-bikes met oplaadbare loodaccu’s werden in de jaren 90 ontwikkeld en daarmee was de opmars van de e-bike echt op gang gekomen.

Begin van deze eeuw stapten ook de grote fietsmerken in de markt van de e-bike. In Nederland was Sparte de eerste fabrikant die ontwikkeling van de elektrische fiets echt aanpakte. En dit was het begin van een trend, die nu geen trend meer is.

Wat is het verschil tussen de motoren?

Je hebt een middenmotor, een voorwielmotor en een achterwielmotor. De motor in het achterwiel verdwijnt langzaam. En voor het gewicht van de fiets maakt het eigenlijk niet uit of de motor in voor- of in het achterwiel zit. Een middenmotor geeft een betere gewichtsverdeling en een lager zwaartepunt.

Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende motoren?

Het voordeel van een achterwielmotor is dat je echt gevoel krijgt dat je een extra zetje in je rug krijgt. Een nadeel van dit type motor is dat een naafversnelling en gesloten kettingkast niet kan. Dus als je een dichte kettingkast ziet, zijn dit altijd e-bikes met een midden- of een voorwielmotor.

De voorwielmotor ‘trekt’ je vooruit en door het gewicht van de motor in het voordeel kan het aanvoelen alsof het sturen zwaarder en minder fijn aanvoelt. En een ander nadeel is dat bij een hoge trapondersteuning de fiets, in een bocht, kan gaan slippen en dan kan je gemakkelijker ten val komen.

Een middenmotor zit net achter de trapas en hierdoor krijg je de meest natuurlijke trapondersteuning, en hoef je hierdoor ook minder kracht te leveren. Het nadeel is dat de wielbasis vaak groter is en dit type e-bike is ook de duurste van de drie.

De accu

Tegenwoordig hebben alle e-bikes een NiMH-accu of een Li-ion accu. En het allernieuwste is de LFP-accu. En de accu is het duurste maar tevens ook het meeste kwetsbare onderdeel van de elektrische fiets.

Hoe ver je kan fietsen met een volledig opgeladen accu hangt van de capaciteit af, maar ook hoe je de accu gebruikt. Je bandenspanning en ook het gewicht van de fietser zijn van grote invloed. Dit geldt ook voor de weersomstandigheden want hitte of kou hebben een grote invloed op de actieradius.

Hoe ouder je accu, je korter je actieradius. En dan wordt het tijd voor een nieuwe accu en als alternatief kan je je accu ook laten reviseren. En gemiddeld gaat een accu 4 tot 5 jaar mee.

Wie koopt er nu een e-bike?

Terwijl het paar aantal jaren geleden voornamelijk de 60-plusser of mensen met medische klachten waren die een e-bike kochten, is de e-bike ook bij pubers en millennials hip. En dit geldt ook voor elektrische bakfietsen, waarin ouders hun kinderen in naar school vervoeren.

En omdat je op een elektrische fiets zonder moeite gemakkelijk een aantal extra kilometers fiets, is een e-bike ook nog eens goed voor je gezondheid. Want je kan nu blijven fietsen, ook als je conditie niet zo best is. Want ongemerkt fiets je op een e-bike grotere afstanden en zo blijf je lekker in beweging.

 

Related Articles