You are here: Home » Tech » 5 tips om je wifi thuis te verbeteren

5 tips om je wifi thuis te verbeteren

door danny
5 tips om je wifi thuis te verbeteren

Een werkende internetverbinding is inmiddels onmisbaar geworden in ons leven. Niet alleen buitenshuis, maar zeker ook thuis. Steeds meer apparaten thuis maken gebruik van de internetverbinding: laptops, tablets, smartphones, printers, Google Chromecasts, voice assistants en anders smart home apparaten. Daarvoor is goede wifi thuis dus wenselijk. Het draadloze internetsignaal laat bij velen echter nog wel eens te wensen over, zeker in de uithoeken van het huis en de tuin of het balkon. Wat kun je doen om je wifi thuis te verbeteren? Wij hebben vijf tips op een rijtje gezet.

Router op een strategische plek

Je wifi router is de spil in jouw draadloze internet in huis. Maar hoe verder je van het punt dat het draadloze internetsignaal uitzendt zit en hoe meer objecten ertussen in de weg staan, hoe zwakker het wifi signaal wordt. Daarom is het belangrijk om je wifi router op een strategische plek in huis te plaatsen, zodat je er op zoveel mogelijk plekken goed draadloos internet mee hebt. Daarnaast kun je natuurlijk ook de plekken waarop je gebruik maakt van de wifi proberen af te stemmen op de locatie van de router om de ontvangst te verbeteren. Heb je een oude router? Vraag dan aan je provider of je een nieuwe router kunt krijgen. Dit kan ook voor verbetering van je wifi zorgen.

Access points installeren

Lukt het niet om in bepaalde plekken in huis draadloos internet te ontvangen? Dan zul je wat moeten doen om de ‘bron’ dichter in de buurt te brengen. Maar je kunt natuurlijk niet voor iedere locatie waar je internet wilt hebben telkens je router verplaatsen. In plaats daarvan kun je access points installeren. Dat zijn in feite ook wifi routers, maar ze functioneren als een soort ‘dependance’ van je echte router. Je moet ze met een internetkabel verbinden aan de router, dus je zult er kabels voor moeten doortrekken. Maar als je dat gedaan hebt, heb je op de plek waar je je access point geplaatst hebt even sterke wifi als vlak bij je router. Dit is een oplossing die vooral veel gebruikt wordt in kantoorpanden, maar natuurlijk net zo goed thuis zou kunnen.

Wifi repeater

Kun of wil je geen kabels doortrekken naar andere ruimtes in je huis? Veel mensen gebruiken als oplossing voor dit probleem wifi repeaters. Dat zijn apparaatjes die je in een stopcontact steekt en het draadloos internetsignaal oppikken en opnieuw doorgeven. Dat zou in de kern de makkelijkste oplossing kunnen zijn om op meer plekken in je huis wifi te kunnen hebben. Toch is dit geen ideale oplossing. Een wifi repeater pikt namelijk een draadloos internetsignaal op dat door de afstand van de router al verzwakt is. Omdat het apparaatje niet in staat is om tegelijkertijd internetsignaal op te vangen en opnieuw uit te zenden, wordt het signaal dat uitgezonden wordt ook nog eens gehalveerd ten opzichte van het signaal dat binnenkomt. Met andere woorden: een wifi repeater zorgt er misschien wel voor dat je draadloze internet verder rijkt dan de router zelf lukt, maar de kwaliteit van de wifi die je dan ontvangt is zeer matig.

Thuis wifi verbeteren

Mesh wifi

Super wifi, wie wil dat nu niet? Daarom biedt KPN tegenwoordig het innovatieve product SuperWifi aan. Dit is gebaseerd op mesh wifi, de nieuwste technologie op het gebied van draadloos internet. Mesh wifi, dat ook wel eens multi-room wifi genoemd wordt, is een netwerk met verschillende zenders die allemaal een draadloos internetsignaal uitzenden. Ze werken samen om een goede en stabiele dekking te creëren in je hele huis. Deze zenders kun je draadloos aansluiten op de gewenste plekken, dat wil zeggen: je hoeft ze enkel aan een stopcontact aan te sluiten en met behulp van een app de stappen voor installatie door te lopen, en dan heb je uitstekende wifi in je hele woning.

Ander abonnement afsluiten

 

Werken al deze tips niet, dan kan het zijn dat je huidige internetabonnement gewoonweg niet voldoet aan jouw wensen of niet aansluit bij in welke mate er gebruik van gemaakt wordt. Dan is het enige wat rest om een ander abonnement af te sluiten met een hogere internetsnelheid. Hoe hoger de capaciteit is die je afsluit, hoe makkelijker verschillende apparaten tegelijkertijd gebruik kunnen maken van dezelfde internetverbinding. Dat kost dan wat extra, maar kan wel een hoop frustratie voorkomen.

Related Articles