You are here: Home » Baby & Kids » Op een speelse manier de tafels oefenen

Op een speelse manier de tafels oefenen

door Marieke
Tafels oefenen op een speelse manier

Als kinderen in groep 4 zitten beginnen ze met het stampen van de tafels. Waar het ene kind het een makkie vindt omdat het simpelweg een kwestie van stampen is, is het voor het andere kind een stuk moeilijk om het allemaal te onthouden. Maar de tafelsommen zijn wel belangrijk omdat ze later een handig hulpmiddel zijn bij het beter begrijpen van de breuken. Gelukkig kun je het oefenen van de tafels flink wat leuker en makkelijker maken. In deze blog noemen we een aantal tips.

Tip 1: motivatie

Als een kind niet gemotiveerd is en niet weet waarom het nodig is om de tafels te leren, dan wordt het alleen maar lastiger. Leg daarom het belang van de tafels aan je kind uit. Het leren van de tafels vormt de basis voor veel verschillende sommen die in latere groepen worden aangeboden en ook tijdens de wiskundelessen op de middelbare school. Dus om moeilijkere sommen in hogere groepen makkelijker te kunnen maken is het van belang om de tafel ontzettend goed te kennen. Ook kun je kinderen motiveren met een sticker op een tafelkaart en een tafeldiploma.

Tip 2: via een website of een app

Er zijn diverse websites en apps te vinden waar je kinderen op een leuke en speelse manier de tafels kunnen oefenen. Tafeldiploma.nl is zo’n website. Je kunt er veel medailles, bekers en zelfs een tafeldiploma halen. Een tafel wordt op diverse manieren geoefend worden, ook door elkaar.

Tip 3: de tafels zingen in plaats van opzeggen

Elk kind leert weer op een andere manier. De een leert beter door het simpelweg te stampen, de ander leert beter door de tafels te zingen. Op internet zijn er liedjes te vinden waarmee een kind de tafels kan leren. Kinderen voor kinderen bijvoorbeeld heeft een gezellig liedje waarmee de tafel van 2 kan worden geleerd. Als je de melodie eenmaal kent, kun je de tekst ook aanpassen voor de andere tafels.

Tip 4: joggen

Waar het ene kind de tafels leert door ze te stampen en de ander door te zingen, leert weer een ander kind het beter door te bewegen. Op Youtube.nl zijn er filmpjes te vinden waar kinderen bepaalde dingen oefenen door te joggen. Tijdens het kijken van het filmpje laat je je kindje joggen. Als er een letter of een som wordt getoond dan roept je kind het juiste antwoord. Maar let op: soms komt er een andere opdracht tussendoor, springen, bukken of een rondje draaien bijvoorbeeld. Als je zoekt op ’tafels joggen ‘dan vind je er wel filmpjes van. Ook kun je bijvoorbeeld filmpjes voor het oefenen van letters of andere sommen.

Tip 5: doeboeken

Houd je kind ook zo van doeboeken en andere oefenboeken? Door middel van puzzels maken kunnen kinderen oefenen met bepaalde vaardigheden. Zo zijn er ook veel oefenboeken te vinden waarin je de tafelsommen kunt oefenen. Ga eens op zoek naar zo’n oefenboek die bij je kind past?

Tip 6: Bingo

Bingo kennen we allemaal. Maar speel eens een variant waarmee je op een speelse manier de tafels kunt oefenen? Maak een bingokaart met getallen die in de tafels voorkomen. Kies wel voor de tafels die je kind al geleerd heeft. Begin nu met het spelen van het spel. Jij noemt een som en als het antwoord op die som op de bingokaart staat, streep je kind het antwoord af. Wie als eerste de kaart vol heeft, heeft gewonnen.

Lees ook: Winnen en verliezen; zo leer jij je kind ermee omgaan
Lees ook: 5 redenen om te kiezen voor houten speelgoed

Related Articles