You are here: Home » Life Style » 7 tips om je slaapkamer gezellig in te richten

7 tips om je slaapkamer gezellig in te richten

door Judith

Je slaapkamer is een van de meest gebruikte ruimtes in huis. Je brengt er gemiddeld zo’n 8-10 uur per dag (nacht) door! Daarom is het best gek dat mensen meestal maar weinig aandacht geven aan het inrichten van de slaapkamer. Een mooi ingerichte slaapkamer is belangrijker dan je denkt: je komt beter tot rust en je zult meer ontspannen slapen. Hier vind je 7 tips om je slaapkamer gezellig in te richten.

1. Creëer eenheid

In de slaapkamer staan verschillende meubels. Naast het bed heb je meestal nog nachtkastjes en een kledingkast. En misschien heb je er nog een kaptafel of ander meubel in staan. Als deze meubels een eenheid vormen, is het eenvoudiger om de slaapkamer stijlvol en gezellig in te richten. Bij het kopen van nieuwe slaapkamermeubels is het goed om te kijken naar een complete slaapkamer, zodat de meubels matchen.

2. Ruimte in de slaapkamer

Nu het toch over meubels gaat: let op dat je de slaapkamer niet vol propt. Houd liever wat ruimte over en zet niet overal meubels neer. Ruimte in de slaapkamer geeft meer rust. Als je een bed kiest, ga dan voor een formaat dat goed past in de slaapkamer. Niet te groot, maar ook zeker niet te klein. Het bed is het belangrijkste meubel, dus dat mag best een beetje opvallen.

3. Groot vs klein

Grote items in de slaapkamer zijn vaak beter dan kleine. Dat komt omdat kleine spullen we vaak wat rommeliger uit zien dan grote spullen. Denk bijvoorbeeld aan twee kleine kastjes: een grote kast is efficiënter en ziet er een stuk netter uit. Dat geldt voor meubels, maar zeker ook voor wanddecoraties en andere versieringen. Natuurlijk moet groot ook weer niet té groot worden: laat ook genoeg ruimte vrij zodat je rust in de ruimte houdt.

4. De kleuren in de slaapkamer

Je wilt natuurlijk niet alles wit hebben in de slaapkamer. Maar tegelijk moet je wel een beetje oppassen met kleuren. Teveel kleur en je krijgt al snel een onrustig gevoel in de slaapkamer. Dit zijn handige tips qua kleuren:

  • Rustige muren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor 1 gekleurde wand en 3 witte wanden. Of je kiest voor een lichte aardetint. Ga liever niet voor te donkere tinten op de muren.
  • Kalme kleuren op de vloer. Je zult meestal vloerbedekking, laminaat of hout op de vloer van de slaapkamer hebben. Wil je daar een vloerkleed op leggen, kies dan voor rustige kleuren en patronen.
  • Kies een rustige maar gezellige dekbedhoes. Hier mag best een patroon in zitten of er kan tekst op staan. Kies alleen niet voor te felle kleuren, want het bed beslaat meestal het grootste deel van de slaapkamer.
  • Breng kleur in de ruimte met details: kussentjes, decoraties etc.

5. Een comfortabel bed

Je bed moet eruitzien alsof je er elk moment in wilt kruipen. Het moet aantrekkelijk zijn en ook passen bij het seizoen. In de zomer ziet een fris, lichtgekleurd dekbedhoes er gezellig uit. In de winter ga je juist voor warme kleuren. Een comfortabel matras en een goed dekbed zie je niet meteen, maar als je weet dat je bed comfortabel is zul je merken dat je bed ook aantrekkelijker wordt.

6. Mooie verlichting

De verlichting in de slaapkamer moet mooi, maar ook subtiel zijn. Je wilt waarschijnlijk verschillende soorten verlichting in de slaapkamer hebben. Een grote lamp die fel licht geeft, en een of twee nachtlampjes. Die laatste zijn handig als je even uit bed moet, want dan wil je niet de hele slaapkamer in een zee van licht veranderen. Natuurlijk zorg je voor lampen die er mooi uitzien. Verder is het ook belangrijk dat het licht niet te fel is, zodat de sfeer gezelliger is. Ook als je gaat voor LED lampen kun je kiezen voor een lager aantal Lumen om het gezelliger te maken. Een verzameling kleine lampjes kan de slaapkamer ook heel sfeervol maken.

7. Passende decoraties

De decoraties in je slaapkamer bepalen grotendeels het kleurenpalet dat je gebruikt. Bovendien zijn ze sfeerbepalend. Als je kiest voor zachte wollen kleedjes en bontvachtjes, wordt de slaapkamer warm en knus. Ga je juist voor wat gladdere stofjes en satijnen kussentjes, dan creëer je eerder een zomerse sfeer. Door te spelen met decoraties kun je je slaapkamer dus aanpassen aan het seizoen. Zo is de slaapkamer in elk seizoen gezellig.

Je slaapkamer gezellig maken hoeft niet eens zo moeilijk te zijn. Met een aantal kleine aanpassingen en het kopen van de juiste meubels, kun je de slaapkamer gemakkelijk aanpassen. Soms is het aanschaffen van een nieuw dekbedhoes ook al een grote stap vooruit! Je zult al snel merken dat kleine dingen in de slaapkamer een groot effect kunnen hebben. Met deze 7 tips wordt jouw slaapkamer een stuk gezelliger!

Related Articles