You are here: Home » Baby & Kids » Bedplassen; zo ga je ermee om!

Bedplassen; zo ga je ermee om!

door Marieke
Bedplassen, zo ga je ermee om

Bij het ene kind gaat het wat sneller dan bij het andere kind. De meeste kinderen zijn zindelijk als ze tussen de 2 à 3 jaar oud zijn. Het ene kind wat eerder, het andere kind wat later. Meisjes zijn daarin vaak wat eerder dan jongens. En waar het ene kind dan ook vrijwel meteen ’s nachts zindelijk is, duurt het bij de ander soms nog een flinke poos en draagt het ’s nachts een luier. En als het moment daar is dat ook de nachtluier af kan, dan kan het toch nog regelmatig gebeuren dat er een ongelukje gebeurt en je midden in de nacht het bed van je peuter of kleuter mag verschonen. Maar dat mag en is heel normaal bij een peuter of een kleuter. In dit artikel vertellen wij je meer over bedplassen.

Wanneer spreek je over bedplassen?

Nee, als je kind nog niet zo lang zindelijk is en het heeft nog met enige regelmaat een natte broek of een nat bed, dan spreek je nog niet meteen van een bedplasser. Deze fase hoort bij het zindelijk worden. Je spreekt pas over bedplassen als je kind een jaar of 6 is en meerdere keren per maand in zijn bed plast.

Als het bedplassen een gevolg is van een medische oorzaak, dan spreek je weer niet over bedplassen. Als je denkt dat er een medische oorzaak is, neem dan contact op met de huisarts.

Wat kunnen oorzaken van bedplassen zijn?

Bedplassen; jouw kind wordt niet wakker wanneer het de aandrang heeft om te plassen. Op jonge leeftijd hoeft dat geen specifieke oorzaak te hebben. In een aantal gevallen kan dat wel zo zijn. Een verminderde blaascapaciteit kan één van de oorzaken zijn, maar bedplassen is ook een symptoom van beginnende diabetes.

Naast fysieke oorzaken kunnen er ook psychische oorzaken zijn. Dat kan bijvoorbeeld een ingrijpende gebeurtenis zijn, een verhuizing, of de geboorte van een broertje of zusje. Ook kan het een psychische oorzaak hebben wat niet zo duidelijk is, wellicht heeft een kind het even niet zo goed naar zijn zin in de klas of is het een paar keer gepest door iemand. Als je kindje met regelmaat in zijn bed plast, probeer dan achter de reden hiervan te komen.

1 | Ga niet over op luiers

Vooral als je kindje net zindelijk is en het plast nog een paar keer in zijn bed, dan heb je al snel de neiging om de luiers er weer bij te pakken. Het steeds weer midden in de nacht verschonen van het bed ben je zo zat en je wilt ook weer eens lekker doorslapen. Toch kun je beter je kindje steeds weer zonder luier laten slapen. Laat die luier echt verleden tijd zijn. Zo leert je kindje beter aanvoelen wanneer het fout gaat en leert hij ook het plassignaal beter herkennen.

TIP: Schaf een waterdichte hoeslaken aan. Daarmee bescherm je het matras doordat deze niet nat wordt.

2 | Nog even laten plassen …

Voordat je kindje gaat slapen laat je je kind plassen zodat het met een lege blaas naar bed gaat. Als jij zelf naar bed gaat, kun je je kindje nog een keer laten plassen; bij de meesten zal dat zo rond de klok van een 10 à 11 uur zijn. Zeker bij jongere kinderen kan de blaas nog te klein om de hele nacht hun plas op te kunnen houden. En ga jij zelf ook nog wel eens midden in de nacht naar de wc? Je kunt er voor kiezen om dan ook je kind nog even te laten plassen. En wees gerust; de meeste kinderen worden amper wakker van een nachtelijk toiletbezoek en zullen daarna meteen weer in slaap vallen.

3 | Geef geen straf

Als je kindje in zijn bed plast kun je daar het beste niet al teveel nadruk op leggen. Je trekt schone kleren aan, je verschoont het beddengoed en laat hem weer lekker slapen. Je kindje doet het immers niet expres. Boos worden of straffen voor bedplassen is daarom ook niet wenselijk, vaak raak je dan alleen maar verder van huis.

4 | Geef een beloning als het wel is goed gegaan

Je kunt het beter omdraaien. Als je kind de volgende ochtend is wakker geworden zonder dat het in zijn bed heeft geplast, dan kun je een beloning geven. Een beloning is bijvoorbeeld een sticker op een stickerkaart. Is de kaart vol dan kun je een klein cadeautje geven of samen iets leuk gaan doen. Geef je kindje ook een compliment, een schouderklopje en wees natuurlijk hartstikke trots.

5 | Maak het zo makkelijk mogelijk

Sommige kinderen kunnen het eng vinden om midden in de nacht in het donker naar het toilet te gaan. Maak het je kind zo makkelijk mogelijk om naar het toilet te gaan. Steek bijvoorbeeld een nachtlampje in het stopcontact op de plekken waar het nodig is (slaapkamer kind, overloop, badkamer). Zo hoeft jouw kind in ieder geval niet in het donker naar het toilet te lopen.

Wat je ook kunt doen is een zaklampje bij het bed van je kind leggen, zodat hij die kan gebruiken als hij naar de wc moet. Laat ook de deur van de badkamer open staan zodat het nog makkelijk wordt om naar de wc te gaan.

Eventueel kun je er ook voor kiezen om een potje naast het bed te zetten. Zo hoeft jouw kindje helemaal niet zijn kamer uit en maak je het voor je kind nog makkelijker om even een plasje te doen.

Let ook op de pyjama die je aantrekt. Een prachtige onesie met veel knopen is in een periode van regelmatig bedplassen niet handig. Je kunt beter een makkelijk zittende pyjama aantrekken die snel uitgetrokken kan worden.

Lees ook: Creatieve activiteiten met kinderen
Lees ook: Waarom een loopfiets goed is voor de ontwikkeling

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles