You are here: Home » Uncategorized » Tips voor minder speelgoed in je huis

Tips voor minder speelgoed in je huis

door Marieke
Speelgoed

Speelgoed; je hele huis staat er vol mee. Het lijkt wel of je kinderen het hele huis van jou hebben overgenomen. Maar de andere kant is ook waar; spelen, ho maar. Je kinderen vervelen zich en hebben geen idee waar ze mee moeten spelen. Staat je huis dan misschien niet té vol met spullen om mee te spelen en weet je kind daarom niet meer waar het mee moet spelen? Less is more; dat gaat op als het gaat om speelgoed. Kinderen kunnen overprikkeld raken als er té veel speelgoedproducten ligt. In dit artikel geven wij je een aantal tips om de speelgoedberg beter in de hand te houden. Zo heb jij je woonkamer weer terug en weten je kinderen weer waar ze mee moeten spelen.

Verjaardag en Sinterklaas

Met een verjaardag of met Sinterklaas komt er weer bergen speelgoed bij. Vaak zijn het kleine cadeautjes waar je kind net niks mee kan of zo op uitgespeeld zijn. Ga eens samen met je kind naar een speelgoedwinkel of blader de speelgoedboeken eens door. Laat je kind eens iets groots en duurzaams uitzoeken. Denk dan aan Playmobil, Lego, Duplo, Hubelino enz. Maak er foto’s van en laat je kind daar een mooi verlanglijstje van maken. Vraag dan aan de visite of ze deze cadeaus wil kopen, of anders geld willen geven zodat je kind van het verjaardagsgeld één groot cadeau kan kopen. Ze krijgt je kind speelgoed wat het én graag wilt, én duurzaam is, én er dus veel mee speelt. En bovendien is het dan een cadeau wat anders vanwege de prijs onbereikbaar is geweest.

Spaar voor één soort

In het verlengde van bovenstaande is het ook makkelijker om te sparen voor één soort serie of speelgoed. Is je kind dol op Lego Friends, dan kun je aan iedereen Lego Friends vragen. En voor elke verjaardag of Sinterklaas kan er weer een setje bij gevraagd worden. Lego, Playmobil enz. is ook in verschillende prijsklasse verkrijgbaar, zo kan elke portemonnee wel een cadeautje vinden. En jij voorkomt dat je een allegaartje aan speelgoed in huis hebt.

Ontspullen

Wil je ruimte, dan is ontspullen altijd goed. Elke dag een kastje, een hoekje, een kamertje. Is er iets kapot, gooi het dan weg. Zijn je kinderen te oud voor bepaald speelgoed, breng het dan naar de Kringloopwinkel of zet het te koop op Marktplaats. Of breng het bij een stichting die het aan kinderen geeft wiens ouders niet veel te besteden hebben.

Zet je spullen op Marktplaats te koop, dan kun je het geld ook weer opsparen en er iets nieuws voor kopen. Wat denk je dan van die uitbreiding op bijvoorbeeld Playmobil waar je voor spaart?

Duurzaam speelgoed

Steeds weer nieuw speelgoed kopen en oud speelgoed weggooien is enorm belastend voor het milieu. Daarbij is het ook gewoon geld- en materiaalverspilling. Je kunt speelgoed ook ruilen met vriendjes, nichtjes/neefjes, buren. Of ga eens naar de spel-o-theek waar je speelgoed kunt lenen. Ook als het gaat om boeken, kinderen zijn gratis lid van de bieb en kunnen zo gratis boeken lenen.

De zolder

Té veel speelgoed in je woonkamer werkt niet. Zet daarom de helft van het speelgoed op zolder en de andere helft in de woonkamer. Elke maand wissel je een paar stuks speelgoedartikelen, waar op dat moment niet zoveel mee gespeeld wordt, om voor ‘nieuw’ speelgoed van de zolder. Zo is oud speelgoed weer als nieuw en gaan je kinderen weer spelen.

Een speelgoedkast

En nu de laatste truc. Door het hele huis ligt speelgoed en dat is nu nog net niet wat jij wilt. Jij wilt ook je huis weer terug. Schaf een speelgoedkast aan (bijvoorbeeld de Trofast van de Ikea) en richt een hoekje in voor het speelgoed. Zo weten de kinderen ook precies waar ze het weer op moeten ruimen.

Wat zijn jouw speelgoedopruimtips?

Leestip: je kinderen buiten laten spelen; 6 leuke ideeën

Related Articles