You are here: Home » Uncategorized » Is er verschil tussen internet?

Is er verschil tussen internet?

door Constance

Internet, het lijkt eigenlijk alsof het er altijd al geweest is. We kunnen niet meer zonder.

Of je het nu gebruikt om je mail te checken, een online aankoop te doen of om iets te downloaden (muziek, een serie of film) overal heb je internet bij nodig.

En wist je dat een van de eerste zaken die men opzoekt, bij het boeken van een hotel, appartement of vakantiehuis, is de (gratis) WiFi verbinding. Want ook tijdens de vakantie wil men online zijn, als is het maar voor contant met het thuisfront.

Toch is dit niet altijd zo geweest, want de internet opmars, zoals wij het nu gebruiken, is 1995 pas echt begonnen.

Hoe is het internet ontstaan?

Het woord internet is afgeleid van internetworking en de betekenis hiervan was; netwerken onderling verbinden. En deze term stamt al uit 1974. En rond 1990 werd het woord ‘internet’ ingevoerd.

De grondslag van het huidige internet stamt uit 1969, want toen is het Amerikaanse ministerie van Defensie begonnen met een computernetwerk gebaseerd op packet switching. Dit was een techniek waarbij een bericht werd gesplitst in pakketjes voordat het werd verzonden. De ontvanger stelde het oorspronkelijke bericht weer samen uit de afzonderlijk ontvangen pakketjes. En hierop volgend werd in 1974 voor het eerst over internet gesproken.

Pas in 1993 werd het gebruik van het internet, tot dusverre voorbehouden aan overheid en onderwijs, door de Amerikaanse overheid opengesteld voor bedrijven en particulieren. Zo was Pizza Hut, in 1994, een van de eerste bedrijven ter wereld die het ‘www’ (world wide web) commercieel inzetten door de mogelijkheid te bieden om bestellingen online te doen. In 1996 was het internet algemeen bekend bij het grote publiek, en werd de term ook gebruikt als synoniem voor het wereldwijde web.

Internet in Nederland

In Nederland (en Europa) begon de geschiedenis van het internet in 1982 op het CWI in Amsterdam, met het EUnet en NLnet. Later werd ook het onderzoek- en onderwijsnetwerk SURFnet via NLnet aangesloten op het internet.

In 1991 werd het World Wide Web (www) geïntroduceerd en in 1993 kregen de computers hun eerste webbrowser NCSA Mosaic Browser. De opvolger hiervan werd Netscape Navigator en hiermee kon je nog gemakkelijker webpagina’s bekijken. Dat ging toen nog vrij snel, mede doordat het aantal gebruikers minimaal was. En in december 1993 werd de eerste Windows versie gelanceerd.

Internetproviders in Nederland, anno 1990-2000

Na EUnet en NLnet in 1982 werd in mei 1993 XS4ALL gelanceerd. In januari 1994 volgde De Digitale Stad Amsterdam, en in 1996 startte VuurWerk met haar diensten. En in 1999 bood zelfs Shell gratis internetdiensten aan met 12Move.

Internetverbindingen

Waar je in de jaren 80 en 90 met een modem moest inbellen via je vaste telefoonlijn, zijn er anno nu  legio mogelijkheden om internet te gebruiken.

Wil je alleen internet in huis, dus geen combinatie met bellen en/of tv dan zijn er 3 mogelijkheden;

  • ADSL/VDSL
  • Glasvezel
  • Kabel

ADSL/VDSL; deze verbinding past uitstekend bij iedereen die beperkt gebruik maakt van internet. Het downloaden van data gaat sneller dan het uploaden. Verder maak je gebruik van je telefoonlijn en daardoor is een telefoonaansluiting een vereiste. Je kan wel kiezen uit voordelige abonnementen.

Glasvezel; met glasvezel heb je de hoogste internetsnelheid en kan de internetsnelheid oplopen tot 500 Mb/s. En de snelheid van up- en downloaden is gelijk en tevens is glasvezel voor de fervente gamer of streamer de perfect verbinding. Maar glasvezel is nog niet in heel Nederland beschikbaar.

Kabel; in Nederland is alleen Ziggo verantwoordelijk voor internet via de kabel. Er is geen snelheid verlies als je internet gebruikt en tegelijkertijd tv kijkt.  

Wat is voor mij de beste keuze?

In Nederland hebben we ruim 10 internetproviders die allemaal verschillende abonnementen aanbieden. Maar welke past nu het beste bij jou? Je kan met de vergelijker alle kosten en vormen van het internet vergelijken.

Je begint met de postcodecheck, want hiermee kan je zien welke providers en/of abonnementen er beschikbaar zijn op jouw adres.

Vervolgens kies je de verbinding; ADSL/VDSL, glasvezel of kabel.

En tenslotte de snelheid van je internetverbinding;

  • Gewoon: 20Mb/s.
  • Huishouden: 40Mb/s.
  • Lekker snel: 100Mb/s.
  • Supersnel: 150Mb/s.
  • Heavy users: 300 Mb/s of hoger

En met het advies wat je dan krijgt kan je gelijk je abonnement afsluiten.

Related Articles