You are here: Home » Baby & Kids » Alles wat je moet weten over Vitamine K en D voor je baby

Alles wat je moet weten over Vitamine K en D voor je baby

door Marieke
Alles over Vitamine K en D voor je baby

Vitamine K en vitamine D worden kort na de bevalling aan je baby gegeven. Dat gebeurt standaard. Maar waar dienen deze 2 vitamines voor? Tot wanneer heeft je baby ze nodig? In dit artikel vertellen wij je alles over vitamine K en D.

Alles over vitamine K

Er wordt standaard geadviseerd om vitamine K aan je baby te geven omdat je baby een te kort heeft aan vitamine K. Pas na 3 maanden maakt je baby zelf vitamine K aan, dus tot die tijd kun je dit te kort aanvullen door je baby vitamine K druppels te geven. De eerste dosis wordt al vlak na de geboorte gegeven, genoeg voor één week. Vanaf dag 8 kun je beginnen met het toedienen van de druppels.

Geef je volledige flesvoeding, dan hoef je geen vitamine K bij te geven. In flesvoeding is al vitamine K toegevoegd. In moedermelk zit onvoldoende vitamine K waardoor je je baby wel extra moet geven. Zodra je kindje meer dan 500 ml flesvoeding per dag drinkt, dan mag je stoppen met het geven van deze vitamine, ook al je baby jonger is dan 3 maanden. Anders mag je stoppen zodra je kindje 3 maanden is.

Waarom extra vitamine K bijgeven?

Baby’s hebben van nature een te kort aan vitamine K. Dat komt omdat deze vitamine tijdens de zwangerschap niet kan worden doorgegeven via de placenta en zo wordt er geen vitamine K opgebouwd. Vitamine K wordt aangemaakt in de dikke darm. Het is belangrijk voor het aanmaken van sterke botten en zorgt voor een goede bloedstolling. Dat verkleint weer het risico op bloedingen in de hersenen.

Lees ook: Babyfles kopen? Hier let je op!

Alles over vitamine D

Vitamine D wordt door de huid aangemaakt uit het zonlicht en je vindt het ook in voedsel als vette vis, eieren en vlees. Voor kinderen tot 4 jaar is het advies om extra vitamine D bij te geven omdat ze dit nog onvoldoende uit voeding en zonlicht halen. Je kunt vanaf de eerste dag na de geboorte beginnen met het geven van vitamine D en je gaat ermee door tot je kind in ieder geval 4 jaar is. Het maakt geen verschil of je je baby fles- of borstvoeding geeft.

Waarom vitamine D bijgeven?

Vitamine D is erg belangrijk voor het lichaam. Het zorgt ervoor dat calcium goed wordt opgenomen in de botten. Dit zorgt voor een verhoogde weerstand, sterke en gezonde botten en tanden, een goede spierfunctie en een goede werking van de nieren.

Waar kun je vitamine K en D kopen?

Vitamine K en D zijn verkrijgbaar bij de drogist en apotheek. Voor jonge baby’s in de vorm van druppeltjes. Vitamine D is ook verkrijgbaar in de vorm van kleine tabletjes, als je kindje wat ouder is kun je de tabletjes geven.

De druppels kun je op een lepeltje druppelen en deze je baby’tje geven. Van vitamine K heeft je baby 150 microgram nodig en van vitamine D 10 microgram. Op de verpakking staat precies vermeld hoeveel druppels dat zijn.

Wat al je een dosis bent vergeten te geven?

Het is verstandig om een standaard moment te kiezen waarop je je baby de vitamines geeft. Bijvoorbeeld in de ochtend tijdens het verschonen en aankleden. Dan komt het in je routine en is de kans minder groot dat je een dosis vergeet te geven. Ben je het toch een keer vergeten? Dan is dat geen ramp. Je kunt het geven wanneer je er weer aan denkt. Houd er wel rekening mee dat kinderen tot 1 jaar maximaal 25 mg vitamine D mogen krijgen. Dus een dubbele dosis op een dag is niet erg, maar geef ook weer niet té veel.

Lees ook: En geboortekaartje kiezen? 9 tips
Lees ook: De allereerste symptomen van een zwangerschap

 

Related Articles