You are here: Home » Baby & Kids » Alles wat je moet weten over luiers

Alles wat je moet weten over luiers

door Marieke
Alles wat je moet weten over luiers

Luiers; je kunt niet zonder. Wat de beste luier is, is voor elk kindje en voor elke ouder weer anders. Als je zwanger bent is het goed om na te denken wat je precies wilt. Wegwerpluiers, of toch liever wasbare luiers? En gezien luiers ook een enorme kostenpost is, geven wij je ook enkele tips mee om te besparen op luiers, zonder dat je je kleintje ermee te kort doet. In dit artikel; alles wat je moet weten over luiers!

Vier verschillende soorten luiers

Grofweg gezien kun je luiers onder verdelen in 4 verschillende categorieën:

 • ·        Wegwerpluiers
 • ·        Wasbare luiers
 • ·        Luierbroekjes
 • ·        Zwemluiers

We gaan deze soorten eens nader toelichten.

Wegwerpluiers

Wegwerpluiers, je kunt ze in elke supermarkt of drogisterij kopen. De naam zegt het al, na gebruik gooi je de luier meteen weg in de afvalemmer. Geen gedoe met wassen en daarmee besparen ze tijd. Ideaal en handig dus. Daarnaast zijn wegwerpluiers ook erg absorberend, terwijl ze toch heel dun zijn. Ze hebben echter wel een nadeel. Eer dat je kindje zindelijk is, heb je een flinke berg wegwerpluiers gebruikt. Niet zo goed voor je portemonnee en slecht voor het milieu.

Eco-luiers

Eco-luiers zijn luiers waarbij er bij de productie van de luier wel is nagedacht over het milieu. Deze luiers bevatten bijvoorbeeld geen stoffen waar de babyhuid gevoelig op kan reageren. Daarnaast wordt er bij het produceren van de luier gebruik gemaakt van natuurlijke stoffen. Deze luiers zijn echter wel iets duurder dan de standaard wegwerpluier.

Wasbare luiers

Wasbare luiers; het is in één keer een flinke aanschaf. Je moet natuurlijk voldoende luiers in huis hebben om er een paar dagen mee toe te kunnen. Wasbare luiers gaan wel lang mee, je kunt ze zelfs voor meerdere kinderen gebruiken. Op langere termijn zijn ze dus voordeliger, en ze zijn ook beter voor het milieu. Eerlijk is eerlijk, een wasbare luiers is wel iets meer gedoe. Je moet ze immers wassen, drogen en opvouwen. Dat kost wel wat extra tijd. Overweeg jij om wasbare luiers te gaan gebruiken? Verdiep je daar vooraf goed in. Er zijn namelijk verschillende soorten en verschillende maten op de markt.  

Luierbroekjes

Luierbroekjes zijn een soort broekjes die je op dezelfde manier aantrekt als een onderbroek. Deze broekjes zijn goed te gebruiken op het moment dat je begint met de zindelijkheidstraining, als tussenstap tussen een luier en een onderbroek. Kinderen kunnen een luierbroekje makkelijk zelf aan en uit doen en daarmee handig als ze zelf op het potje of naar de wc gaan. Voor kinderen die overdag zindelijk zijn, maar ’s nachts nog niet, zijn er speciale nachtluiers, ook in de vorm van een luierbroek.

Luierbroekjes hebben wel een nadeel; ze zijn in aanschaf iets duurder dan een ‘gewone’ wegwerpluiers. Bovendien kun je het broekje niet verstellen waardoor het mogelijk is – afhankelijk van de bouw van je kindje – dat de luier makkelijker gaat lekken.

Zwemluiers

Als je heerlijk met je kindje naar het zwembad wilt, dan kun je je kindje een zwemluier aantrekken. Waar een gewone luier helemaal opzwelt als deze in het water komt, doet een zwemluier dit niet. Ze zorgen er alleen voor dat plas en poep niet in het water terechtkomt.

De juiste maat luiers

Koop je wegwerpluiers, dan is het van belang om de juiste maat te kopen. De maat van de luiers is gekoppeld aan het gewicht van de baby. Maar merk je dat je kindje regelmatig gaat doorlekken? Dan kan een grotere maat weer uitkomst bieden en lekken tegengaan.

Deze maten zijn verkrijgbaar:

 • Maat 0: prematuur – minder dan 2,5 kilo
 • Maat 1: newborn – 2 tot 5 kilo – ongeveer 0-2 maaden
 • Maat 2: mini – 3 tot 6 kilo – ongeveer 0-4 maanden
 • Maat 3: midi – 4 tot 9 kilo – ongeveer 1-8 maanden
 • Maat 4: maxi – 7 tot 16 kilo – ongeveer 6 maanden tot 4 jaar   
 • Maat 5: maxiplus – 11 tot 23 kilo – ongeveer 16 maanden tot 7 jaar
 • Maat 6: extra large – vanaf 15 kilo – vanaf ongeveer 3 jaar

Je baby verschonen; dit heb je nodig

Als je de luier van je baby gaat verschonen is het handig om alles bij de hand te hebben van je nodig hebt. Zo hoef je je kindje niet los te laten als het op tafel of op de commode ligt. Handig is om alle spulletjes die je nodig hebt bij elkaar te bewaren in één mandje.

 • ·        Luiers
 • ·        Een onderlegger met een hydrofiele luier
 • ·        Billendoekjes
 • ·        Zinkzalf of sudocrèm
 • ·        Een setjes schone kleertjes, voor als de luier heeft doorgelekt.

Lees ook: Luieruitslag; dit kun je doen!

Besparen op luiers

Nee, je kunt niet je kindje in een vieze luier rond laten lopen. Als het een plasje of poepje heeft gedaan, dan is het van belang dat de luier wordt verschoond. Daarmee voorkom je ook luieruitslag. Besparen op luiers door er minder van de gebruiken kan dus niet. Er zijn wel andere mogelijkheden om te besparen op luiers. Wij geven je een paar tips.

·        Let op aanbiedingen. Luiers zijn met enige regelmaat in de aanbieding bij de supermarkt of drogist. Even naar de supermarkt die net iets verder van je huis is, kan best lonen qua kostenplaatje.

·        Koop niet een grote hoeveelheid van één maat. Want voor je het weet is je kindje weer gegroeid en past het de luier niet meer. En zit jij met pakken vol luiers waar je niks meer aanhebt. Je kunt ook de bon bewaren. Als de verpakking nog dicht is, mag je de pak luiers vaak nog wel ruilen tegen een grotere maat.

·        Hoe eerder je kindje zindelijk is, hoe minder luiers je nodig hebt. Afdwingen om op het potje te plassen werkt averechts, maar je kunt niet vroeg genoeg beginnen door je kindje mee te nemen naar de wc als jij zelf gaat, of daar het met regelmaat even op het potje te zetten.

·        Je hebt A-merken en je hebt Eigen merken van de supermarkten of drogisterijen. Het prijsverschil kan enorm zijn. Hoewel je het verschil in kwaliteit best zult merken, wil het niet zeggen dat de kwaliteit van een B-merk slecht is. Die zijn vaak ook heel goed. Test uit wel merk het beste bij jou en je kindje past.

Lees ook: De hydrofiele luier; dáár heb je ze voor nodig!
Lees ook: Wat zit er allemaal in die luiertas

Related Articles