You are here: Home » Zakelijk » Sollicitatiegesprek tips om een goede indruk achter te laten!

Sollicitatiegesprek tips om een goede indruk achter te laten!

door Jaro
sollicitatiegesprek-tips

Wanneer je ergens wilt gaan werken moet je vaak eerst een sollicitatiegesprek voeren. Zo kan je potentiële nieuwe werkgever kijken of jij goed bij het bedrijf past. Dit kan voor sommige mensen erg spannend zijn. Je wilt natuurlijk een zo goed mogelijke indruk achterlaten. Maar hoe pak je dit nu aan? Een succesvol sollicitatiegesprek? Wij hebben een aantal sollicitatiegesprek tips op een rijtje gezet!

Sollicitatiegesprek tips

Het ultieme doel van een sollicitatiegesprek is natuurlijk het krijgen van de baan. Dit hoor je vaak echter niet gelijk, maar daar gaan meerdere werkdagen of zelfs weken overheen. Daarom is het overleven van het gesprek zelf ook een doel op zich. Maar hoe pak je dit aan? De key is om je zo goed mogelijk voor te bereiden op het sollicitatiegesprek. Zo verhoog je de kansen op een geslaagd gesprek én hopelijk een leuke baan. Hieronder 4sollicitatiegesprek tips!

1 Bereid je goed voor

Zoals we al schreven is een goede voorbereiding essentieel. Lees je goed in over het bedrijf en de functie. Maak notities en stel jezelf vragen als:

– Wat vind jij zo leuk aan het bedrijf?
– Wat maakt jou geschikt voor de functie?
– Wat voeg jij toe aan het bedrijf?

Noteer tevens wat je sterke kanten zijn en je minder sterke kanten. Je wilt natuurlijk zo goed mogelijk voor de dag komen, maar niemand is perfect.

sollicitatiegesprek tips blogo

2 Welke kleding draag je?

Een goede indruk achterlaten tijdens een sollicitatiegesprek is natuurlijk het doel. Je kledingkeuze draagt hier logischerwijs aan mee. Allereerst is het belangrijk om kleding te dragen waarin je jezelf comfortabel voelt. Als jij nooit een pak draagt, dan zul je je hier niet op je gemak in voelen. Ten tweede is het belangrijk om je kleding af te stemmen op het bedrijf waar je solliciteert. Is het een stichting of een sportvereniging? Dan hoef je waarschijnlijk niet formeel gekleed te gaan. Als het een grote bank of een andere multinational is, dan ga je wat formeler gekleed. Ook kleur speelt een rol. Uit onderzoek blijkt dat de kleuren grijs, donkerblauw, zwart en bruin de veiligste kleuren zijn. Rood komt ‘krachtig’ over en wit staat voor georganiseerdheid. Oranje is een kleur die je (vooral in Nederland) beter in de kast kunt laten hangen.

3 Wees jezelf

Dit klinkt natuurlijk cliché, maar het is echt belangrijk dat je jezelf bent tijdens een sollicitatiegesprek. Je mag natuurlijk wel je goede kanten een uitlichten, maar doe je vooral niet anders voor dan je bent. Straks krijg je de baan en moet je je elke keer als je naar werk gaat anders voordoen dan je bent. Dat is natuurlijk ook niet de bedoeling.

4 Stel zelf vragen

Tijdens een sollicitatiegesprek zul je ontiegelijk veel vragen naar je hoofd geslingerd krijgen. Eenvoudige vragen, maar wellicht ook diepere vragen. Een gesprek komt echter van twee kanten, vergeet dus ook niet om zelf vragen te stellen. Hierdoor kom je geïnteresseerd over en kun je het gesprek tevens een beetje sturen.

Zo, dit waren onze 4 tips voor een vlekkeloos sollicitatiegesprek. Wanneer heb jij voor het laatst een sollicitatie gehad? Zijn we nog tips vergeten? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Related Articles