You are here: Home » Baby & Kids » 5 veel gestelde vragen over berg bij je baby

5 veel gestelde vragen over berg bij je baby

door Marieke
Berg bij je baby

Veel ouders van een jonge baby vragen zich af wat die gele plekjes met schilfers op het hoofdje van de baby precies is. In veel gevallen is er dan sprake van berg. Gelukkig is berg heel onschuldig en verdwijnt het vanzelf weer. In dit artikel lees je de antwoorden op de 5 meeste gestelde vragen over berg.  

Wat is berg?

Berg is een onschuldige en veelvoorkomende huidaandoening bij baby’s. De medische naam hiervoor is seborroïsch eczeem. Je kunt het herkennen aan de geel gekleurde schilfertjes en korstjes op het hoofdje van je baby. Ook kunnen deze schilfers voorkomen op de wenkbrauwen, oortjes, oogleden en op andere plekken op het hoofdje van je baby. Het komt voor op plaatsen waar veel talgklieren zitten. Rondom de plek waar de schilfertjes zitten kan de huid ook wat rood zijn en soms kan het jeuken.

Wat is de oorzaak van berg?

Wat de precieze oorzaak van berg is, is niet helemaal bekend. Het lijkt erop dat bij berg een overmatige productie van talg een rol speelt. In de huid zitten namelijk talgkliertjes die talg produceren. Dat is een soort van vette huidsmeer die de huid soepel houdt. Als deze talgkliertjes te veel talg afgeven, dan worden de oude huidcellen niet afgestoten, maar blijven ze aan elkaar plakken. Met de gele schilfertjes als gevolg.

Is het besmettelijk?

Berg is niet besmettelijk. Jij, maar ook anderen, kunnen gewoon fijn en onbeperkt knuffelen met je baby.

Lees ook: Alles wat je moet weten over luiers

Wat kun je tegen berg doen?

Berg verdwijnt vanzelf weer, als kan dat soms maanden duren. Je hoeft het dus in principe niet te behandelen, want het kan geen kwaad en het verdwijnt ook weer. Toch kun je een paar dingen doen om de hoofdhuid van je baby een handje te helpen.

  • Je hoeft het haar van je baby niet per se met shampoo te wassen. Alleen water is voldoende. Zeep kan juist meer irriteren en berg verergeren. Wil je toch shampoo gebruiken, gebruik dan zeepvrije babyshampoo. Babyshampoo ruikt vaak immers wel lekker.
  • Masseer het hoofdje van je baby in met babyolie. Laat de olie even intrekken zodat de berg zacht wordt. Vervolgens kun je de schilfertjes uit de haartjes kammen met een babykammetje of zachte borstel. Daarna spoel je de babyolie er met water weer uit. Als je de schilfers op deze manier uit het haar wilt verwijderen, dan kun je dat het beste vlak voor een badsessie doen.
  • Onrust kan berg flink verergeren. Rust, reinheid en regelmaat; daar is iedereen gebaat bij, een baby al helemaal. Probeer dus stresssituaties en situaties van onrust zoveel mogelijk te voorkomen.

Moet ik met mijn baby naar de huisarts?

Nee, over het algemeen is berg heel onschuldig en verdwijnt vanzelf weer. In sommige gevallen kan het toch raadzaam zijn om even met de huisarts contact op te nemen.

  • Als de hoofdhuid er rood en ontstoken uit ziet
  • Als je twijfelt of het wel berg is of niet
  • En als je kindje veel last lijkt te hebben van de jeuk

De huisarts zal in dat geval vaak een speciale shampoo voorschrijven die de gist zal verwijderen.

Twijfel je sowieso? Dan is het altijd goed om de huisarts of de jeugdarts via het consultatiebureau te raadplegen.

Lees ook: Darmkrampjes bij baby’s: wat kun je doen?
Lees ook: Alles over het doorslapen van je baby

Related Articles