You are here: Home » Lifestyle » 5 gereedschappen die iedere klusser moet hebben: van boorhamer tot decoupeerzaag

5 gereedschappen die iedere klusser moet hebben: van boorhamer tot decoupeerzaag

door danny
5 gereedschappen die iedere klusser moet hebben van boorhamer tot decoupeerzaag

Schuilt er in jou een echte klusser die bereid is om alle klusjes thuis zelf aan te pakken zonder een klusjesman in te schakelen? Dat is een uitstekende eigenschap, maar zonder gereedschap kom je natuurlijk nergens. Wil je werk maken van je klusambities, dan is het dus zaak om de juiste gereedschappen te verzamelen. We zetten vijf gereedschappen die iedere klusser moet hebben op een rijtje, van een boorhamer tot de decoupeerzaag.

Boorhamer

Op zaken op te kunnen hangen aan de muur, heb je een boor nodig die in staat is om door harde materialen te boren. Dat kan een klopboormachine of een boorhamer zijn. Hoewel de techniek die deze apparaten gebruiken om hetzelfde resultaat te bereiken verschilt (een klopboormachine heeft een klopfunctie en een boorhamer een hamerfunctie), is voor jou als gebruiker het belangrijkste verschil dat een boorhamer ook in staat is om door beton te boren. Tijd dus om een hele goede boorhamer uit te gaan zoeken.

Handcirkelzaag

Je kunt old school gaan en een handzaag gebruiken, maar als je nette, lange rechte zaagsneden wilt maken in balken of plaat materiaal, krijg je het beste resultaat als je een handcirkelzaag gebruikt. Dat komt onder andere omdat veel handcirkelzagen een geleiderail worden geleverd. Kijk bij het uitzoeken van een handcirkelzaag ook naar verstelbaarheid, want dit kan het mogelijk maken om onder een hoek te zagen. Er bestaan handcirkelzagen op netstroom en exemplaren met een accu. Netstroom cirkelzagen zijn doorgaans sterker en dus geschikt voor hardere materialen, maar ze zijn ook minder handzaam en mobiel dan een handcirkelzaag met een accu. Voor dat type geldt dat hoe hoger het voltage en amperage van de accu is, hoe beter de accucirkelzaag geschikt is voor hardere materialen en zwaardere zaagklussen.

5 gereedschappen die iedere klusser moet hebben

Haakse slijper

Ga je metaal of stenen bewerken, dan komt een slijptol oftewel een haakse slijper van pas. Hiermee kun je stenen op maat maken, voegen uitslijpen en metaal afbramen. Dat kan met behulp van verschillende type bladen. Met een doorslijpschaaf slijp je metaal. Een slijpschaaf dient om snijvlakken scherper te maken. Met een komstaalborstel reinig je metaal en met een schijfborstel kun je verf verwijderen van metalen oppervlakken. Polijsten doe je met lamellenschijf en harde steenachtige materialen slijp je met een diamantschijf.

Combinatietang en waterpomptang

Zonder tangen kan het moeilijk zijn om grip te krijgen op oppervlakken en er voldoende kracht op uit te oefenen om bijvoorbeeld iets los te draaien of juist stevig te bevestigen. Voor dat laatste komt een waterpomptang uitstekend van pas. Een combinatietang gebruik je om te buigen, knippen en te monteren. Een alternatieve mogelijkheid is om voor het knippen een kniptang te gebruiken en voor het buigen een buigtang. De juiste tang gebruiken verkleint de kans dat je schade veroorzaakt.

Decoupeerzaag

Handzagen en handcirkelzagen komen natuurlijk altijd van pas als je bijvoorbeeld een rechte zaagsnede wilt maken door hout. Maar voor het fijnere werk, heb je speciaal gereedschap nodig. Met een decoupeerzaag, wat een elektrische zaag is, kun je makkelijk en netjes vormen uitzagen en hoeken afronden. Dat komt omdat een decoupeerzaag erg wendbaar is. Koop een decoupeerzaag uit de top 10 decoupeerzagen voor het beste resultaat.

Je kunt het allerbeste gereedschap hebben, maar zonder rolmaat en potlood kom je nog niet ver. Meten en aftekenen is immers van groot belang bij het klussen. Ook dit soort simpele zaken mogen dus niet ontbreken in je gereedschapskist. Net als een veiligheidsbril om je ogen te beschermen tegen stof en opspattend materiaal, werkhandschoenen om je handen te beschermen en eventueel ook gehoorbeschermers om te zorgen dat je niet doof wordt van het klussen.

Related Articles