You are here: Home » Geld » Zo begin je vandaag nog met sparen

Zo begin je vandaag nog met sparen

door danny
Zo begin je vandaag nog met sparen

Heb jij al een tijdje het idee dat je echt moet gaan beginnen met sparen maar blijft er nooit geld over om daadwerkelijk te beginnen? Ieder begin is moeilijk, maar met deze tips verander jij je mindset waardoor het een stuk eenvoudiger wordt om te gaan sparen.

Start met besparen

Als er iedere maand te weinig geld overblijft om te sparen, is het belangrijk dat je op zoek gaat naar kostenposten waarop je kunt besparen. De besparing boek je direct naar je spaarrekening of je potje voor onvoorziene kosten waar we zo op terugkomen. Zo kan zorgverzekering vergelijken je volgend jaar een paar tientjes extra per maand opleveren, heb je misschien wel heel veel (online) abonnementen lopen waarvan je er een paar op kunt zeggen of zijn er zaken waar je dubbel voor verzekerd bent.

Potje voor onvoorziene kosten

Potje voor onvoorziene kosten

Jouw eerste spaarpotje wordt waarschijnlijk een potje voor onvoorziene kosten. Veel mensen gaan namelijk alleen uit van de kosten die te voorzien zijn bij het bepalen van een budget. Dat terwijl financiële tegenslagen bij het leven horen en iedereen hier af en toe mee te maken krijgt. Misschien gaat de auto kapot of valt de APK hoger uit dan verwacht, heb je geld nodig voor onderhoud aan je huis of heeft je huisdier een operatie nodig. Het is prettig als je in dit geval wat geld apart hebt staan. Dit scheelt een hoop stress en kan er zelfs voor zorgen dat jij niet hoeft te gaan lenen of in het rood hoeft te staan om deze kosten te betalen. Vul eerst je potje onvoorzien aan tot €1000,- voordat je de spaarrekening verder gaat spekken.

Betaal jezelf eerst

Zodra jouw salaris wordt gestort, maak je een deel van dit geld over naar je spaarrekening. Hoeveel dit moet zijn hangt af van je persoonlijke situatie. Het Nibud raadt aan om 10 procent van je netto inkomen te sparen, maar als je meer kunt sparen valt het aan te raden om meer apart te zetten. Is 10 procent veel te veel voor jou? Zet dan apart wat je wel kunt missen. Zelfs 50 euro per maand is na een jaar al opgelopen tot 600 euro. Door aan het begin van de maand meteen een bedrag opzij te zetten, kun je de rest van jouw geld met een gerust hart uitgeven. Wees wel realistisch, want als je iedere maand halverwege de maand geld terug moet boeken van je spaarrekening naar je lopende rekening, werkt dit niet motiverend. Geld sparen als een pro doe je zo.

 

Bij een erg laag inkomen kan het beter werken als je niet maandelijks spaart, maar alle extraatjes opzij zet. Het vakantiegeld, een dertiende maand of een teruggave van de Belastingdienst: door iedere onverwachte financiële meevaller apart te zetten kun je een mooi potje opbouwen.

Related Articles